Jiří Fejgl
16. prosince 2009 • 10:54

Petr Čech: Prostě MUSÍ být Pan dokonalý

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žije s cejchem bezchybného robota. Léta naplňuje Petr Čech představu o Panu dokonalém. Jenže občas na něj přijde (naprosto logicky a lidsky) trochu slabší období. Pak už chytá brankář Chelsea JEN VÝBORNĚ. A to v jeho případě nestačí. Jeho rádci, jeho výkony a občas i výroky totiž kolem něj stvořili gloriolu neomylného.



„Jsou na něj úplně jiná měřítka, než na všechny ostatní české hráče,“ všiml si i bývalý reprezentant Ivo Ulich.

„Petr je pořád společně s Buffonem a Casillasem nejlepší brankář na světě,“ řekl kouč Chelsea Carlo Ancelotti, když hájil Čechovy výkony v posledních pro tým nevyvedených duelech.

Právě vyhlášení v tomto stylu (a samozřejmě nesporné umění) postavila české hvězdě do cesty vysokou zeď, kterou musí znovu a znovu překonávat.

Čechovi se chyby neodpouští – naopak každá je rozpitvána do nejmenšího detailu.

Zklamaný Petr Čech po utkání.Foto Pavel Mazáč SPORT

Příklad z minulého týdne. Útočník Manchesteru City Carlos Tevéz ho pokořil z přímého kopu. Trefil se k tyči, kterou měl strážit český gólman. I kouč Ancelotti pak podotkl, že šlo o brankářovu chybu. Ano, to byla minela.

„Udělal jsem špatný krok ve špatnou chvíli,“ přiznal sám fotbalista. „Špatně jsem si nakročil. Pak už bylo pozdě, abych se přesunul na druhou stranu a stačil míč vyrazit.“

Vzpomenete si však na další Čechův přehmat? Gól, který dostal naposledy s Evertonem? To nebyla jeho chyba, spíš souhra nešťastných náhod.

Petr ČechFoto ČTK/AP

„Petr je celý podzim vynikající,“ pronesl Ulich. Pro toto hodnocení mluví i statistika: v třiadvaceti utkáních v sezoně inkasovala Chelsea s Čechem v brance pouze čtrnáctkrát.

Zaváhal ve vzpomínaném duelu s ManCity a pochybnosti vzbudil ještě jeho výkon v prohraném střetnutí s Aston Villou v říjnu. V něm mu byl vyčítán rozhodující gól.

„Byl jsem faulován,“ hájil se. „Jinak bych míč jednoduše chytil.“ Videozáznam mu dal zapravdu, ke kontaktu se soupeřem v pokutovém území opravdu došlo.

„Petr je občas kritizovaný. Jenže kdyby byl špatný, tak nikdy nechytá v nejlepší lize a v nejlepším mančaftu,“ prohlásil trefně Ulich.

Vstoupit do diskuse
9

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud