Pavel Hartman
15. srpna 2009 • 19:44

Sparta konečně vyhrála, ale měla obavy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
Speciální Sport Magazín před MS v hokeji: program, soupisky i rozhovor s Rulíkem
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO - První vítězství. Ale bez fanfár. Sparťané hráli v utkání s Kladnem více než hodinu v početní přesile, ovšem druhou pojistku přidali až minutu před koncem.



Kdy jindy vyhrát, když ne teď? Letenské čekání na premiérovou ligovou výhru v této sezoně v sobotu opravdu skončilo. Ale žádná kanonáda se nekonala.

I když k tomu měli domácí ideální podmínky. Na druhé straně stálo neškodné Kladno, které se navíc samo oslabilo už po necelé půlhodině minutách hloupým vyloučením Holuba za dvě žluté karty.

Sparťané z přesilovky vytěžili po třech minutách jejího trvání Vackův gól po parádní dalekonosné ráně, definitivně vydechnout si však mohli až těsně před koncem. To střídající Wilfried „zatloukl“ do sítě Žofčákův roh.

O výhru jsem se bál, přiznal trenér Sparty Chovanec »
Utkání jsme sledovali ONLINE »

„Byli jsme nervózní až do konce utkání. Tedy já osobně ano,“ přiznal trenér Jozef Chovanec. „A kdyby Kladno hrálo v jedenácti lidech, tak bychom měli ještě větší problémy,“ dodal.

Hra do plných jeho týmu opět nesvědčila. Kladno přijelo s obrannou taktikou a po nuceném odchodu Holuba nemělo z téhle strategie úniku.

Byly obě žluté pro hříšníka zasloužené? „U té druhé mám pochyby. Ale viděl jsem to zdálky,“ konstatoval Martin Hřídel, trenér Kladna.

Nejprve Holub stáhnul k zemi u postranní čáry pronikajícího Pamiče. Pak u rohového praporku klukovsky podkopnul Zemana. To vše stihl za 25 minut…

Gólman Matúš Kozáčik a Tomáš Řepka (vpravo) před utkáním s Kladnem.
Gólman Matúš Kozáčik a Tomáš Řepka (vpravo) před utkáním s Kladnem.

Letenští zahájili přesilovku dobře. Zásluhou mladíka Vacka. Ten se za šestnáctkou rozhodl pro krátký nápřah, po kterém balon nabral dráhu přesně k tyči. Brankář Pavlík se nestihl o dělovou kouli ani spálit.

Další nájezdy Sparty však dlouho vycházely naprázdno. Mohla za to vlastní nemohoucnost a zhuštěný kladenský obranný blok před vápnem. Ale to první především. „Hra do plných není jen problém Sparty, ale všech českých mužstev,“ zhodnotil Chovanec.

K jeho svěřencům se třikrát obrátilo zády i štěstí. Žofčákův pokus skončil na břevně, Huškův projektil z 25 metrů a Hubníkova rána z otočky zase otřásly tyčí.

Kromě výsledku potěšil sparťany návrat stopera Řepky po svalovém zranění. V pravý čas. Už ve čtvrtek totiž letenský tým rozjede v Mariboru souboj o postup do základní skupiny Evropské ligy.

Jenže v sobotu naopak jen v šortkách sledoval utkání Patrik Berger. Opět se ozvala jeho stará bolest, poraněné koleno. Stihne čtvrteční duel? „Je to koleno, uvidíme,“ řekl mnohoznačně Chovanec.

Do brány nemůže ve Slovinsku nasadit kvůli žlutým kartám Blažka, a tak si roli jedničky proti Kladnu vyzkoušel Kozáčik. Hlavní kouč však s Blažkem probíral i jeho nedávné neloajální výroky v tisku na adresu spoluhráčů.

Například o útočníkovi Wilfriedovi řekl po utkání v Příbrami, že byl mimo. „Všechno jsme si vyříkali,“ uvedl Chovanec, že to nenechal bez povšimnutí.
Před cestou do Mariboru pomohlo pročistit vzduch i premiérové vítězství.

AC Sparta Praha - SK Kladno 2:0 (1:0)
Branky:
28. Vacek, 89. Wilfried.
Rozhodčí: Kocourek - Kordula, Peřina.
ŽK: Zeman, Pamič - Holub, Bartoš, Szabo, Pavlík.
ČK: 25. Holub.
Diváci: 7956.

Sparta: Kozáčik - Kušnír, Řepka, Hubník, Pamič - Žofčák, Hušek (60. Kovba), Vacek, Zeman (75. Střeštík) - Kadlec (65. Wilfried), Jirouš. Trenér: Chovanec.

Kladno: Pavlík - Bartoš, Beneš, Procházka, Mráz - Holub, Hlava (80. Šilhan), Szabo, Hajník - Zachariáš (74. Zoubele) - Mašanský (67. Moravec). Trenér: Hřídel.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud