31. května 2009 • 20:37

Kozák: Zahrát si proti Nedvědovi je bomba

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

K sobotním dvacátým narozeninám dostal Libor Kozák v neděli opožděně dárek, který mu vyrazil dech. Talentovaný kanonýr se poprvé dostal do základní sestavy Lazia Řím v lize. V posledním kole soutěže a navíc v duelu na hřišti slavného Juventusu.



S jehož dresem se loučil legendární záložník Pavel Nedvěd.

"Je to naprostá bomba, ještě tomu snad ani nemůžu uvěřit," řekl ČTK Kozák, který se o své nominaci do základní sestavy dozvěděl až těsně před zápasem. "A byl jsem z toho taky hodně nervózní," netajil Kozák, který už během května jako střídající hráč naskočil do duelu s Interem Milán a nedávno také s Regginou.

Dnes však strávil na hřišti celých 90 minut. "Být v základu, to je něco mimořádného. Navíc v takovém zápase. Trenér asi ocenil to, jak se snažím makat. Lepší dárek k narozkám jsem dostat nemohl," přemítal mladík, který před sezonou odešel do Lazia z Opavy. Aniž by doma odehrál jediný zápas v nejvyšší soutěži.

Kozák si zážitky z nečekané události dokonce mohl znásobit vstřeleným gólem, ale v prvním poločase tváří v tvář slavnému brankáři Gianluigi Buffonovi neproměnil sólový nájezd a před koncem trefil jen tyčku po závaru. "To už bych toho asi chtěl moc," podotkl Kozák s úsměvem.

"Je fakt, že když jsem šel na Buffona sám, tak asi byla drzost ho lobovat. Spíš jsem to měl zkusit po zemi a obstřelit ho. Ale já byl v transu, když jsem se k němu blížil. A tyčka? Už to bylo těžké, trefil jsem míč v pádu. Ale i tak jsem spokojený s tím, co jsem předvedl," pověděl Kozák.

Hluboko do paměti se mu prý zaryjí zážitky, které mu přinesl duel, po němž Nedvěd dal definitivní sbohem Juventusu a zřejmě celé kariéře. "Vím, že Pavel je v Itálii obrovská hvězda, ale až dnes jsem si uvědomil, že hlavně pro Turín je Bohem. Zaslouží si to, při té rozlučce mi až běhal mráz po zádech, když celý stadion skoro pořád vyvolával jeho jméno," popsal Kozák.

On sám přitom v Laziu jde cestou, kterou českým následovníkům v římském klubu vyšlapal právě Nedvěd, než před osmi lety zamířil do Juventusu. "Na Pavla tady pořád všichni vzpomínají. A hlavně na to, jak pořád dřel. Zanechal tady obrovskou stopu," líčil Kozák. Sám byl dnes u vytržení, když se s Nedvědem na hřišti poprvé osobně setkal. "Byl moc milý a příjemný, popřál mi hodně štěstí do další kariéry. Po zápase jsem ho prosil o dres, ale už bohužel žádný neměl. Slíbil ale, že mi ho pošle později," těšil se Kozák.

I když italská liga za sebou dnes zatáhla oponu, Kozákovi fotbalové povinnosti ještě nekončí. S rezervním týmem Lazia se v následujícím týdnu ještě pokusí o celkové vítězství v juniorské soutěži. "Určitě se mi do těch zápasů půjde lépe, když za sebou mám takovou zkušenost," dodal Kozák.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud