Michal Koštuřík
11. srpna 2009 • 04:57

Úvod jako hrom: «nové» Brno válí

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Brněnský fotbal se probudil z deliria. V závěru minulé sezony odevzdaný tým, dva měsíce poté odhodlaná parta dříčů. Tři zápasy, sedm bodů, skóre 3:0. Také vás překvapuje rozjezd Beránkova souboru? Není divu.



S týmem bez hvězd se moc nepočítalo. V pátek v derby se Slováckem ale Polách a spol. dost možná vyprodají neoblíbený stadion na Srbské ulici. Proč tedy Brno, které dokázalo porazit Slavii a vyhrát v Liberci, válí? Deník Sport našel pět důvodů.

1. Návrat k pokoře
Zní to jako klišé, ale v tomto případě je změna přístupu k plnění povinností evidentní. Namistrovaní borci, kteří nejedou i na tréninku nadoraz, nemají u kouče Beránka šanci. Kdo poleví, skončí na lavičce. Přinejlepším.

„Hráči pochopili, že fotbal je především o práci. Jsou ochotni se obětovat pro tým. Dobře jsme odpracovali letní přípravu. Na jaře jsme předváděli kolísavé výkony.

Kdyby se hráči chovali jinak, tak neskončíme jedenáctí,“ říká kouč Miroslav Beránek, jenž nad hlavami svých svěřenců dennodenně práská bičem. „Žádné tajemství našeho úspěchu neexistuje. Ještě jsme žádného úspěchu nedosáhli. Se závěry počkejme,“ drží se při zemi.

Oslava vítězného celku Brna Oslava vítězného celku BrnaFoto ČTK


2. Neprostupná obrana
Ještě čtrnáct dní před startem soutěže měl trenér velký problém s defenzivou. Stále hledal její ideální složení. Vždyť obranná čtyřka z jara byla rozprášena. Trousil je dlouhodobě zraněný, Kuncl, Švejnoha a Živný po sezoně odešli. K tomu odjeli talentovaní mladíci Červinek s Buchtou na univerziádu. Novic Dřížďal si stěžoval na špatnou komunikaci mezi beky i gólmany. „Málo na sebe mluvíme,“ chmuřil se.

Co s tím? Beránek přesunul napravo slovenského stopera Križka, Dřížďal putoval na druhou stranu. Mezi nimi začalo udivovat jistotou duo Jílek-Dvorník. Bingo! Brno neinkasovalo na hřišti Bohemians 1905, doma se Slavií a s čistým štítem odjelo i v neděli z Liberce.

„Bráníme velice dobře, i když máme rezervy. Nepouštíme soupeře do šancí,“ mne si ruce Beránek. „Překvapuje mě to. Vždyť se obrana skládala na poslední chvíli. Měl jsem z toho obavy. Slavia si v Brně v útoku nic nevytvořila,“ kroutí hlavou Karel Kroupa, brněnský patriot a slavný útočník minulosti. Za spolehlivými beky drží neprůstřelnost Tomáš Bureš, dříve trošku podceňovaný Lejsalův náhradník. „Sestava se ustálila,“ pochvaluje si trenér.

Gecov (vlevo) z Liberce v souboji s brněnským Tomášem PoláchemFoto ČTK

3. Sázka na mládí
Náročný trenér Beránek otevřel i díky přiškrcenému rozpočtu cestu do sestavy mladíkům z brněnské líhně. „Ukazuje se, že klub má pořád zdroje, ze kterých může čerpat,“ naráží Kroupa na vpád Michny či Jílka do elitní jedenáctky. Tam už nějaký čas patří Rabušic či Mareček.

„Na Bohemce jsme prošli testem odolnosti. A pak jsme narazili na technické týmy Slavii a Liberec. Proti Slovácku si v pátek poprvé vyzkoušíme hru do plných,“ očekává Beránek novou výzvu. „Nástup má Brno velice nadějný. Ale s tímto kádrem nepatří k favoritům ligy. Myslím, že by zavládla spokojenost, kdyby mužstvo skončilo někde mezi šestým a osmým místem,“ míní Kroupa.
4. Faktor Dostálek
Někteří si ťukali na čelo. Proč berou pětatřicetiletého Dostálka? Pochybnosti nebyly na místě. Ryšavý matador sice (zatím) naskakuje do hry ve druhé půli, ale už ukázal, že jeho angažování nebylo krokem vedle.

„Sledoval jsem ho velmi pozorně na jaře ve Zlíně. Kdyby byl v mužstvu už na podzim, tak by Zlín nikdy nemohl spadnout. Úplně srovnal celou kabinu. Jeho návrat do Brna vidím velice pozitivně,“ líčí Kroupa.

Trenér Beránek dobře věděl, co dělá. „Ríša má na hřišti, v kabině i na tréninku dobrý vliv na tým. Pro mladé je neocenitelnou pomocí. Jen škoda, že přišel kvůli zlomenému žebru pozdě. Dnes by byl jinde,“ přibližuje kouč.

Tomáš Polách z Brna v nepříjemném souboji se slávistou Dušanem Vasilijevičem (vpravo)Foto Michal Beránek (Sport)


5. Vhodná taktika
Špílmachr Tomáš Polách po triumfu v Liberci připustil: „Náš styl možná není moc atraktivní pro lidi, ale má efekt.“ Vystihl to dokonale. Brněnští utěsní prostor před Burešem a vyrážejí do brejků. „Není to náhoda. Daří se nám plnit náš záměr,“ upřesňuje Polách.

Rychlé kontry dvakrát zakončil mladý střelec Rabušic, nyní brněnský útočník číslo jedna. Když Brno vede, má téměř vyhráno. Ubránit výsledek, to Beránkův soubor opravdu umí. „Vždycky střídáme vyčerpané hráče. To dřív taky nebylo,“ upozorňuje trenér na enormní nasazení svých chráněnců.

Brněnský Tomáš Došek slaví gól na 2:0 proti Slavii
Brněnský Tomáš Došek slaví gól na 2:0 proti Slavii

 

Vstoupit do diskuse
4

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud