1. června 2009 • 15:32

Nedvěd: Nemohl jsem dosáhnout víc

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Pavel Nedvěd dnes poprvé ochutnal, jaký je život fotbalového "důchodce". "A když se za vším ohlížím, tak si říkám, že jsem nemohl dosáhnout víc. O ničem takovém se mi ani nesnilo, pro mě byl kdysi strop liga a reprezentace," prohlásil Nedvěd.



"Jel jsem prostě nad plán," dodal fotbalista, když se ve svém italském domově v La Mandrii nedaleko Turína setkal s českými novináři. "Důležité bylo, že jsem dobře trefil klíčové okamžiky kariéry. Nejdůležitějším bylo odejít do Juventusu, kde jsem vyrostl ještě v lepšího hráče než dřív, a dosáhl proto i spousty úspěchů. A také cítím, že končím v pravý čas," uvedl Nedvěd.

Hvězdný záložník v neděli dal v 36 letech sbohem svému Juventusu Turín a při rozlučce proti bývalému klubu Laziu Řím prý prožíval nejdojemnější chvíle na fotbalovém trávníku. "Když jsem viděl brečet svoji ženu, tak jsem se musel hodně držet... Byl to opravdu krásný zážitek. Je dobré končit tak, jak jsem skončil já. Tedy na nohou, ne na kolenou," uvedl Nedvěd.

Kariéra v Juventusu je u konce.Foto Pavel Mazáč - SPORT



Teď už začíná přemýšlet nad dalšími životními etapami. Zatím neví, kam nasměruje svoji neutuchající energii, kterou oslňoval i na hřišti. Návrat k velkému fotbalu nyní podle všeho už neplánuje, ale té možnosti se také ještě definitivně nezřekl. "Myšlenky jsou teď opravdu takové, že jsem to uzavřel. Ale zase se říká: nikdy neříkej nikdy. Však mě znáte," narážel Nedvěd na svoji pověstnou nerozhodnost.

"Je zbytečné říkat, že je absolutní konec. Mám teď spoustu času na další rozhodnutí. Po měsíci mi fotbal třeba chybět nebude, za dva či tři měsíce to může být jinak. Potřebuju klid, potřebuju potkat spoustu lidí, abych se mohl správně rozhodnout. Nabídek je i po nedělním konci spousta - fotbalových i mimofotbalových," vysvětloval Nedvěd.

K pokračování aktivní kariéry ho přemlouvá i jeho italský agent Mino Raiola. "Je to jeho práce shánět pro mě nabídky. Překvapilo mě, co všechno už má, ale konečné rozhodnutí bude stejně jen a jen na mně," zdůraznil nejlepší fotbalista Evropy z roku 2003. "Jedno je jasné. Až si vyberu, čemu se budu věnovat, zase do toho půjdu naplno jako ve fotbale. Vyplatilo se mi to ve fotbale a výsledky se dostaví dříve nebo později i jinde," přemítal.

V budoucnu by se prý nebránil třeba trénování. "Nejlepší by bylo, kdybych mohl dělat asistenta nějakému velkému trenérovi, na které jsem sám měl velké štěstí," poznamenal. Uvažuje ale i o tom, jak se angažovat v českém fotbale. "Mám v sobě určitou myšlenku jak doma pomoci. Situace v našem fotbale teď není dobrá, je tam hodně negativ, ale nic není ztraceno. Osobně si myslím, že by hodně pomohlo, kdyby šel do voleb (předsedy svazu) Ivan Hašek a vyhrál to," uvažoval Nedvěd.

Kariéru prý uzavřel i kvůli rodině. "Devatenáct let jsem ji šidil, teď je čas jí všechno vrátit. Máme velké plány, přes tři měsíce budeme mít volno, vyrazíme do Ameriky, na chatu do Čech, na loď do Itálie. Chceme toho zkrátka stihnout hodně. Malá Ivanka mi už říkala, že je šťastná, že bude se mnou doma. Naopak Pavlík by ale ještě byl rád, kdybych ještě rok pokračoval," popisoval Nedvěd, jak důležité rozhodnutí braly jeho děti.

Pavel Nedvěd se loučí.
Pavel Nedvěd se loučí.

"Ale třeba táta mi taky říkal, že jsem ještě mohl pokračovat, když na to pořád mám. Je fakt, že jsem zdravý, odehrál jsem letos snad nejvíc zápasů za poslední roky a také tréninků jsem vynechal minimum," podotkl Nedvěd.

Právě skutečnost, že jej řada lidí od uzavření kariéry zrazovala, jej prý do jisté míry "nahlodávala". "Třeba Del Piero (kapitán Juventusu) prý do poslední chvíle věřil, že prodloužím, to samé říkal Gigi Buffon (brankář). I kluci v kabině mě pořád přemlouvali, abych nekončil. Ale už jsem se na to moc necítil, tak jsem to nechal být, jak jsem se rozhodl," popisoval Nedvěd. "Stejně mi pak všichni říkali, že bez fotbalu nevydržím a v srpnu mě najdou oběšeného na větvi tady v La Mandrii. Já ale pořád doufám, že fotbal až taková droga není," prohlásil Nedvěd s úsměvem.

Zaskočilo jej prý, když během soboty unikly na veřejnost a do médií zprávy o tom, že údajně v Juventusu kontrakt skutečně o rok prodloužil. Byť byl pravdou opak. "Nevím, kde se to vzalo. Na Juventusu jsme se opravdu podle plánu sešli, ale já jsem jim jen zopakoval, že trvám na svém rozhodnutí skončit a oni to respektovali," uvedl Nedvěd a popřel, že by možné obnovení smlouvy zkrachovalo na odlišných finančních požadavcích obou stran.

Netajil, že nedělní loučení v duelu s Laziem jej rozhodilo. Už od rána prý cítil zvláštní nervozitu, byť ve fotbale už zažil mnohé. Vážil si také toho, že v posledním utkání v černobílém dresu Juventusu navlékl kapitánskou pásku, kterou mu přenechal Del Piero. "Říkal, že je to to nejmenší, co pro mě mohl udělat. Ale bylo to gesto, jaké jsem nečekal. Na začátku zápasu jsem se i těžko koncentroval, ale pak jsem se do toho dostal a zase myslel jen na vítězství," líčil Nedvěd, který k výhře 2:0 nad Laziem pomohl nahrávkou na druhou branku Iaquinty.

K dokonalému happyendu scházelo jen to, aby sám skóroval a stal se členem Klubu ligových kanonýrů, který sdružuje hráče s minimálně stovkou nastřílených branek v nejvyšších evropských soutěžích. Nedvědovy pověstné projektily ale buď mířily vedle, nebo je pochytal brankář.

"Myslel jsem na to, i kluci si to přáli a Del Piero mě dokonce pustil k trestňáku, což tady už dlouho nebylo. Asi i na penaltu by mi ten balón donesl," smál se Nedvěd. "Škoda, nevyšlo to, ale kdyby ano, tak už by to bylo jako nějaký film od Schwarzeneggera. Mně stejně o ty góly nikdy tolik nešlo, stejnou radost jsem měl i z nahrávek, což se mi v neděli povedlo," pochvaloval si Nedvěd.

Stejně jako zůstal těsně pod vrcholem při ataku na stovku vstřelených branek, nevyplnil se mu ani sen o vítězství v Lize mistrů, byť byl několikrát blízko. Juventus před šesti lety prohrál ve finále s AC Milán a Nedvěd navíc seděl kvůli žlutým kartám na tribuně.

"To semifinále s Realem, ve kterém jsem dostal tu rozhodující, byl asi můj nejnešťastnější zápas," vzpomínal Nedvěd. "Liga mistrů mně prostě asi nebyla souzená, i ve finále Poháru UEFA jsme ještě s Laziem dostali trojku. Ale zase jsem vyhrál italskou ligu, pohár, se Spartou českou ligu, Pohár vítězů pohárů, mám stříbro a bronz z mistrovství Evropy s nároďákem. To byly krásné chvíle a byla by urážka, kdybych vypustil z pusy, že mi něco chybí. Nemohl jsem chtít víc. Dostal jsem se někam, o čem jsem ani nesnil," upozornil Nedvěd.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud