Michal Petrák
3. ledna 2010 • 04:56

Ballack se chystá po MS rozloučit s národním týmem

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kromě kapitánské pásky, kterou navlékal takřka při každém ze svých angažmá, provází jeho kariéru i třináctka na zádech. Té se Michael Ballack nikdy nezřekl ani přesto, že je pravděpodobně světovým rekordmanem v počtu druhých míst a prohraných finále. V Jihoafrické republice se bude nejspíš loučit s reprezentací – a chce konečně o stupínek výš.



Během kvalifikace mistrovství světa konal Joachim Löw postupné omlazování týmu, do něhož pomalu zabudovává mistry Evropy do jedenadvaceti let z loňského roku. Přesto bude úspěch Německa na jihoafrickém šampionátu stát na výkonech stále stejného lídra – Michaela Ballacka.

Ten přitom má za sebou poměrně složité období. Nejprve se pohádal s Löwem, navíc v nervózním období, kdy se s reprezentací poměrně dramaticky rozloučil Kevin Kuranyi. Na podzim 2008 se Ballack do trenéra opřel v médiích kvůli tomu, že kouč přehlížel hráčova kamaráda Torstena Fringse.

Michael BallackFoto Archiv Sport
„Respekt a loajalita je přece to nejmenší, co může zkušený reprezentant očekávat,“ divil se v otevřeném rozhovoru, v němž se vyjádřil i ke Kuranyimu a dalším ožehavým tématům. „Doufám, že Torstena situace nedožene k ukončení reprezentační kariéry, toho by on i další lidé v budoucnu jenom litovali,“ kroutil hlavou.

Ballackova kritika pochopitelně nezůstala bez povšimnutí u vedení Německého fotbalového svazu – to se postavilo jednoznačně na Löwovu stranu. „Když má někdo názor na to, co by se v budoucnu mělo dělat lépe, doporučuju všem, aby ho sdělili přímo trenérovi a neposílali mu ho přes média,“ odtušil zklamaně svazový šéf Theo Zwanziger.

Do Ballacka se navíc později nepřímo opřel i reprezentační manažer Oliver Bierhoff, jehož vztah ke kapitánovi je dlouhodobě jakýkoli, jen ne ideální. „Nemáme v týmu žádné světově výjimečné hráče,“ prohlásil.

Po kvalifikačním zápase s Ázerbájdžánem, který Německo porazilo poměrně hubeným rozdílem 2:0 a v němž Ballack vyhrál pouhých devětadvacet procent osobních soubojů, si Löw postěžoval, že jeho tým má problém s prosazením vlastního stylu a držením míče – tedy v oblastech, za které je kapitán přímo odpovědný.

A jelikož Ballack nechtěl ze svých názorů ustoupit, zdálo se jednu chvíli, že může přijít o pozici kapitána, ne-li dokonce o místo v týmu. Situaci urovnalo až několik sezení přímo s Löwem, který si svou neposlušnou pravou ruku pozval k sobě do Freiburgu. Dnes už se zdá, že je spor vyřešen – alespoň Löw maluje vztah s kapitánem v růžových barvách.

Michael BallackFoto Jaroslav Legner


„Vždycky jsme k sobě byli otevření a upřímní. Hádka v takovém rozsahu nebyla nutná. Chvíli trvalo, než se to vyřešilo, ale dnes už je všechno v pořádku,“ prohlásil trenér při prosincovém losování skupin mistrovství světa. „Několikrát jsme spolu seděli a šlo to jako po másle. Michael pokročil, jde dopředu a na všechny hráče má enormní, pozitivní vliv. V tom byl ten spor možná dokonce pozitivní, alespoň vyčistil vzduch,“ tvrdil.

Pro tradičního tahouna německého týmu přitom bude mistrovství světa nejspíš poslední velkou reprezentační akcí v kariéře. „Po něm se budu rozhodovat, zda skončit, nebo ještě hrát dál,“ přiznal na začátku sezony Ballack.

O náhradu však už je, zdá se, postaráno. Mohl by jí být Mesut Özil, jedenadvacetiletý ofenzivní záložník Werderu Brémy. Toho pochválil i sám reprezentační kapitán. „Podává skvělé výkony. Můžeme doufat, že v něm Německo získá typické číslo deset se všemi jeho charakteristikami,“ prohlásil na adresu brémského talenta.

Ten může být pro Německo na šampionátu tajnou zbraní – a například ve vítězném kvalifikačním zápase v Rusku už Löw vyzkoušel, jak by si na hřišti rozuměl s Ballackem. Trenér změnil rozestavení na 4-2-3-1, záložník Chelsea operoval z pozice defenzivního záložníka vedle Simona Rolfese, Özil se pohyboval ve volné roli pod jediným hrotem. Taková spolupráce by mohla fungovat báječně.

Než však definitivně předá žezlo mladším, v Jihoafrické republice bude přece jen ještě hrát první housle Ballack...

Michael Ballack
Michael Ballack


Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud