6. května 2009 • 18:00

Hrůza na Spartě! Zmlátili i 8letého školáka

Autor: pj, spo
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kopání do hlav ležících lidí. Mlácení hlavou o schody. Že vám to připadá jako zlý sen? Tohle všechno si prožili fanoušci Baníku Ostrava, kteří navštívili ligové utkání na Spartě. „A policie jenom s úsměvem přihlížela,“ napsal jeden z nich.



Fanynka Lucie Milatová, která se incidentu zúčastnila, se dokonce rozhodla poslat dopis sparťanskému vedení a Danielu Křetínskému.

V něm tvrdí, že ochranka si počínala bezdůvodně hrubě. A nešetřila ani malého školáka, který na Letnou zamířil se svým otcem.

Na fanouškovských stránkách chachari.cz navíc vyšla zpráva, v němž jeden z fanoušků situaci popisuje.

„Baníkovci čekali pod schodištěm na otevření brány a nadržená ochranka zde nejprve verbální provokací a po chvíli i ostře fyzicky začala napadat v klidu stojící a nic netušící baníkovce. Nějakou tu ránu si odnesla nemalá část chacharů, výjimkou nebylo kopání do hlav k zemi sražených baníkovců či mlácení hlavou o schody,“ stojí na webu.

Útok byl ze strany soukromé bezpečnostní složky doplněn také o provokativní výkřiky „pojďte si pro ránu“ nebo „tak se ukažte fighteři". „Celý incident z bezprostřední blízkosti často s úsměvem sledovali jak členové policejní pořádkové jednotky tak i kriminální policie,“ dodal fanoušek.

Nástupiště v OstravěFoto ČTK

Baník na oficiálních stránkách zveřejnil dopis pí. Mitalové a okamžitě vydal prohlášení. „FC Baník Ostrava nemá k dispozici důkazní materiál, proto nám ani nepřísluší vyvozovat z informací žádné závěry. Přesto věříme, že vše bude ze strany Sparty prošetřeno,“ stojí ve zprávě.

A jak se k celé situaci postavila Sparta? Prý nic dramatického. „Ochranka nikoho bezdůvodně nenapadla, šlo o drobný incident, nic vážného se nestalo,“ uvedl mluvčí Ondřej Kasík.

Klubové kamery na místě incidentu nejsou. Přesto se na serveru youtube.com objevila nahrávka natočená mobilem, na které je vidět, že k napadení opravdu došlo.

VIDEO: Ochranka napadla Baníkovce

Dopis Lucie Mitalové pro Daniela Křetínského
Vážený pane doktore,

obracím se na Vás jako předsedu představenstva a zástupce vlastníka klubu AC Sparta Praha.

Včera dne 4. 5. 2009 jsem navštívila utkání AC Sparta Praha – FC Baník Ostrava jako příznivec hostujícího celku. Již tak nevalný dojem z celého utkání ještě umocnilo nepochopitelné agresivní chování pořadatelské služby po skončení utkání.

Fotbalové zápasy nejen v Česku, ale i Evropě navštěvuji pravidelně již téměř dvě desítky let. Za tu dobu jsem se setkala s mnohými druhy bezpečnostních opatření. Dokážu tedy pochopit velice důkladné prohlídky při vstupu na stadion zahrnující detailní prohlídku všech předmětů v kabelce, prošacování na nejintimnějších částech těla a snad mohu překousnout i zouvání bot na ulici před vchodem. Pokud jako divák úspěšně projdu takovouto bezpečnostní selekcí, očekávám, že na stadionu budu v bezpečí. Pokud si Sparta vybírá své diváky takto pečlivě, předpokládám, že se stejnou pečlivostí jsou lustrováni i její zaměstnanci. Včerejší chování některých členů ochranky tomu však nenasvědčuje.

Po skončení utkání jsme (příznivci FC Baník Ostrava) v prostoru pod schodištěm u vstupu č. 5 vyčkávali na otevření brány. Nevšimla jsem si, že by se někdo choval jakkoliv nevhodně, útočně a to ani verbálně či fyzicky. Nevím tedy, co bylo příčinou pro mě nečekaného útoku klubové ochranky na okolostojící. Vím však jistě, že útok nebyl zaměřen cíleně na případné problémové jedince, ale plošně, neboť několikanásobné napadení ochrankou odnesli ranami pěstí a kopanci i lidé v klidu stojící vedle mě nebo otec se zhruba osmiletým synem, který poté skončil na zemi. Lidé byli napadáni pěstmi naprosto bezdůvodně, někteří byli sraženi na zem, viděla jsem i kopání do hlavy. Mimo toto chování mě zarazily i provokativní výkřiky ze strany některých členů ochranky „tak pojďte, vy „fajteři“, chceš ještě ránu?“ apod. Zvláště aktivně si v tomto počínal pořadatel s vestou číslo 51.

Mohu konstatovat, že výše uvedené skutečnosti mě nepříjemně zaskočily zvláště v souvislosti s klubem, který prostřednictvím sdružení Sparta fandí slušně aktivně apeluje na vytvoření kulturního a bezpečného prostředí minimálně na letenském stadionu.

Vzhledem k umístění bezpečnostních kamer i v prostorách pod schodištěm, kde se zmiňované skutečnosti odehrály, věřím, že využijete jejich záznamu a sám vyhodnotíte přiměřenost či oprávněnost zákroku vaší bezpečnostní služby. Budu ráda, pokud mě o Vašich závěrech budete informovat.

S úctou
Lucie Milatová

Vyjádření Baníku Ostrava
Po pondělním duelu na Spartě se měl odehrát u východu ze stadionu incident mezi pořadatelskou službou a fanoušky Baníku.

FC Baník Ostrava nemá k dispozici důkazní materiál, proto nám ani nepřísluší vyvozovat z informací žádné závěry. Přesto věříme, že vše bude ze strany Sparty prošetřeno. Pokud někdy naši fanoušci nerespektovali návštěvní řád stadionu soupeře, klub jejich chování byl schopen odsoudit. Zároveň je však Baník vždy připraven hájit zájmy všech slušných příznivců klubu.

Baník se snaží s fanoušky pracovat a komunikovat tak, aby zápasy našeho týmu proběhly na stadionech soupeřů v klidu a bez komplikací. Vycházíme nyní často vstříc našim soupeřům v osvětě jejich organizačních pokynů pro dané utkání, akceptujeme žádosti klubů o prodej lístků „na jméno“, byť to pro nás přináší celou řadu komplikací. Chceme být ovšem skutečně nápomocni.

Na druhou stranu ale také věříme, že chování pořadatelů a pracovníků bezpečnostních agentur nepřekročí rámec konceptu pána domu, a především zákona. Klub AC Sparta Praha disponuje kamerovým systémem, proto vedení jistě snadno vyhodnotí, zdali pořadatelská služba situaci u východu ze sektoru „hostů“ řešila adekvátně či nikoliv, a případně vyvodí z toho i důsledky.

FC Baník Ostrava
Vstoupit do diskuse
7

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud