Michal Petrák
2. října 2009 • 14:30

Obermajer: Ať si dají do znaku psa

Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bezmála pětadvacet fotbalových let prožil v Ďolíčku, na dresu má znak Bohemians, nosí kapitánskou pásku.



Fotbal na Facebooku

Přesto tvrdí, že mu fanoušci vršovických „klokanů" dělají ze života peklo. Stoper střížkovských Bohemians Praha Miroslav Obermajer žije čtyři roky s nálepkou přeběhlíka a zrádce.

Čtěte více:

Válka mezi Klokany: Chtějí oškubat fanoušky soupeře »

Jak se těšíte na zápas proti Bohemians 1905?
„Čekám, že z tábora devatenáctsetpětky přijde dost lidí a že bude dobrá atmosféra. Nic víc, nic míň. Že bych se toho měl bát, to ne. Ani nevím, jestli budu hrát, spíš jde o to, jestli naše vedení bude chtít, abychom do toho zápasu nastoupili. Ani bych se jim nedivil, kdyby nechtěli..."

Vy osobně byste ten zápas chtěl hrát?
„Já bych si víc přál, aby se lidi dozvěděli pravdu. Ale pokud ten zápas bude, klidně bych rád nastoupil."

Přibyl: Mluví z něho zášť
„I když jsem měl Míru Obermajera rád jako hráče, když hrával za Bohemku, bohužel musím konstatovat, že z něj mluví velká zášť. Zastupoval ho manažer Pavel Vandas, který je úzce spojen s panem Vejsadou, proto také Obermajer přešel do Střížkova za velmi podivných okolností. Ale to je věc jeho svědomí a osobní cti.

Jen on sám ví, jak byl svému manažerovi finančně zavázán a proč musel odejít. Otázka smlouvy to vůbec nebyla, to potvrdí i jeho bývalí kamarádi, kteří v Bohemce smlouvy podepsali.

Jako hráč by se měl věnovat především hře a ne papouškovat názory svých nadřízených. Pokud napadá mě osobně nebo Bohemku ze lži, nemá pro to jediný důkaz.

Logo Bohemians 1905 užíváme naprosto právoplatně a nikdo to nenapadl, naopak Střížkov si logo s klokanem v roce 2005 pronajal na jeden rok a tento termín už dávno vypršel.

Členy ČMFS jsme právoplatně, nevím, jak jinak než tím, že hrajeme, bychom to měli dokázat. Nevím, jaké má Miroslav Obermajer právní vzdělání a jestli má k dispozici nějaké své právní analýzy, ale jeho výpady jsou zcela scestné a myslím si, že i zbytečné.

K ostatním nařčením se ani nebudu příliš vyjadřovat, protože cílem je provokovat fanoušky, ale Miroslav Obermajer už naše fanoušky nezajímá. Dnes už na sebe bohužel upozorňuje pouze prohlášeními v novinách a ne výkony na hřišti.

V neděli už neuslyšíte jediné skandování směrem k Obermajerovi, lidé na něj zapomněli, není to člověk, který by měl být zapsán v myslích fanoušků Bohemky."

Lukáš Přibyl, šéf Bohemians 1905
Jakou pravdu?
„Že existují právní analýzy, které potvrzují, že pan Přibyl (Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905 - pozn. aut.) lže. A že Úřad průmyslového vlastnictví potvrdil, že oni používají ochrannou známku nelegálně. Jsem zvědavý, co s tím budou dělat, jestli si třeba dají do znaku psa... Oni nejsou členem ČMFS, hrají na číslo, které je v konkurzu, a jsou tam další věci. Když odkoupili soutěž od Xaverova, včas ji nezaregistrovali. To je všechno k smíchu."

Vy jste však odchovancem vršovických Bohemians - jaký k nim teď máte vztah?
„Já si strašně vážím lidí, kteří Bohemku zachránili, ale postupem času ji začínám... (přemýšlí) Ne nesnášet, ale když čtu ty jednostranné a účelové články a lži, to, že my jsme ti špatní... I spousta lidí, kteří měli Bohemku rádi, cítí to samé. Asi tam už je nějaká nenávist. Když vidím, kteří lidé ten klub vedou a proč, kdo za tím stojí, cítím to prostě takhle."

V Ďolíčku jste s přestávkami strávil pětadvacet let. Přesto cítíte, že pravá Bohemka je ta, ve které jste teď?
„Ne, to určitě ne. To jsem nikdy neřekl a nikdy neřeknu. My máme název Bohemians Praha, ale jediná a pravá Bohemka je s panem Vejsadou ve III. třídě. Tam hraje pod stejným číslem registrace jako 1905, což je k smíchu. Je zarážející, že to takhle může na svazu procházet. Jiná Bohemka ale není."

Používáte silná slova. Nebojíte se reakcí fanoušků Bohemians 1905?
„O sebe se nebojím, ale strach mám o rodinu. Nikdy nevíte, co tihle pacienti udělají. Vidím to na svém autě, vidím to, když se v noci vracejí z hospod... Mám strach, aby neublížili mé rodině. Já sám bych byl blázen, kdybych si šel stoupnout do kotle do Ďolíčku. Ale že bych se vyhýbal Vršovicím, to ne. Vím, kde je pravda, s kterýmkoli z těch fanoušků si můžu sednout a říct mu to. Hlavně to můžu ukázat na papíře, to nikdo z Bohemky 1905 nemůže. Nebo může, ale lhal by."

Co vám fanoušci vršovických Bohemians provedli?
„Hlavně to odnáší auto, ale taky je nepříjemné, když vám spí dvě malé děti v pokoji a ve čtyři ráno na vás zvoní ožralí lidé. Když se zeptáte, co chtějí, začnou sprostě řvát. To je něco šíleného."

Ve kterém období to bylo nejhorší?
„V době, kdy jsem trénoval ve Vršovicích, pan Steinbroch (sportovní ředitel - pozn. aut.) mě chtěl udělat do devatenáctsetpětky a já jsem skončil na Střížkově. Bylo to opravdu strašné, nejhorší období. Volal mi i Přibyl, psal mi zprávy, co jsem to udělal. Teď teprve vidím, jak lže lidem, co říká do médií. Vím, že jsem udělal dobrou věc. Já jsem ani nic jiného udělat nemohl."

Proč?
„Oni ani nebyli schopní říct mi, kdo vlastní tu Bohemku, kdo mě bude platit, jestli vznikla po právu. To mi ani nikdo říct nemohl, protože je všem jasné, že vznikla podvodem. Nevím, co bych k tomu víc řekl."

Když jste z Bohemians 1905 odcházel do Bohemians Praha, přitom jste byl kapitán a vršovická Bohemka měla vaši fotku vytištěnou na permanentkách, nevěděl jste, co vás čeká?
„To jsem věděl, připravoval mě na to můj manažer, pan Vandas. Ale já jsem měl od právníka podložené, že oni vznikli podvodem. Nikdo mi nebyl schopný říct, kdo je platí. Já jsem měl rodinu, dvě děti, a už jsem zažil, když byla Bohemka v konkurzu, že jsem půl roku nedostal peníze. Nemohl jsem přece zase jít do toho samého. Pan Steinbroch mi nechtěl dát do smlouvy, že když dva měsíce nedostanu výplatu, jsem volný hráč. To je nesmyslné, každý normální vlastník vám to tam dá. Takže asi nebylo všechno v pořádku."

Neměl jste z Bohemians 1905 odejít někam jinam?
„Moje priorita byla, abych zůstal co nejblíž v Praze nebo v ní, protože se mi měla narodit druhá holka. Přišla tahle konkrétní nabídka, byla velmi zajímavá i dál do budoucna, nebylo co řešit. Přijal jsem ji i s rizikem, že to odnesu těmihle výhrůžkami."

Miroslav Obermajer Miroslav ObermajerFoto Pavel Mazáč (Sport)

Udělal byste to znovu?
„Určitě. To byla moje nejlepší fotbalová léta. S trenérem Urbanem jsme v klubu, o kterém všichni říkali, že nemá šanci, postoupili ze třetí ligy do první, zachránili jsme se... Nádherné roky. Ve druhé lize jsem byl nejlepším střelcem týmu."

Máte mezi skalními fanoušky Bohemians 1905 nějaké kamarády?
„Určitě. Potkávám se s řadou těch, kdo chodí do kotle. A vím, že tam není všechno v pořádku. Že tam jsou lidi, kteří nesnášejí Holase (člen představenstva DFB - pozn. aut.) a vědí, že ty zprávy, které vydává Přibyl, nejsou pravdivé. Jsou skalní, jdou si za tím názvem a já je v tom na jednu stranu chápu. Berou to tak, že Bohemka patří do Vršovic, to jim nikdo nevyvrátí. Kvůli tomu, kolik mediálně známých lidí za nimi stojí, je pro ně těžké, aby se dozvěděli pravdu. Ale jednou se ji dozvědí, a až se to stane, jsem zvědavý, jak jim to pan Přibyl a ostatní vysvětlí."

Nemyslíte si, že Střížkovu název Bohemians Praha škodí?
„Asi jo. Uškodil Střížkovu hlavně po mediální stránce, lidi tuhle Bohemku nemají vůbec rádi. Kdybychom se jmenovali dál jinak, lidi by si nás strašně moc vážili za to, co jsme dokázali."

Řešili jste někdy v klubu, že by bylo lepší tenhle název opustit?
„To je těžké. Majitelé do toho dávají peníze a vědí, kde je pravda. Proč by měli ustupovat někomu, kdo pravdu nemá, ale má na své straně veřejné mínění? V tom se majitelům vůbec nedivím, i když stojí neskutečné úsilí všechno tohle zvládnout. Chápu je."

Vstoupit do diskuse
8

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud