16. prosince 2009 • 05:00

Jak na Kodaň? Využít díry ve středu obrany, radí experti

Autor: har
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta musí vyhrát. Ale jak na to? Podle expertů Sportu by mohl klíč ležet ve středu kodaňské obrany, v úderných standardních situacích a v laxní práci ofenzivních hráčů soupeře v práci dozadu.



Sedm gólů už v základní skupině Evropské ligy nastříleli, teď nutně potřebují tuhle sbírku rozšířit.

Obecný návod, jak to přenést do praxe je jasný: najít „bílá místa“ na mapě defenzivy Kodaně a namířit do těchto terčů vlastní útočné zbraně. Dobrá, ale buďme konkrétní.

„Pro hru Kodaně je charakteristické, že pět hráčů útočí a pět hráčů jim zůstává krýt záda. To znamená, že do finální útočné akce se musí zapojit víc sparťanů. Tedy pět až šest,“ konstatoval Jaroslav Hřebík, někdejší trenér letenského celku.

Proč tyhle počty? Je to jednoduché. Sparta nemá ve svém středu fotbalové kouzelníky typu Messiho, kteří jsou schopní zamotat hlavu hned několika strážcům a vytvořit tím brankovou příležitost.

A tak se musí snažit o přečíslení soupeře. A toho nedocílí, když se budou hnát vpřed pouze ve třech ve čtyřech hráčích. Tohle je základ všeho.

Co dál? „Na Kodaň by určitě platila rychlá hra. Na jeden dva doteky,“ uvedl kouč Stanislav Levý. „A využívat strany hřiště,“ dodal.

Jaroslav Hřebík
Jaroslav Hřebík


Účinný recept by to měl opravdu být. Fotbal v podání Kodaně totiž není směrem dozadu tak odpovědný, jako je tomu u vyspělých evropských celků. „Přední hráči podceňují situace při návratu zpátky,“ všiml si nedostatku Hřebík.

Jinými slovy řečeno: včasné zařazení zpátečky nepatří automaticky ke všem jednotlivcům kodaňské jedenáctky. „Nemají to v návyku,“ upozornil Hřebík.
Letenští by toho mohli náležitě využít. Chce to ale po zisku míče bleskový výpad a nikoli váhavé přešlapování na místě.

Slibné možnosti se nabízejí pro Spartu i ve středu kodaňské obrany. „Uprostřed dělají hrozné chyby,“ postřehl Hřebík. „Stopeři jsou pomalejší, špatně se zajišťují a i před nimi bývá odkrytý prostor, protože štítový záložník nefunguje správně,“ připojil.

Prahnete po důkazech? Tak si pusťte záběry z gólů, které Kodaň obdržela v utkáních s Eindhovenem. Oba padly po centrech z křídel, které střední obránci, a nejen oni, nedokázali odvrátit.

Zabrat by mohla také tradiční česká zbraň: standardní situace. „Při jejich bránění jsou hráči Kodaně volnější,“ pravil Hřebík. „Standardní situace budou jedním z klíčů k vítězství,“ přidal Levý. Zároveň doplnil, že od Sparty neočekává žádné „útočné harakiri“.

„Nepůjde od začátku do rizika. Obdržená branka by totiž všechno zkomplikovala. Proto si myslím, že Sparta zvolí, jak by řekl německý trenér Otto Rehhagel, kontrolovanou ofenzivu,“ uzavřel Levý. Na jejím konci však musí být minimálně jeden gól.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud