Karel Häring
3. prosince 2009 • 20:55

Spartu popravil vlastní gól. Kodaň musí porazit

Autor: Karel Häring, deniksport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Sparty Praha prohráli na hřišti PSV Eindhoven 0:1 brankou, kterou inkasovali v nastaveném čase po hlavičce Engelaara a teči kapitána Řepky. Zkomplikovali si tak postup do další fáze Evropské ligy, protože v posledním utkání musí za třináct dnů na svém hřišti Kodaň porazit. Domácí si naopak postup zajistit již dnes.



Eindhoven sliboval ostrý nástup, ale dění na trávníku mělo spíše ospalé tempo. Sparťané dokonale zamkli prostor před svojí šestnáctkou a domácí se k zakončení dostávali jen z velké vzdálenosti.

Nejnebezpečnější při úvodním tlaku byl Dzsudzsákův centr z trestného kopu, který minul nejen hlavy jeho spoluhráčů, ale také branku.

Největší šancí domácích na dlouhé minuty byla akce z levé strany v 16. minutě, po které se dostal do teče před Blažkem domácí útočník Reis, ovšem sparťanský gólman dokázal včas reagovat.

Bylo to jen krátce poté, co chybující sudí Ingvarsson po strkanici Dzsudzsáka dal chybně žlutou kartu Řepkovi a připravil Spartu o klíčového hráče v posledním duelu s Kodaní, neboť pro letenského kapitána to bylo již třetí napomínání v soutěži.

Smutní sparťané.Foto Pavel Mazáč (Sport)

S přibývajícími minutami domácí tlak zcela zeslábl, ale hosté se až příliš soustředili na defenzivu a šanci si také nevytvořili. Žofčák sice vyslal na domácí branku jeden střelecký pokus, ale příliš lehký, než aby Isakssona ohrozil.

Největší šance přišly až v nastaveném čase prvního poločasu, kdy PSV dostal soupeře na dvě minuty pod tlak. Nejprve Blažek dvakrát odrážel pokusy Pieterse, poté vyrazil z pod břevna ránu Lazoviče.

Chovanec: O gól jsme si koledovali »

Poločasový výsledek při zprávách z Kodaně byl výhodný pro oba týmy: Eindhoven v tu chvíli postupoval, Sparta zase měla potřebný jednobodový náskok na Kodaň.

Nizozemský klub sice na počátku druhého poločasu znovu zvýšil obrátky a v 63. minutě si vytvořil po dalším vydařeném trestném kopu Dzsudzsáka velkou šanci, jenže Blažek na poslední chvíli na bližší tyči včas zasáhl.

S přibývajícím časem ale sparťanská defenziva znovu domácí nápor otupila, přestože poslední půlhodinu hrála s třemi útočníky poté, co Kadlec musel střídat zraněného Žofčáka. Eindhoven ztrácel klid, přihrávky stále častěji mířily do zámezí a atmosféra v hledišti ochladla.

Nastartovalo ji několik tvrdých soubojů uprostřed hřiště, při nichž rozhodčí znovu tápal a často si nevěděl s hráči rady. Karty přibývaly, ale na výsledkové tabuli stále svítil nerozhodný stav.

Přestože oběma týmům mohl výsledek vyhovovat, domácí byli podráždění a každý náznak zdržení hry nesli hodně nelibě. V horlivosti vynikal především maďarský útočník Dzsudzsák.

Domácí se nakonec vítězné branky dočkali. V první nastavené minutě přeskočil Engelaar všechny sparťany a jeho míč skončil v síti, kam ho ve snaze o obranný zákrok tečoval Řepka.

Sparta stejným způsobem ztratila body s nizozemským favoritem už podruhé - na Letné soupeř v nastavení vyrovnal na konečných 2:2.

PSV Eindhoven - Sparta Praha 1:0 (0:0)
Branka: 90.+1 Engelaar.
Rozhodčí: Ingvarsson - Sjöbolm, Fink (všichni Švéd.).
ŽK: Manolev - Řepka, Wilfried, Hušek.
Diváci: 26.400.

Eindhoven: Isaksson - Manolev, Salcido, Rodriguez (78. Ooijer), Pieters - Engelaar, Affelay, Bakkal (62. Toivonen) - Lazovič, Reis, Dzsudzsák. Trenér: Rutten.

Sparta: Blažek - Kušnír, Hoheneder, Řepka, Pamič - Vacek (90.+3 Prudnikov), Kucka, Hušek, Žofčák (67. Kadlec) - Holenda, Wilfried (90. Kalouda). Trenér: Chovanec.

Tabulka skupiny K

Pořadí Klub Zápasy Výhry Remízy Prohry Skóre Body
1. Eindhoven 5 3 2 0 6:3 11
2. Sparta 5 2 1 2 7:6 7
3. Kodaň 5 2 1 2 4:4 7
4. Kluž 5 1 0 4 4:8 3

Sparťanský záložník Juraj Kucka v souboji o míč
Sparťanský záložník Juraj Kucka v souboji o míč

Nejzajímavější momenty:

Konec utkání. Sparta prohrála 0:1.

90. + 2. Sparta dostává gól - 1:0!!! Střílí ho Engelaar. Po centru Dsudzsáka hlavičkoval proti pohybu Blažka, míč si do vlastní branky ještě srazil Řepka.

90. Wilfrieda střídá Kalouda.

85. Sparťané přestávají stíhat, ale odolávají.

81. Žlutou kartu dostává Vacek. Po následujícím trestném kopu opět rušno v pokutovém území Sparty. Opět ale bez větší šance.

77. Velká šance Sparty. Po faulu na Kušníra zahrávala přímý kop. Na Vackův centr do vápna Eindhovenu si naskočil Wilfried, ale jeho hlavička letěla těsně nad. Počet diváků je 26400.

73. Žlutá karta za faul pro Wilfrieda. Hra je teď neurovnaná, bez větších šancí.

68. První střídání v dresu Sparty. Ze hřiště odešel Žofčák a místo něj přišel Václav Kadlec.

63. Sparta byla sice aktivní, ale už jsou znovu v náporu domácí. Blažek skvělým zákrokem zneškodnil přímý kop Dzsudzsáka.

56. V útoku byla Sparta. V pokutovém území Eindhovenu hlavičkoval Holenda jen do brankáře.

52.
Další centr před branku hostů odhlavičkoval na roh Pamič.

50.
Letenští sází jednoznačně na obranu, PSV se snaží najít cestu k hostující brance především po centrech z pravé strany hřiště.

48.
Lazovič ohrozil branku Jaromíra Blažka, jeho střele však chyběla přesnost.

47.
Domácí začali druhý poločas velmi aktivně a uzamkli Spartu před vlastní šestnáctkou.

46. Začal druhý poločas.

45.
První poločas skončil. Sparta hraje v Eindhovenu 0:0.

45. PSV je v závěru první půle lepším týmem. Měl další roh. Pak dvě střely, jednu z nich na poslední chvíli Blažek vyrazil. Ta druhá šla do břevna!!!

44. Kolem Hohenedera prolétla nebezpečná přihrávka, na kterou si nabíhal Lazovič. V důležitém momentě ale podklouzl.

43. Blažek musel ve vzduchu zlikvidovat další pas nizozemského celku. Poradil si výtěčně a hned založil protiútok. Bohužel pro Spartu dlouho nevydržel.

39. Další Žofčákův centr, tentokrát ze standardní situace, hledal na zadní tyči Holendu. Míč však letěl příliš vysoko, sparťanský útočník na něj nedosáhl.

38. Žofčák hledal v šestnáctce Wilfrieda, ten se ale nepostavil do správného prostoru a o koncovku přišel.

34. Eindhoven získal další rohový kop. Branku Sparty ovšem neohrozil. Následná Affelayova střela letěla opět nad.

33. Reis se hrnul do druhé šance. Pokryl ho však Řepka, kterého navíc fauloval.

31. Lazovič efektně patičkou předal míč Manolevovi, toho okamžitě zastavil Žofčák. Domácí fandové se dožadovali odpískání faulu. Sudí je nevyslyšel.

30. Střelba není cizí ani záložníkovi Affelayovi. Rána mu sedla, ale chyběla přesnější muška. Míč letěl nad Blažkovu svatyni.

28. Lazovič poslal míč do běhu Manolevovi, tomu však utekl do zámezí. Poté se snažil odcentrovat znovu a vybojoval roh. Hráči PSV rozehráli na krátko, což včas vystihl Vacek a balon jim ukradl.

26. Na druhé straně hasil útok Eindhovenu přesným a čistým skluzem Hoheneder.

25. Žofčák se z velké dálky opřel do míče a vypálil. Jeho pokus Isaksson chytil. Sparťanský záložník raději nic nevymýšlel, protože se mu žádný ze spoluhráčů nenabízel.

23. Stále se čeká na první gólovku. Sparta se snaží dostat se do vápna soupeře dlouhými centry a úniky po křídlech. PSV zatím volí cestu postupného útoku s krátkými přihrávkami. Nic z toho se na obou stranách neujímá.

19. Pamičův centr se v šestnáctce domácích neujal. Napodruhé se mu odcentrovat už nepodařilo.

16. První dobrá šance PSV. Útočníka Reise vychytal Blažek.

15. Tomáš Řepka obdržel žlutou kartu. Dostal jí ovšem nezaslouženě. Lazovič se teatrálně skácel k zemi poté, co Řepka cuknul s rukou.

14. Fanoušci Sparty byli hodně slyšet před utkáním. Nyní dali o sobě vědět i během zápasu. "Spartička je nejlepší," skandovali.

12. Řepkovi nesedl odkop, ale aspoň odvrátil hrozící standardku.

11. Bony Wilfried se přes početní převahu obránců neprobil a ztratil míč. PSV okamžitě podniklo rychlý protiútok, který skončil přetaženým centrem.

9. Holenda byl zhruba čtyřicet metrů před brankou faulovaný, čímž připravil pro Spartu první standardní situaci. Žofčák se snažil gólmana Isakssona překvapit, branku ale netrefil.

8. Manolev zůstal po souboji s Wilfriedem ležet na zemi. Po chvilce se však zvedl a pokračoval ve hře. Ač trochu otřesený, pomoc lékařů nevyhledal.

7. Kušnír předvedl parádu. Lazovičovi nasadil "jesle" a bravurně se ho zbavil.

6. Domácí fotbalisté měli další roh. Centrovaný míč sparťané odvrátili. Je ale jasné, že jsou pod mírným tlakem. Nizozemci zatím mají více ze hry.

4. Před Blažkem bylo znovu rušno. PSV svůj rohový kop ale nevyužilo.

3. Kolem branky sparťanů proletěl nepříjemný centr. Pražané měli štěstí, že balon nikdo netečoval.

2. Žofčák se pokusil po levé straně o první výpad Sparty. Míč ale na svých kopačkách dlouho neudržel a nakonec skončil v zámezí.

1. Utkání bylo zahájeno. Obě mužstva hrají o postup do jarních bojů!

18:57 Hráči už jsou na hřišti. A poslouchají hymnu Evropské ligy.

Sestava Sparty: Blažek - Kušnír, Hoheneder, Řepka, Pamić - Vacek, Hušek, Kucka, Žofčák - Wilfried, Holenda.

Sestava PSV: Isaksson - Salcido, Rodriguez, Manolev, Pieters - Dzsudzsák, Engelaar, Affelay, Bakkal - Reis, Lazović.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud