3. prosince 2009 • 11:33

Suchého hloupé loučení: Smrt Spartě...

Autor: spo, neu
Vstoupit do diskuse
33
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Očekávala se důstojná rozlučka. Že si naposledy zaskanduje s fanoušky Slavie. Místo toho Marek Suchý zvedl nad hlavu šálu s provokativním nápisem "Smrt Spartě". Tohle přepískl. Bez debat.



Suchý, který v lednu odejde na hostování do Spartaku Moskva, se brání tím, že šlo o spontánní reakci, že pořádně ani nevěděl, co je na šále napsané.

"Přišel jsem před fanoušky, dostal jsem od nich tři šály a nějaké tričko na památku. Pak mi říkali, ať dám nějakou šálu nad hlavu, tak jsem jednu zvednul a koukal, co je na ní napsaného. Smál jsem se u toho, bral jsem to jako oblíbený slogan našich fanoušků," řekl.

To ho ovšem neomlouvá. Proč? Protože by původně nevinné gesto mohlo při nejbližším derby vyvolat násilí. Jen těžko si podobné chování slávistů nechají sparťané líbit.

Marek Suchý si rozlučku s inkriminovanou šálou v ruce očividně užíval.Foto Jaroslav Legner SPORT


Co se přesně stane, to nikdo neví. Ale je jasné, že podobné činy k mírumilovnosti obou táborů nepřispějí.

Slávisté se možná zasmějí, ti chytřejší si poklepou na čelo, ale nic se nezmění na faktu, že sparťané budou pořádně naštvaní. Mírně popsáno.

Suchý si přál, aby se na něj vzpomínalo v dobrém. Ovšem na závěr svého působení ve Slavii se dopustil chyby, kvůli níž moc sympatií nezíská.

"Samozřejmě, když se to vyfotí, je to pak ošklivé. Byl bych nerad, aby to vyznělo jako nějaká moje nenávist ke Spartě. Já ji považuju za odvěkého rivala, uznávám ji jako klub a největšího soupeře Slavie. Jako kovaný slávista na takový klubismus docela trpím, ale určitě jsem to nemyslel doslova. Spartě bych nic takového nepřál, jsou to normální lidi jako my," dodal Suchý.

CELÝ ROZHOVOR S MARKEM SUCHÝM ČTĚTE V PÁTEČNÍM DENÍKU SPORT

Jeden z fanoušků se loučí se Suchým a děkuje mu za jeho služby.
Jeden z fanoušků se loučí se Suchým a děkuje mu za jeho služby.

Čtěte více:
Rozhodčí okradl Slavii. Neuznal jí dva góly »
Suchý: Jinam než do Slavie se nevrátím »

Souboj s Janovem v Evropské lize byl pro Suchého posledním v červenobílém chrámu před jeho lednovým odchodem do Spartaku Moskva. Do Ruska míří na roční hostování.

Jak jeho derniéra v domácí aréně dopadla? Po fotbalové stránce úspěšně. Ocitl se totiž před velkou výzvou.

S parťákem ve stoperské dvojici Ondřejem Čelůstkou, který je „povoláním" krajní bek, čelil jednomu z nejvěhlasnějších útočníků světa posledních let, Hernánu Crespovi. A vypořádal se s ním solidně. Dovolil mu jednu střelu.

Přestože argentinský „snajpr" má nejlepší roky za sebou, jeho jméno stále vzbuzuje obrovský respekt. Suchý měl těžkou pozici už jen tím, že hráči Crespova kalibru se pohybují na hranici ofsajdu, tudíž je složité je bránit.

Minisouboj s ním červenobílý kapitán zahájil skvěle: hned v úvodní minutě jej zkušeně předskočil a navíc přesnou přihrávkou založil protiútok. Stejně dobře si vedl o několik minut později, Argentinci čistě skluzem vypíchl míč na polovině hřiště.

Ovšem pak jej ve vlastním pokutovém území nechal na vteřinu bez dozoru a mohlo být zle. Oheň po Crespově pohotové střele hasil v 26. minutě Romanovs.

Pak byl Suchý delší čas bez práce, Slavia italského soupeře zatlačila, ve vzduchu visel gól. Po půlhodině nakonec i přišel, po Vlčkově trefě k jejímu autorovi upaloval domácí kapitán s gratulací. Ovšem zbytečně, branka pro domnělý ofsajd neplatila.

V samém závěru úvodního dějství se Crespo od Suchého odpoutal podruhé, v nebezpečné pozici hlavičkoval naštěstí v záklonu. V 52. minutě Suchého mise s názvem „Crespo" skončila, janovský kouč Gaspeini stáhl Argentince z trávníku.

Namísto něj si vzal slávistický stoper „do parády" střídajícího Sculliho, a i s ním si poradil.

Čtěte více:
Vlááááďa Šmicer!!! Eden se loučil s legendou »

Naděje na postup Slavie pohasla »


V posledních vteřinách duelu se Suchý zapojil do nebezpečné akce. Po ní dokonce domácí skórovali, ale gól opět neplatil. Rozhodčí tentokrát pískl faul právě Suchému na janovského brankáře.

Loučení kapitána bylo samozřejmě ve stínu toho se slávistickou ikonou Vladimírem Šmicrem. Ovšem i Suchý se dočkal zasloužených ovací slávistických příznivců. Patří totiž mezi červenobílé patrioty, nikdy neoblékal jiný dres než sešívaný.

Marek Suchý se loučí s dresem Slavie.Foto Jaroslav Legner SPORT


Černovlasou postavu s číslem 17 tak v kotli Synot Areny od včerejška dlouho neuvidíte. Minimálně rok, kdy potrvá Suchého hostování ve Spartaku Moskva. Pokud však ruský klub poté uplatní opci, možná už nikdy.

Suchý je ale proti. „Jsem slávista, a budu jím vždycky. Chtěl bych se nyní v Evropě nějaký čas udržet. Ale kdybych se měl vracet někdy do Čech, tak jediný mančaft, kam bych šel, je samozřejmě jenom Slavia," řekl.

Po utkání dostal na památku dres svého milovaného klubu, kytku. Potom se rozloučil s diváky a zapózoval jim s červenobílou šálou s nápisem: Smrt Spartě. Zbytečnou provokací všechno pokazil...

Vstoupit do diskuse
33

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud