18. srpna 2009 • 09:59

Kulič se vrátil do Boleslavi. A už zase září

Autor: Marek Bílek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po dvouletém bloudění pouští najednou narazil Marek Kulič na pramen s vodou. Zatímco sparťanské výsluní jej pálilo a ubíralo mu síly, v Mladé Boleslavi jako by našel příjemný stín, v němž se probral.



Třiatřicetiletý útočník zažívá po mizerném období parádní start do nové sezony.

Ve Spartě vstřelil tři góly za rok a půl. Nyní mu v Mladé Boleslavi stačily na stejnou bilanci pouze čtyři zápasy. Zatímco na Letné se trápil i herně, teď zase obránci soupeřů marně přemýšlí nad tím, jak Kuliče uhlídat.

„Asi cítí větší důvěru, stal se kapitánem. Psychika hraje v tomhle případě velkou roli,“ poznamenal trenér Mladé Boleslavi Dušan Uhrin mladší. „Tady zase ožil, v zápase s Příbramí všechny vybláznil a svůj výkon ještě ozdobil gólem,“ chválí Kuliče jeho spoluhráč z klubu Jan Rajnoch.

Mladá Boleslav asi představuje pro zkušeného útočníka dobře prošlapaný rajón. Životní výkony tu předváděl před svým přestupem do Sparty, na stejném místě se mu daří i nyní, přestože obě etapy dělí dva a půl roku.

Marek Kulič se raduje z gólu na 3:0 pro Mladou Boleslav v duelu s LibercemFoto Pavel Mazáč (Sport)


Když Mladou Boleslav v lednu 2007 opouštěl, šéf klubu Josef Dufek tehdy naznačil, že Kuliče de facto prodat musel. A zdálo se, že už není cesty zpět. „Jeho zájem odejít do našeho historicky nejúspěšnějšího klubu a tím si významně polepšit byl enormní,“ pronesl tehdy.

Dufek dokonce uvedl, že pokud by se tak nestalo, změnil by se Kulič ve vyhořelé palivo. „Vycítili jsme, že hodně touží jít do Prahy a zkusit se probojovat se Spartou do Ligy mistrů.“ Proto šéf Mladé Boleslavi útočníka na Letnou pustil. Ale Kulič se s pražským klubem do Ligy mistrů nedostal, navíc postupem času přišel i o místo v sestavě

„Ve Spartě se trochu vytratil,“ říká Uhrin, jenž útočníka vedl v Mladé Boleslavi předtím i nyní. Přesto se právě on nebál podstoupit riziko a Kuliče si v létě do mužstva vyžádal.

„Byl jsem od začátku přesvědčený, že se do Mladé Boleslavi vrátí,“ prohlašuje dnes Dufek. Na Kuličovi i vydělal, před dvěma roky jej prodával do Sparty za devět milionů plus mladého stopera Kopice, teď Dufek neplatil nic.

Zkušenému útočníkovi skončila na Letné smlouva a byl volný.
A s přesunem do Mladé Boleslavi jako by se vracel do nejlepších fotbalových let. Čím to, že ve Spartě především ve druhé polovině svého angažmá tak strádal? „Začátek se mu povedl, první půlrok střílel důležité góly a výrazně nám pomohl k doublu,“ vzpomíná tehdejší trenér Sparty Michal Bílek.

Luboš Pecka (vpravo) a Marek Kulič v souboji Mladé Boleslavi s LibercimFoto Pavel Mazáč (Sport)

Ale brzy se Kulič v koncovce přestal prosazovat. Navíc se přesunul v sestavě z útoku na kraj zálohy. A nová pozice mu evidentně nesvědčila. „Dávat Kuldu na kraj zálohy – to je prostě proti přírodě,“ konstatuje Rajnoch. „Je to klasický útočník,“ doplňuje jej Uhrin.

Bílek však i s odstupem času věří, že zvolený model nebyl k zahození. Prý se v něm Kulič mohl uplatnit. „To je taková utkvělá představa středních útočníků, že nesmí hrát na jiném místě,“ vypráví. „Ale podívejte třeba na Henryho. V Arsenalu nastupoval jen na hrotu, teď v Barceloně hraje zkraje, pomáhá i v defenzivě a předvádí skvělé výkony.“

Jenže v případě Henryho se jedná o logické řešení, protože v minulé sezoně nastupovali v útoku takoví hráči jako Eto‘o a Messi. To Kulič ve Spartě zdaleka takovou konkurenci neměl. „Ale připravovali jsme se na evropské poháry, chtěli jsme hrát jen na jednoho útočníka, proto se Marek posunul na kraj,“ hájí se Bílek.

Experiment se však příliš neujal. I proto Kulič skončil mezi náhradníky a později i ve Spartě. V Mladé Boleslavi s ním počítají jako s klasickým útočníkem, což mu náramně vyhovuje. V této sezoně se gólově neprosadil pouze v prvním kole na Slavii. Pak se ale rozjel, skóroval proti Liberci, v Kladně i v souboji s Příbramí.

„Nevidím do toho, co bylo ve Spartě. Ale teď je na něm poznat, jak mu to sedí, má ohromnou chuť do hry,“ všiml si Rajnoch.

A možná, že mu v Mladé Boleslavi vydrží ještě hodně dlouho. Na sezonu je prý připravený výtečně. „V letních testech na hrubou kondici byl z celého týmu nejlepší,“ argumentuje Dufek.

„Neztrácí dynamiku, není tolik opotřebovaný, protože se do vrcholového fotbalu dostal později. Věřím, že má před sebou ještě několik dobrých sezon.“ Pokud zůstane v Mladé Boleslavi, pravděpodobnost toho, že se mu bude dařit, je vysoká.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud