Hynek Preisler
6. srpna 2009 • 19:50

Liberec přejel Vadúz a postupuje dál

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO - Úžasná efektivita posunula liberecký Slovan do čtvrtého předkola Evropské ligy. Severočeši udolali lichtenštejnský Vaduz 2:0. Rozhodli v první půli, kdy branku trefili dvakrát a dali dva góly.



Dnes budou Liberečtí napjatě očekávat los, který Slovanu určí poslední překážku na cestě do skupiny, ve které na něj čekají miliony korun.

Utkání jsme sledovali ONLINE »

Co střela, to gól. Nevěříte? Alespoň první tři poločasy proti Vaduzu to pro liberecké fotbalisty platilo. 3 poločasy = 3 střely na branku = 3 góly. A bylo rozhodnuto.

Ve Vaduzu se Liberec trefil mezi tyče jednou. A vyhrál 1:0. Doma v první půli dvakrát. A v v poločase vedl 2:0.

Takovou efektivitu možná ještě gólman Vaduzu Peter Jehle nezažil. A to vychytal remízu například za Lichtenštejnsko proti Portugalsku v čele s hvězdným Cristianem Ronaldem...

„Udělali jsme dvě hloupé chyby v první půli a to rozhodlo,“ zhodnotil stručně prohru kouč Vaduzu Pierre Littbarski.

Liberecký Čorič v souboji s Franjičem
Liberecký Čorič v souboji s Franjičem


O poločase už opravdu nebylo co řešit. Zbyněk Hauzr, který se do brány postavil po dlouhé době místo Zdeňka Zlámala, by musel třikrát inkasovat, aby šel dále Vaduz. A v to nevěřila asi ani hrstka fanoušků Vaduzu.

„Druhý gól byl zlomový. Už před zápasem jsme si říkali, že pokud se nám podaří vstřelit branku na 1:0, tak to bude super, ale že to v podstatě nic nemění, protože kdybychom gól dostali, tak budeme pořád na rozhraní vyřazení. O přestávce jsme si již věřili, že si dokážeme pohlídat, abychom tři branky nedostali,“ přiznal Bořek Dočkal, jenž na oba góly Liberce nahrál.

Při dvougólovém vedení tak stadion U Nisy s trochou nadsázky zažil nejdramatičtější okamžik, když hlasatel vyzýval rodiče, aby si do dětského koutku přišli pro svou ratolest. „Situace je vyhrocená,“ znělo z amplionů.

Gólman Vaduzu chytil střelu směřující do branky v celém dvojzápase poprvé až po téměř 150 minutách hry. Gól už pak nedostal. I vinou zbrklosti domácích, kteří několikrát pokazili nadějný brejk. „Platíme určitou daň za věkové složení. To nelze přičíst ničemu jinému než nezkušenosti,“ vysvětlil kouč Liberce Ladislav Škorpil.

Liberec tak zažil po třech letech v evropském poháru postupovou radost. Před Vaduzem naposledy vyřadil v roce 2006 Červenou Hvězdu Bělehrad a postoupil do základní skupiny Poháru UEFA.

O něco podobného se pokusí i letos. V cestě mu však stojí ještě jeden soupeř, jehož jméno se Severočeši dozví dnes odpoledne. „Chceme hratelného soupeře, protože chceme jít do skupiny,“ řekl Zbyněk Hauzr. Splní se mu přání?

Slovan Liberec - FC Vadúz 2:0 (2:0)
Branky: 17. Kerič, 22. Nezmar. Rozhodčí: Strömbergsson - Martinsson, Bergsten (všichni Švéd.). ŽK: Vácha - Stegmayer, Cerrone, Stuckmann. ČK: 74. Steil. Diváci: 4822.
První zápas: 1:0, postupuje Liberec.

Liberec:
Hauzr - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Vulin - Kerič, Gecov, Čorič (84. Frejlach), Dočkal - Nezmar (69. Diviš), Blažek (14. Vácha). Trenér: Škorpil.
Vadúz: Jehle - Bellon, Steil, Bader, Stegmayer (79. Rechsteiner) - Rebronja (84. Löppert), Cerrone, Stuckmann, Franjic, Kempe (46. Colocci) - Proschwitz. Trenér: Littbarski.


Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud