25. listopadu 2009 • 16:23

UEFA podezírá pět klubů. Ze Slovinska i Maďarska

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jablonec - Karviná: Nádherný gól! Fleišman z přímáku propálil Fendricha, 1:2
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
VŠECHNA VIDEA ZDE

Evropská fotbalová unie UEFA podezřívá albánské kluby KF Tirana a Vllaznia Skadar, lotyšský Dinaburg Daugavpils, slovinský NK Lublaň a maďarský Honvéd Budapešť z ovlivnění sedmi zápasů v letošních předkolech Ligy mistrů a Evropské ligy.



UEFA to oznámila po krizovém zasedání ve švýcarském Nyonu za účasti zástupců devíti svazů, jejichž klubů se převážně týká současná sázkařská aféra.

Podle dnešního prohlášení unie jsou ze zmanipulování zápasů, které se hrály mezi 16. červencem a 6. srpnem, podezřelí také tři rozhodčí a jeden funkcionář s vazbami na UEFA.

"Ale nevíme, jestli je tohle konec téhle záležitosti," uvedl Gianni Infantino, generální sekretář UEFA, která zahájila vlastní vyšetřování okolností těchto sedmi zápasů.

Tady se objevil sázkařský skandál Tady se objevil sázkařský skandálFoto Infografika Blesk


Jinak však unie spolupracuje se státním zastupitelstvím v Bochumi, které celoevropský sázkařský skandál vyšetřuje. V oficiálním prohlášení dnes UEFA uvedla, že evropský fotbal čelí kauze, kterou sportovní organizace bez cizí pomoci nevyřeší. "Je nad jejich síly vyšetřit organizovaný zločin," uvedla UEFA.

Krizové zasedání začalo tříhodinovou schůzkou za účasti představitelů národních federací Německa, Belgie, Švýcarska, Chorvatska, Slovinska, Turecka, Maďarska, Bosny a Rakouska. V těch operoval sázkařský gang, který měl podle státního zastupitelství v Bochumi na svědomí ovlivnění až 200 zápasů různých úrovní.

Případem se bude zabývat i Mezinárodní fotbalová federace (FIFA), jejíž výkonný výbor bude o týden později navíc vyšetřovat incidenty z baráže o postup na světový šampionát. Zasedání FIFA bude 2. prosince předcházet losu skupin mistrovství světa v Kapském Městě.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud