20. května 2009 • 15:50

Pohár UEFA se změní v Evropskou ligu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Hübschman se může stát posledním českým vítězem fotbalového Poháru UEFA. Dnešní finále mezi jeho Šachtarem Doněck a Werderem Brémy totiž bude posledním zápasem, který se odehraje pod názvem Pohár UEFA.



Od nové sezony se druhá nejprestižnější evropská pohárová soutěž přejmenuje na Evropskou ligu a výrazně změní i svůj formát, který se více přiblíží lukrativnější Lize mistrů.

Nezmění se však trofej, o kterou budou fotbalisté bojovat. Vedle nového názvu bude mít Evropská liga i nové logo, formát, ale především centrální prodej televizních a reklamních práv.

To přiblíží soutěž mnohem lukrativnější Lize mistrů a zvýší příjmy jednotlivých účastníků. Celkem by se do bojů v Evropské lize mělo zapojit okolo 185 týmů včetně těch, které vypadnou z Ligy mistrů.

Po úvodních čtyřech vyřazovacích kolech se celky rozdělí do 12 čtyřčlenných skupin, kde budou hrát každý s každým dvakrát, doma a venku, nikoli jen jednou jako dosud.

Dva nejlepší z každé skupiny postoupí do vyřazovací fáze, kde se k nim připojí osm klubů z třetích míst ve skupinách Ligy mistrů. Dohromady se tak sehraje přibližně 500 zápasů. Že nejde o zcela novou soutěž, ale o přímého nástupce Poháru UEFA, dokládá i trofej pro celkového vítěze, která zůstává stejná.

UEFA nechce přijít o svou nejstarší klubovou trofej, která se uděluje již od roku 1971, kdy se soutěž přejmenovala z původního Poháru veletržních měst na Pohár UEFA. Proto i vítěz Evropské ligy získá stříbrný pohár na žlutém mramorovém podstavci.

Jeho výjimečnost je i v tom, že na rozdíl od jiných fotbalových pohárů nemá madla. Je zdoben skupinou hráčů, kteří se natahují po míči. Vytvářejí tak jakýsi osmiboký kalich. Navíc je s 15 kilogramy nejtěžší trofejí udělovanou v soutěžích UEFA.

V prvním ročníku okusí Evropskou ligu také tři české týmy. A to ty, které obsadí konečné třetí a čtvrté místo v letošním ročníku Gambrinus ligy a také vítěz Poháru ČMFS, v němž se do finále probojovali fotbalisté Teplic a Slovácka.

Pohárový vítěz se představí v posledním vyřazovacím kole před rozdělením do základních skupin. Třetí celek v ligové tabulce půjde do třetího předkola a čtvrtý tým do druhého předkola.

Oba dnešní finalisté Poháru UEFA tak vedle svého prvního triumfu v evropských pohárech budou bojovat i o čest stát se posledním šampionem Poháru UEFA.

Vítěz zároveň bude mít jistý start v základní skupině Evropské ligy, což by především pro Brémy měla být dostatečná motivace, jelikož v bundeslize skončí mimo příčky zaručující start v evropských pohárech.

Naopak Šachtar si zásluhou druhého místa v ukrajinské lize zajistil start v předkole Ligy mistrů. První finále Evropské ligy se odehraje 12. května 2010 v Hamburku.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud