29. července 2009 • 20:50

Slavia s Hanušem byla ráda za remízu

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Slavia si cestu do Ligy mistrů nijak výrazně neotevřela. V prvním duelu 3. předkola na půdě Šeriffu Tiraspol ukopala jen bezgólovou plichtu. Branku českého mistra nehájil zkušený Martin Vaniak, nýbrž jednadvacetiletý Jan Hanuš, pro kterého to byla premiéra v dresu Slavie.



Domácí outsider byl po celý zápas lepším týmem, jeden gól mu rozhodčí neuznal, Tiraspol nastřelil tyč a břevno, v samotném závěru pak neproměnil další obrovskou šanci.

Zápas jsme sledovali v podrobné online reportáži >>>

Stalo se, o čem se mluvilo. Mladík Hanuš se skutečně postavil do branky Slavie. Zkušený Martin Vaniak zůstal jen na lavičce. O místo v sestavě ho připravily chyby v utkání s Mladou Boleslaví. Kouč Karel Jarolím tak sáhl k překvapivému kroku.

Karel Jarolím (vlevo) musel sledovat zápas z tribuny - pod dohledem policie
Karel Jarolím (vlevo) musel sledovat zápas z tribuny - pod dohledem policie

Hanuš dosud nastupoval jen ve třetí lize, na jaře působil ve třetiligové Krči. Teď se najednou ocitl v předkole nejprestižnější klubové soutěže - Ligy mistrů.

Když vyběhl před zápasem k rozcvičení, působil klidně. Nebyla na něm znát nervozita. Vyklusal se po boku trenéra gólmanů Luboše Přibyla a pak se postavil do branky. Nechal na sebe střílet. Byl v klidu.

Možná už to v něm ovšem vřelo. Věděl, že na bedrech bude mít již za pár okamžiků odpovědnost za celý tým. A zřejmě se to na obdivovateli italského gólmana Gianluigi Buffona projevilo. Jako známý brankář Juventusu totiž zpočátku klání rozhodně nepůsobil.

Již v 18.minutě vyrobil obrovskou chybu. A mohl děkovat jen rozhodčímu, že situace neskončila gólem. Co se stalo? Na levé hranici vápna zahrál Marek Suchý rukou. Kopal se přímý kop. Soupeř rozehrál, míč se snášel do malého pokutového území a Hanuš se vydal proti němu. Plachtil vzduchem s nataženou rukou, jenže... promáchl!

Jan Hanuš podbíhá centr a inkasuje gól od Florenta Rouamba (vpravo). Rozhodčí ovšem branku neuznalFoto Michal Beránek (Sport)

Útočník Tiraspolu Balima, který číhal za slávistickým gólmanem, se opřel hlavou do balonu a rozvlnil síť. Domácí hráči začali slavit. Stejně tak diváci. Hanuš klesl smutně k zemi. Na kolenou tupě zíral do trávníku. Věděl, že chyboval a že dostal gól.

Jenže z ničeho nic se začalo znovu hrát. Slavia bleskově rozehrála z pokutového zemí a vydala se na zteč soupeřovy branky. Hlavní sudí Alan Kelly z Irska totiž gól neuznal, žřejmě pro ofsajd Balimy.

Tento moment Hanuše rozhodil. Ani Slavia si nevedla dobře. První roh zahrával český mistr až v úvodu druhého dějství, na branku vystřelili červenobílí poprvé až v 61. minutě.

Ve druhém poločase šel ale výkon Slavie i Hanuše přeci jen nahoru. V ofenzivě to však stále drhlo. Jediný útočník Stanislav Vlček byl na soupeřově polovině hodně utopen.

Kouč Jarolím, který sledoval utkání kvůli disciplinárnímu trestu pouze z tribuny, poslal na poslední třetinu utkání na plac dalšího forvarda Zdeňka Šenkeříka. Aktivita červenobílých směrem dopředu stoupala.

Ovšem i Šeriff cítil šanci. V pekelné atmosféře, kterou vytvořilo aktivní domácí publikum, si začali hráči ve žlutočerných dresech ještě více dovolovat.

V 72. minutě se po straně do vápna protáhl Rouamba, ovšem jeho tvrdou ránu Hanuš výborně kryl. Za dvě minuty dokonce domácí nastřelili z dálky levou tyč! O dalších pět minut později po rohu se hlavička Korněnkovova otřela o břevno. Slavia byla pod tlakem.

Nakonec však plichtu ukopala. Venku vyhrála v evropských pohárech naposledy 15. srpna 2007 na Ajaxu Amsterdam (1:0). Odveta s Tiraspolem se hraje ve středu.

Šeriff Tiraspol - Slavia Praha 0:0
Rozhodčí: Kelly - Douglas, Hennessy (všichni Ir.). ŽK: Franca (Šeriff). Diváci: 10.820.
Sestavy:
Šeriff:
Namaško - Mamah, Nadson, Tarchnišvili, Rodriguez - Diedhiou (90. Volkov), Rouamba, Arbanas, Kornějenkov, Suvorov (66. Franca) - Balima. Trenér: Kučuk.
Slavia: Hanuš - Čelůstka, Suchý, Vomáčka, Hloušek - Janda (90. Volešák), Ragued, M. Černý, M. Jarolím (66. Šenkeřík), J. Černý - Vlček (86. Belaid). Trenér: Řehák.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud