11. června 2009 • 14:50

Petržela: od automatů zpátky na lavičku

Autor: hp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě před rokem na tom byl špatně. Bylo mu strašlivě zle. Petržela a fotbalový trenér? „S tím je konec,“ myslel si leckdo. Kvůli ruletě a závislosti na tišících lécích Vlastimil Petržela nevěděl, kudy dál. Byl na úplném dně.



V ruletě protočil všechno, téměř půl miliardy korun...

Vloni v září beznaděj dosáhla vrcholu. Věhlasný kouč se proto rozhodl vyhledat odbornou pomoc u uznávaného odborníka na závislosti Karla Nešpora.

Petržela: Nejsem kouzelník, ani šarlatán

Pod jeho dohledem v psychiatrické léčebně v Bohnicích si pak prožil tříměsíční očistec. Na začátku roku pak vyšel s vědomím, že už nikdy nebude zcela zdravý, protože závislost se může kdykoli vrátit.

Teď se Petržela vrací do fotbalového prostředí plného stresů, které ho k polykání uklidňujících prášků dohnalo.

Zeptejte se sami Vlastimila Petržely na to, co vás zajímá! Čtenářům deniksport.cz bude odpovídat v pátek od 15:00

„Udává se, že pokud člověk úspěšně prošel léčbou, tak mu nic nebrání v tom, aby mohl plnohodnotně fungovat stejně jako předtím. To znamená i v prostředí s mírou stresu, na kterou byl zvyklý. Pokud byla ta léčba úspěšná, apriorně v tom riziko není,“ vysvětluje sportovní psycholog Michal Šafář.

„Pokud to tedy není třeba profese barmana u alkoholika, která je samozřejmě specifi cky vysoce riziková, nebo profese krupiéra u člověka, který byl závislý na hraní. Jinak je ale člověk připravený na to, aby zátěž svého povolání zvládal stejně jako předtím,“ dodává Šafář.

Vlastimil Petržela Vlastimil PetrželaFoto Martin Sekanina

Petržela letos oslaví šestapadesáté narozeniny. A velký comeback na trenérskou lavičku. Jednou svůj příběh možná výhodně zpeněží. Třeba o něm někdy budou chtít v Hollywoodu natočit film.

Film o slávě, pýše, hlubokém pádu do světa hazardu, o polykání plných hrstí uklidňujících léků, film o naději a velkém návratu. Návratu k fotbalu. „To je můj život. Fotbal pro mě znamená všechno,“ říká kouč jedním dechem.

Už po několikáté v kariéře jde do klubu, který musí budovat prakticky od základů. Netají se tím, že to má rád. Bude úspěšný i v žižkovské Viktorii?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud