19. března 2009 • 18:32

Trest pro Spartu: zavřené sektory a pokuta

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Fotbalisté pražské Sparty odehrají následující tři domácí utkání bez přítomnosti fanoušků na tribunách za oběma brankami. Klub navíc musí zaplatit pokutu ve výši 250 tisíc korun.



Disciplinární komise svazu dnes Spartu potrestala za to, že při pondělním ligovém zápase s Brnem na Letné byl hozeným dělbuchem zraněn dvanáctiletý podavač míčů.

V krajním případě hrozila Spartě pokuta sahající až do výše deseti milionů korun či uzavření celého stadionu na tři zápasy. "Kdybychom uzavřeli stadion, tak by Sparta musela jet třeba na Moravu a problémová skupina fanoušků by se dostala i tam.

Navíc by byly ztížené i podmínky na zajištění bezpečnosti. A doplatilo by na to i 98 procent fanoušků Sparty, kteří jsou slušní. Vhodnější nám přišlo zakázat vstup do rizikových částí publika," řekl novinářům předseda komise Alexander Károlyi.

"Vyšší tresty by byly možná až neobjektivní, pykali by lidé, kteří za to nemohli," dodal Károlyi. Nechtěl spekulovat o tom, zda by disciplinární komise Spartu trestala, pokud by nebyl zraněn mladý podavač míčů. "To je složité říci, přistupujeme ke každé kauze jednotlivě.

Tady bylo důležité, že bylo výrazně ohroženo chlapcovo zdraví," podotkl Károlyi. Trest v praxi znamená, že Sparta v nejbližších ligových zápasech přijde přibližně o devět tisícovek fanoušků. Sparťané už jednou před částečně uzavřeným hledištěm hráli.

Před čtyřmi lety musela při utkání Ligy mistrů s Arsenalem na Letné zůstat prázdná tribuna naproti hlavní, kdy Pražané pykali za předcházející rasistické pokřiky svých fanoušků.

Hozená dýmovnice za brankou Jaromíra Blažka
Hozená dýmovnice za brankou Jaromíra Blažka


"Rozhodnutí disciplinární komise respektujeme a nebudeme se proti němu odvolávat," řekl tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík. Podle něj je pravděpodobné, že klub bude soudně pokutu vymáhat u člověka, který dělbuch z tribuny hodil.

Policie po něm zatím pátrá bezvýsledně. Sparta tak s omezenou kapacitou hlediště odehraje zápasy s Libercem, Plzní a Ostravou. Právě poslední duel také patří do skupiny těch vysoce rizikových a nyní není jasné, jestli se fanoušci Baníku vůbec na stadion budou moci dostat, když ještě bude uzavřený sektor pro ně určený.

"Tuto otázku ještě samozřejmě budeme řešit. Jak na naší půdě, tak samozřejmě i s představiteli Baníku. Zatím lze těžko předjímat, jak to dopadne," uvedl Kasík. Představitelé Sparty dnes zároveň oznámili, že ještě více zpřísní opatření, aby zamezili proniknutí pyrotechniky na tribuny.

Výkonný ředitel klubu Dušan Svoboda uvedl, že dělbuch fanouškovi někdo hodil přímo na ochoz z ulice. Proto ho kontrola před vstupem na stadion nemohla odhalit. Vedení Sparty plánuje, že v budoucnu v sektoru vlajkonošů zavede prohlídky i na tribuně samotné, aby předešlo opakování podobné události.

Na ochozech by zároveň měly být instalovány bezpečnostní sítě a plexiskla, aby na stadion nemohl být z ulice vhozen žádný předmět. "Připravujeme celou řadu konstrukčních opatření v oblasti sektoru ultras, která by měla v budoucnu znemožnit pronášení těchto nebezpečných věcí," řekl Svoboda.




 

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud