24. ledna 2010 • 22:04

ME: Čeští házenkáři zdolali Slovinsko

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

V prvním zápase čtvrtfinálové skupiny na mistrovství Evropy získali čeští házenkáři do tabulky první dva body. V Innsbrucku dnes zdolali Slovinsko 37:35, dvanáct branek dal Filip Jícha.



"Základem pro dnešní výhru byla opět maximální práce obrany, výborný Štochl a neustávající tempo našeho protiútoku. Díky tomu jsme si vybudovali dostatečný náskok, který nakonec stačil k naší výhře a zisku dvou bodů," uvedl český kouč Martin Lipták.

"Porazili jsme vynikající evropský celek a v první půli předvedli divákům světovou házenou. Ve druhé jsme pak nebojovali ani tak se soupeřem, jako s naší únavou," dodal Lipták.

Výhra nad Maďarskem českým hráčům zvedla sebevědomí a po přesunu na jih Rakouska předvedli hlavně v prvním poločasu skvělou házenou. V brance dal tentokrát asistent trenéra Jiří Míka před Galiou přednost Štochlovi a ten se mu za důvěru odvděčil kvalitním výkonem.

"Hlavně první poločas byl fantastický," řekl po souboji jeden z hrdinů zápasu Štochl. "Slovince jsme k ničemu nepustili. V závěru nám docházely síly a trochu se to zdramatizovalo, ale musím před klukama smeknout, že ještě nějakou sílu našli a dotáhli to do konce," poznamenal Štochl.

Také Slovinci začali hrát osobní obranu na nejlepšího českého střelce Jíchu, ale on i jeho spoluhráči se s tím dokázali vyrovnat. Na úvodních 11 brankách se podílelo sedm hráčů.

Na poslední akcí před ME, na turnaji v Dánsku, prohráli čeští házenkáři se Slovinskem o sedm branek a evidentně se z toho poučili. Základem dnes opět byla kompaktní obrana, za níž zářil Štochl, který si v prvním poločase udržel téměř padesátiprocentní úspěšnost zákroků a slovinské střelce přiváděl k zoufalství. Ještě v desáté minutě vedl soupeř 6:5, ale poté až do přestávky prakticky existovalo na palubovce jediné mužstvo.

V úvodu chytil Štochl Slovincům dvě sedmičky, třetí poslali do tyče. "To jim sebralo vítr z plachet. A mně to naopak hodně pomohlo, dostal jsem se do pohody a chytil to, co normálně ne," přidal Štochl, který ale neví, zda bude chytat v úterý proti Polsku. "To budeme řešit až den předem. Nyní to asi neví ani trenér Martin Lipták, ani trenér gólmanů Jiří Mika," dodal Štochl.

Po hodně divokém úvodu, kdy se hra bleskově přelévala z jedné strany na druhou, se čeští hráči uklidnili a těžili z rychlých brejků. Dařilo se jim ovšem i při postupném útoku a kombinačních akcích. Osm branek za sebou přineslo Čechům vedení 13:6. Poté přidal pět gólů Jícha a český celek šel do kabin dokonce s devítibrankovým náskokem.

Obraz hry se příliš nezměnil ani po přestávce. Slovinci sice vytáhli svou obranu hodně dopředu, ale Češi si i s tím uměli poradit. Jícha dokázal střílet prakticky z každé pozice, prezentoval se i skvělým individuálním uvolňováním a přesnými přihrávkami, z nichž těžil hlavně Filip na křídle.

Ještě v 42. minutě vedl český celek o deset branek, ale poté se soupeři začaly dařit rychlé protiútoky. Střelecky se chytili Kavtičnik s Pajovičem a český náskok se začal tenčit. Z vedení 34:26 bylo rázem 34:31 a Slovinsko vycítilo šanci.

Důležitou branku přidal Vítek, poté se dvakrát trefil Jícha a zdálo se, že je rozhodnuto. Slovinci poté ještě dali čtyři góly v řadě, ale na víc jim již nezbyl čas. Čeští hráči si vítězství vzít nenechali.

Česko - Slovinsko 37:35 (21:12)

Sestava a branky ČR: Štochl, Galia - Nocar 3, Vítek 3, Mičkal 2, Zdráhala, Vraný 3, Kubeš 1, Piskač, Jícha 12/2, Filip 7/2, Sobol, Mráz 1, Stehlík, Hynek 1, Sklenák 4.

Nejvíce branek Slovinska: Kavtičnik 8/5, Pajovič 5, Gajič, Zorman a Vugrinec po 4. Rozhodčí: Kaschütz, Reisinger (oba Rak.). Sedmimetrové hody: 5/4 - 8/5. Vyloučení: 6:3. Diváci: 4500.

Německo - Francie 22:24 (10:12),
Polsko - Španělsko 32:26 (13:9),
Slovinsko - Česko 35:37 (12:21).

Tabulka:

1. Polsko 3 2 1 0 89:81 5
2. Francie 3 2 1 0 69:66 5
3. Španělsko 3 1 1 1 87:81 3
4. Slovinsko 3 0 2 1 99:101 2
5. Česko 3 1 0 2 82:93 2
6. Německo 3 0 1 2 81:85 1


Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud