Pavel Hartman
27. května 2009 • 22:38

Římské finále LM ovládla Barcelona

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Fotbalová Evropa leží obdivně u nohou krásné Barcelony! Umělci z Katalánska rozebrali ve finále Ligy mistrů strhujícím biliárem přihrávek hrdý Manchester United. Vyhráli v Římě 2:0 a budou několik dní slavit.



Kdo je lepší: Ronaldo, nebo Messi? Tuhle otázku už nikdo nemusí řešit. Alespoň ne teď. Argentinský diblík vzal odpověď do své režie. Rozhodl úchvatné divadlo posazené do kulis starověkého Říma.

Xavi načechral do vápna centr lehký jako vánek, Messi se pověsil do vzduchu a – světe, div se – hlavou pinknul míč do protipohybu bezmocného Van der Sara.

ONLINE reportáž »

„Mééssi, Mééssi,“ otřásal se Olympijský stadion v základech.

Bylo dvacet minut do konce a barcelonská červenomodrá vlna už euforicky slavila vítězství. Subtilní hrdina si sebral z trávníku kopačku, kterou si vyzul při dopadu, a mazal k rohovému praporku, kde ho zasypali spoluhráči.


Už věděli, že soupeř se z téhle šlamastyky jen těžko vyhrabe. Vždyť hned zkraje zápasu mu první ránu do vazu zasadil Eto‘o.

„Olé, Barcelona, olé,“ křičeli hrdí Katalánci.

Zkoprnělá armáda legendárního Sira Alex Fergusona už se nevzmohla na odpor. Zvláště, když Ronaldo nedokázal z malého vápna zavelet ke zvratu.

A tak Věčné město rozsvítila barcelonská óda na fotbalovou radost. Eto‘o padl na trávník, Henry taky. A Messi šel z ruky do ruky. Kouč Josep Guardiola se s každým objímal.

Spektakulární sezona je završena: triumf v Primera Division, v národním poháru i v Lize mistrů. Víc už opravdu nešlo vyhrát. A to považte, že Guardiola to dokázal ve svém premiérovém trenérském roce ve vrcholovém fotbale.

Vzrušující finále odpálil gólovou salvou už po necelých deseti minutách kanonýr Eto‘o. Prsty v tom však měl skvělý Iniesta. Protančil s míčem rychle vpřed, v ten nejvhodnější okamžik ho posunul do pravého křídla kamarádovi z útoku a ten předvedl svoji velikost.

Fanoušci Barcelony mohou slavit vítězství
Fanoušci Barcelony mohou slavit vítězství


Dravě se vrhl do souboje jeden na jednoho, „protisměrnou“ kličkou si vytvořil před malým vápnem palebnou pozici a trochu z úhlu propálil Van der Sara.

Poté, co se balon houpal v síti, rozběhl se Eto‘o divoce k rohovému praporku, tam se předklonil k zemi, chytil se za hlavu a nejspíš se ptal, jestli tomu všemu může věřit.

Zato Manchester byl opařený. Vždyť právě on do té doby držel prapor na trávníku. Především jeho trumfové eso – Ronaldo. V rozmezí osmi minut se dostal ke třem výborným střelám. Zvláště při té první se barcelonskému davu v hledišti zastavilo srdce.

Pistolník z Madeiry napřáhl z přímého kopu, jeho tradiční prudká rána opsala oblouk, Valdés ji jen stěží vyrazil před Parka, jenže ten, ač stál tři metry před bránou, nedokázal proměnit mečbol. Byl zblokován na roh. Ronaldo nasadil nešťastnou grimasu a jelo se dál.

Po úvodní brance už byla hra v režii Barcelony. Ta odhodila počáteční nervozitu a roztočila ďábelský koncert krátkých přihrávek. A virtuozové přidávali nadstavbu.

Messi si to mířil do tří protihráčů a z klubka vždy vypadly jako první jeho modré kopačky s „přilepeným“ míčem. Nezdolný Iniesta dláždil uličky do vápna i patičkou a Eto‘o prchal za ztracenými míči.

Co s tím o půli udělal Sir Alex? Posílil útok. Stáhl záložníka Andersona a na hrot vyslal Téveze. Jenže na hřišti řádila dál barcelonská smršť. Henryho tradiční „obstřel“ kolenem pacifikoval brankář Manchesteru.

Záhy plachtil ve vápně k zemi Messi a živě gestikuloval, že mu O‘Shea „zaháčkoval“ nohu. A zřejmě měl pravdu. A do třetice „Barca“: Xavi orazítkoval z přímého kopu tyč.

Manažer Ferguson na lavičce nervózně žvýkal, poprvé vylézl zpod stříšky až v 65. minutě, aby vyslal do boje střelce Berbatova. Předtím zlostně máchl směrem k Ronaldovi za to, že zbrzdil finále slibného útoku.

Jeho svěřenci finišovali, ale místo toho je podruhé „seknul“ Messi.

Bravo, Barcelono, na tenhle fotbal by se mělo chodit ve fraku.

Finále Ligy mistrů:

FC Barcelona - Manchester United 2:0 (1:0)

Branky: 10. Eto'o, 70. Messi. Rozhodčí: Busacca - Arnet, Buragina (všichni Švýc.). ŽK: Piqué - Ronaldo, Scholes, Vidič. Diváci: 67.000 (vyprodáno).

Sestavy:
FC Barcelona: Valdés - Puyol, Yaya Touré, Piqué, Sylvinho - Xavi, Busquets, Iniesta (90+2. Pedro Rodriguez) - Messi, Eto'o, Henry (71. Keita). Trenér: Guardiola.
Manchester United: Van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidič, Evra - Anderson (46. Tevéz), Carrick, Giggs (75. Scholes) - Pak Či-song (66. Berbatov), Ronaldo - Rooney. Trenér: Ferguson.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud