Barbora Žehanová
4. ledna 2010 • 11:00

Tour de Ski: Lyžařské hvězdy se valí na Prahu

Autor: Barbora Žehanová, Martin Hašek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanoušci běžeckého lyžování, dočkali jste se. Do Prahy dnes zavítá konvoj Tour de Ski, prvního vrcholu olympijské sezony. Při sprintu volnou technikou se na Strahově představí největší hvězdy včetně Lukáše Bauera, norského lídra Pettera Northuga či nezdolné Polky Justyny Kowalczykové.



„Těším se, ve sprintech se mi teď daří,“ říkal někdejší mistr světa Martin Koukal.

Bauer si v Tour pohoršil, sprinty ovládli Rönnig a Majdičová »

Sprint v rámci Tour de Ski se v Praze bude konat potřetí, po Hradčanském náměstí a Výstavišti se přesouvá mezi strahovské stadiony. Zatímco poprvé si závodníci stěžovali na úzký prostor s prudkou zatáčkou a při druhém se jim nezdála příliš rovná trať, letos by mohli být překvapeni.

„Mám ráda městské sprinty, když jsou nahoru a dolů. Protože někdy ve městech rozhoduje štěstí, nikoli umění,“ řekla Petra Majdičová, vítězka dvou kratších etap v Oberhofu.

Plánek areálu pro pražský sprint Tour de SkiFoto Sport

Nachystány jsou pro ni tedy zatáčky i stoupání. „Trať je náročnější než v předchozích dvou ročnících, širší. Bude jednodušší předjíždět, lehce se bude manévrovat. Měl by tady zvítězit opravdu ten nejlepší sprinter,“ uvedl sportovní ředitel běžeckého úseku svazu Čestmír Skrbek.

Program začne v 15.30 (lyžařský o hodinu později), během něj se vystřídají běžci i finalisté první ČeskoSlovenské Superstar. Sportovní finále odstartuje v 18.30. „Pondělní odpoledne a večer na pražském Strahově budou, doufám, jedinečným zážitkem pro každého návštěvníka,“ řekl David Trávníček ze společnosti Sport Invest, která akci marketingově zajišťuje.

Pro diváky je posílena doprava a zřízena i speciální autobusová zastávka. Pozor, přístup k trati je pouze z jedné strany. Nachystána je tribuna i možnost přejít pomocí mostíků do středu trati. Dění přenese i velkoplošná obrazovka.

„Doufám, že přijde co nejvíc diváků. Limitován je pouze počet lidí uvnitř tratě, kam vedou dva přechody, které případně zavřeme,“ uvedl Oto Linhart, výkonný ředitel organizátorů. Čestmír Skrbek žertoval: „Prosazoval jsem koncert bratří Nedvědových, aby přišlo šedesát tisíc lidí.“

Přípravy sprint Tour de Ski na Strahově
Přípravy sprint Tour de Ski na Strahově

Sníh nezůstane po závodech napospas počasí, v úterý si tu zájemci mohou otestovat vybavení a vyzkoušet závodní trať. „Budou si ji moct projet na závodních lyžích namazaných našimi servismany, nechat si změřit čas,“ popisoval Skrbek.

Instruktory budou dva bývalí reprezentační trenéři. „Jako sportovec jsem rád, že po skončení závodu bude mít i veřejnost příležitost zalyžovat si v srdci Prahy,“ uvedl pražský primátor Pavel Bém, který akci zaštítil.

Město vyšlo organizátorům vstříc řadou povolení. Část sněhu bude odvezena do Riegrových sadů.

„Tam se chystá svah pro občany. Zbytek sněhu bude na deponii na soukromém pozemku, kde se nechá roztát. Do budoucna je otázka, zdali by se nenašli další zájemci o využití sněhu. Polovina ho zbytečně roztaje,“ uvedl za organizátory Oto Linhart.

Zatímco první dva ročníky organizovala Kateřina Neumannová a agentura Kentaura jejího partnera Josefa Jindry, letos se lyžařský svaz rozhodl vzít pražský sprint pod sebe. To aby případný výdělek zůstal jemu.

Rozpočet akce je 11 milionů korun, velký kus ušetří pořadatelům to, že zvládli vyrobit technický sníh. „Peníze zůstanou v lyžařském prostředí,“ slíbil šéf svazu Lukáš Sobotka.

Pomáhala rolba i děla z Liberce

Pršelo, Vánoce zase nebyly pohádkově bílé, přesto organizátoři Ski Sprintu Praha mohli připravit trať pro dnešní závod na Strahově docela v klidu. A bez chemie.

Sníh začala vyrábět 16. prosince dvě děla dovezená z Liberce, kde sloužila při mistrovství světa. Ta mají čtyři řady trysek, do nichž se vhání voda pod tlakem. Z až 500 litrů za minutu může vzniknout kubík technického sněhu.

Na pražskou trať bylo vyrobeno kolem 5000 kubíků, pro konečnou úpravu trati se spotřebuje zhruba o 500 méně. „Jsme na výšce trati minimálně 30 centimetrů, v exponovaných místech padesát. A někde je i metr sněhu,“ uvedl Petr Mach, ředitel závodu.

Teplejší dny a deště v období kolem Vánoc zásobám neublížily. Díky tomu, že organizátoři nemuseli připravovat sníh pomocí dusíku, ušetří na výdajích zhruba dva miliony korun. „Technický sníh dozrál, proti normálnímu není rozdíl,“ dodal Mach. Pomoci by měl i mráz. „Po celé trati bude stejný, to je pro závodníky nejdůležitější.“

Nejprve byla připravena konstrukce trati, sníh se na ni začal rozhrnovat včera, na čemž pracovalo kolem dvaceti lidí. Upravovala jej rolba taktéž dovezená na tahači z Liberce. „Máme sněhu víc než dost i na drobné úpravy, jako je naklopení zatáček, aby trať byla maximálně bezpečná,“ dodal Mach.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud