Pavel Janega
6. října 2009 • 15:57

5 důvodů, proč Slavia neodvolá Jarolíma

Autor: Pavel Janega, spo, šf
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hlasy, které volají po odvolání trenéra fotbalové Slavie, nebyly vyslyšeny ani po pondělním prohraném derby se Spartou (0:1). Vedení českého mistra Karlu Jarolímovi stále důvěřuje.



Fotbal na Facebooku

"Nikdy jsme ho odvolávat nechtěli. Proč? Protože je nejlepší trenér pro Slavii," tvrdí v rozhovoru pro deník Sport předseda představenstva Tomáš Rosen.

Vaz Jarolímovi nezlomil ani výbuch v Evropské lize, ani pondělní neúspěch v derby. "Pořád očekávám, že potenciál, který má on i mužstvo je dostatečný na to, abychom se z dnešních problémů, výkonů a výsledků dostali ve složení, ve kterém pracujeme," pokračuje Rosen.

Čtěte více:
Vyhazov? Ohrožen se necítím, říká Jarolím »

"Všichni mají jasno o prvním kroku - vyhodit trenéra. Jenže nikdo se nezabývá otázkou, kdo by mohl Karlovo místo převzít. A to neřešíme ani my."

Podle Rosena by nebylo moudré, kdyby se klub po dvou nevydařených zápasech rozhodl pro nějaké radikální řešení. "Mohlo by to Slavii v dlouhodobém horizontu spíše poškodit," myslí si.

Pět důvodů proč Slavia důvěřuje trenérovi:

1. Má vizi

Kouč Karel Jarolím představuje vedení klubu každoročně novou vizi, chtěl by vybudovat mužstvo konkurenceschopné v Evropě. Zatím se mu to nedaří a někteří lidi si už přejí jeho pád. Kritici říkají, že pořád buduje, ale zatím nikdy nic nedostavěl.

Ale Jarolím zná hráče, ví koho postavit. Zná jejich soukromí, dodržuje se přísný režim. Bylo by škoda, kdyby Slavia přišla o velkého šéfa. Jeho následovník by neměl vůbec lehkou pozici. Vypadalo by to, že musí poslouchat vedení...

2. Většina týmu za ním stojí

Není tajemstvím, že některým fotbalistům lezou Jarolímovy praktiky krkem. Dost jich hovoří o tom, že neustále jíst špagety a zdravou výživu se nedá. Potají si tak zřejmě dávají pořádně do nosu. A když se to Jarolím nedoví, k žádnému postihu nedojde.

Možná by neuškodilo, kdyby jednou za čas Jarolím šel s hráči na pivo. Utužil partu. Stále ale platí, že minimálně polovina kabiny za Jarolímem stojí. Uvědomují si totiž, že bez cukru, ale s bičem dosáhnou úspěchů. Krajčík tomu nevěřil, přišel na to až při angažmá v Itálii. Navíc platí, že mladí hráči pod ním rostou. Třeba Adam Hloušek - to byl sice drahý, ale povedený tah.

Čtěte také:
Praha má nového vládce. Spartu! »
Derby "S": Spálená vlajka i pivo letící na kouče Sparty »

3. Pro vyhazov Brabce a Jarolíma měl důvod

"Velký šéf" má výsadní postavení a vedení mu dosud do ničeho nemluvilo. Důkazem budiž vyhazovy Brabce a synovce Jarolíma. Oba trenéra naštvali, tak letěli. Brabec se prý pohádal s Jarolímem kvůli týmovým prémiím. Jeho synovec zase vzniklou situaci nesl těžce a celá záležitost vyvrcholila v rodinnou hádku.

Jsou to dohady a spekulace. Ale i ty týmem mohly zatřást. Ovšem jen málokdo si uvědomuje, že kouč Jarolím mohl mít k jejich vyhazovu pádný důvod. I sebevětší hvězda nesmí mít větší slovo než trenér. Pamatujete, jak Ferguson zametl s Beckhamem?

Erich Brabec Erich BrabecFoto Michal Beránek SPORT

4. Tituly hovoří za něj

Vedení Slavie si v první řadě musí položit otázku, zda by Jarolímův odchod vůbec prospěl. Kdo by ho nahradil? A měl by nový trenér stejné úspěchy? V Česku nenajdete v tuhle chvíli renomovanějšího trenéra. Možná Ivana Haška, ale ten trénuje a šéfuje celému českému fotbalu. Za Jarolíma mluví úspěchy. Dva tituly v řadě a historicky první postup do Ligy mistrů. To se nikomu před ním nepovedlo.

5. Má podporu fanoušků

Případný vyhazov by spustil mezi fanoušky nevoli. Někteří se ho zastávají, dokonce mu připravují transparent, aby nikam neodcházel. Vedení by se mohlo ocitnout v kritické situaci. Ještě před několika týdny o Jarolímovi hovořilo jako o českém Fergusonovi a teď ho vyhodí? Nebyla by to dobrá reklama. V podstatě žádný nový kouč by neměl v klubu tak silnou pozici, jakou měl právě Jarolím. A mohlo by dojít k časté rotaci trenérů, jak se stalo dá se říct zvykem u rivala na Letné.

Karel Jarolím se rozčiluje v průběhu derby se Spartou
Karel Jarolím se rozčiluje v průběhu derby se Spartou

Vstoupit do diskuse
7

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud