4. srpna 2009 • 22:37

Sparta o postup bojovala marně

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE - Zázrak se nekoná. Sparta prohrála v odvetě pod Akropolí 0:3 a místo postupu do čtvrtého předkola Ligy mistrů ji čeká boj o základní skupinu Evropské ligy.



Tři ku jedné k dobru, ale sestava bez Řepky. Co bude víc? Zpočátku to vypadalo na variantu první, ovšem nakonec zvítězila „dvojka.“

Sparta sice týden živila krásný sen o vyřazení řeckého kolosu, ovšem včera ve vedru narazila. A podepsal se pod to výrazným dílem Řepkův náhradník Hoheneder.

Právě on byl u dvou osudových úderů. Ten klíčový vznikl v 55. minutě. To Hoheneder vyrobil fatální hrubku v rozehrávce. V české lize by mu prošla, ale na téhle úrovni si mohl být jist, že mu to neprojde.

Sparta bojovala o postup přes statečně.Foto ČTk


A také ne: řecký celek okamžitě rozjel po pravé straně kontr. Jeho finále obstaral zpětnou přihrávkou do prostoru penaltového puntíku Salpingidis a Katsuranis přízemní střelou trestal.

V hledišti se okamžitě rozhořely bengálské ohně. Plápolaly na počest postupového obratu. Na ukazateli skóre už totiž svítilo 2:0.

Zasloužil se o to „klasický šatňák.“ Těsně před půlí ho zbytečným faulem odpálil, jak už bylo naznačeno, rakouský stoper, jemuž tak pořádně zhořkla soutěžní premiéra v rudém dresu.

Tradiční bengálské ohně.Foto Barbora Reichová - Sport


Karagunis načechral míč na přední tyč sparťanské brány, kde přeskočil tandem Berger-Hušek stoper domácích Sarriegi a balon přes bezmocného Blažka doplachtil do sítě. Věčná škoda, protože kdyby Sparta vydržela do půle bez úhony, sok by určitě znejistěl.

Jenže takhle bylo všechno opačně. Hosté museli finišovat, domácí mohli naopak kontrolovat skóre. Za Wilfrieda přišel na hrot čerstvý Prudnikov, poté nahradil Huška, tedy defenzivní štít, útočný záložník Kalouda.

Ale před řeckou bránou se mírně zahřmělo pouze při Žofčákově hlavičce. „Pojďme do toho!“ křičela sparťanská lavička. Byla vyslyšena. Krátce před koncem se ocitl v ryzí gólové šanci Kalouda. V šestnáctce se k němu přišoural míč, on ho ovšem dloubnul mimo bránu. I když hostující střídačka už slavila zlatý gól.

Jenže místo toho přišla třetí sprcha. Po Pamičově hrubce a možná faulu na Blažka ji spustil střelou do prázdné brány Salpingidis.

Zeman v akci.Foto Barbora Reichová - Sport

Prodloužení mohl Spartě vystřelit Kušnír, jenže jeho „dělo“ se neujalo. Na následný roh přiběhl do vápna i brankář Blažek, ovšem balon se za chvíli kutálel přes celé hřiště na opačnou stranu…

Situace však k nepříjemnému požáru spěla. Chovancovo mužstvo se sice aktivní hrou vyhnulo úvodnímu peklu hostitelů, jenže v závěru prvního dějství se začalo prohýbat pod tlakem protivníka. A kdyby ho nezahrnulo štěstí a kouzelný zákrok brankáře Blažka, mohlo být v pěkné bryndě už dříve.

Borci v zelených dresech měli tři tutové góly na zlatém podnose. Nejdříve si na centr za sparťanskou obranu zaběhl Moon, ale zblízka hlavou pálil těsně vedle. Pak dvakrát mohl puknout vzteky extravagantní útočník Cissé.

Poprvé proto, že ho zázračně z pár kroků vychytal Blažek. Jeho reflex, kterým ve vzduchu zpacifikoval ránu z malého vápna, měl nadpozemské parametry.

Sparta prošla v Řecku těžkým testem.Foto Barbora Reichová - Sport


Sotva se však strážce letenských tyčí postavil zpátky na zem, okamžitě vynadal Pamičovi. Právem, právě jeho špatný odhad působil sparťanům trable. Jím další podběhnutý centr přistál na pravačce Cissého, leč největší hvězda Panathinaikosu v koncovce totálně selhala.

 

Ani Sparta nebyla směrem vpřed marná. Ale jen zkraje zápasu. To se několikrát přehoupla z defenzivy do přečíslení. Bohužel žádné nedotáhla až do konce. Nejblíže k tomu měl kapitán Berger. Jeho jedovatá levačka se opřela do míče z dobrých 25 metrů a projektil prosvištěl jen o milimetry kolem tyče.

A nula na vstřelených gólů už na kontě Sparty bohužel zůstala. Takže si může odškrtnou další marný pokus o dobytí základní skupiny Ligy mistrů.

Sparta bojovala o postup přes statečně.
Sparta bojovala o postup přes statečně.

Panathinaikos Atény - Sparta Praha 3:0 (1:0)
Branky: 45. Sarriegi, 54. Katsuranis, 89. Salpingidis. Rozhodčí: Pedro Proenca - Jose Tiago, Venancio Manuel (všichni Port.). ŽK: Sarriegi, Gabriel - Hoheneder, Blažek. Diváci: 47.637. První zápas 1:3, postupuje Panathinaikos.

Panathinaikos: Galinovič - Moon, Vyntra, Sarriegi, Spyropulos - Karagunis (78. Gabriel), Gilberto Silva, Katsuranis - Leto (75. Simao), Cissé, Salpingidis. Trenér: Ten Cate.
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Hoheneder, Pamič - Žofčák, Hušek (79. Kalouda), Vacek, Berger, Zeman (58. Kadlec) - Wilfried (69. Prudnikov). Trenér: Chovanec.

Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud