9. března 2009 • 19:00

Cesta baníkovců: demolice a násilí

Autor: spo, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE - Fanoušky z Ostravy doprovodilo ke slávistickému Edenu přibližně 200 policejních těžkooděnců, pochod se obešel bez výtržností. Bez větších problémů nakonec proběhlo i samotné utkání.



Pořadatelé nevpustili na zápas 19. kola fotbalové ligy mezi Slavií a Baníkem zhruba čtyřicítku fanoušků. Odmítnutí Baníkovci byli buď podnapilí, nebo se na stadion pokusili proniknout bez vstupenek.

Zhruba 400 osob dorazilo dvěma vlaky na vršovické nádraží, odkud je dvě stovky policistů doprovodilo po Vršovické ulici ke stadionu Eden.
Policie se kvůli tomu omezila dopravu v jednom jízdním pruhu.

Související články

Na nádraží po příjezdu do Prahy Baníkovci pouze provolávali hesla a několik z nich se policejnímu kordonu pokusilo utéct kolejištěm. Policisté je usměrňují pomocí megafonů.

Fanoušci Baníku při cestě do Prahy dnes v České Třebové poničili nádraží a na několik desítek minut zablokovali expres do Prahy.

Ve vlaku navíc napadli revizora Českých drah, který musel vyhledat lékaře. Řekl to mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. První vlak s fanoušky už do hlavního města dorazil, další by měl přijet po půl čtvrté.


Příznivců Baníku celkově vyrazilo do Edenu přes 400 ráno v 10:00 rychlíkem Comenius. Dráhy soupravu posílily o čtyři vagony, k běžnému personálu se navíc přidalo několik revizorů.

Ti se v Třebové rozhodli 12 jedinců vyloučit z přepravy, neboť neměli platné jízdenky. Solidárně s nimi však vystoupily desítky lidí a začaly ničit nádraží.

Tvrdé jádro Baníkovců je postrachem fanoušků.
Tvrdé jádro Baníkovců je postrachem fanoušků.

Počty se přitom různí, dráhy uvádějí až 150 fanoušků, policie hovoří o čtyřech stovkách. Poté se podle Kubaly fandové "vecpali" do následně jedoucího expresu.

"Ten není připraven na nápor takových cestujících, takže vlaková četa odmítla ze stanice s tímto vlakem odjet kvůli bezpečnosti standardních cestujících," uvedl Kubala.

Vlak se zpozdil také proto, že někdo zatáhl za záchrannou brzdu.

Jednoho z revizorů chuligáni lehce zranili, musel v Pardubicích vystoupit kvůli ošetření. Fanoušci výtržnostmi zpozdili i první vlak. Ten přijede do Prahy zhruba ve 14:30, zbylo v něm podle policie asi 60 příznivců Baníku.

Skupinu doprovázelo zhruba 40 pořádkových policistů a šest příslušníků cizinecké policie. Ti až do Olomouce kontrolovali příznivce z Polska, se kterými byl před časem problém v Brně.

Na fotbalové fanoušky v Praze dohlíželo zhruba 500 policistů. V záloze ještě byla připravena speciální pořádková jednotka, která by zakročila v případě střetů.

Ostře sledovaný zápas se nakonec obešel bez výtržností v hledišti. Jeho průběh v pražském Edenu nebyl narušen žádnými excesy.

Ostravští příznivci, jejichž hromadný příjezd vlakem do Prahy dny byl celý den pečlivě monitorován, půl hodiny po skončení duelu v doprovodu ochranky opustili brány stadionu smutní poté, co jejich tým podlehl Slavii 0:1.

"Ale atmosféra byla dobrá, fandilo se férově," uvedl ostravský záložník Mario Lička. Nepotvrdily se tak obavy slávistického vedení z možných výtržností ostravských fanoušků či poškozování vybavení zánovního stadionu.

"Nemáme informace, že by došlo k nějakým škodám na stadionu," řekl tiskový mluvčí Slavie Ondřej Zlámal. Slavia před utkáním prý udělala maximum pro to, aby podobné riziko snížila.

Všechny vstupenky prodávala na konkrétní jméno, každý z návštěvníků se při její koupi musel prokázat občanským průkazem.

"Možná to některé naše fanoušky odradilo, ale dělali jsme to kvůli bezpečí na stadionu. Stalo se tak i na doporučení Baníku, kterému se takový způsob osvědčil při utkání Poháru UEFA proti Spartaku Moskva," uvedl Zlámal.

Pražský klub oproti běžným ligovým duelům více než dvojnásobně na přibližně 190 členů posílil i pořadatelskou službu a ochranku, zatímco policisté hlídkovali před stadionem, jak předepisuje nový zákon.

Mezi Ostravany byl dlouho klid, až dvacet minut před koncem se mezi ně vmísilo několik členů ochranky ve svítivě zelených vestách a došlo k menším strkanicím, které však rychle skončily.

"Nechte fanoušky," burácel ostravský kotel. "Táhněte domů," opáčili zase domácí fans. V závěru už Baníkovci jen nelibě nesli některé výroky rozhodčích, po závěrečném hvizdu smutnili nad těsnou porážkou.

Pět minut po půl osmé postupně začali vyklízet i svůj sektor a vydali se na nedaleké vlakové nádraží, odkud většina z nich mířila zpět domů do Ostravy.

Policisté fanoušky doprovodili až k vršovickému nádraží, kde s nimi vyčkali do odjezdu vlaku do Ostravy.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud