3. ledna 2010 • 04:58

Rok 2010: končí éra dvou tenisových vládců

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za posledních šest let se hrálo 24 grandslamových turnajů, ti dva nechali zbytku světa jen čtyři z nich. Natož aby pak jejich dvojblok někdo dokázal prolomit v žebříčku a dosednout na první místo. Rok 2010 ale má být letopočtem, kdy tenis otočí stránku – éra Rogaera Federera s Rafaelem Nadalem je u konce. Juan Martin Del Potro, Novak Djokovič a Andy Murray budou dělat ještě větší vlny…



„Řád v tenise se začíná měnit,“ prohlásil již v říjnu Andre Agassi. „První dva hráči ztrácí půdu pod nohama na úkor tenistů jako Djokovič, Murray či Del Potro.“ Tento trend bude pokračovat i v roce 2010.

Federer v srpnu oslaví již devětadvacáté narozeniny a jeho kariéra začne stále zřetelněji nabírat sestupnou tendenci. Ještě předtím by však měl zlomit rekord Peta Samprase v počtu 286 týdnů na první místě žebříčku, od kterého ho aktuálně dělí 23 týdnů. Nečekejte však, že švýcarský génius uzavře sezonu 2010 na trůnu. Na to má spoustu bodů k obhajobě. V posledním roce hrál čtyři grandslamová finále, dvě z toho vítězná. Body bude spíš ztrácet, než aby je nabíral.

Roger FedererFoto ČTK

Lze rovněž čekat, že skončí i jeho neskutečná série 22 grandslamových semifinále v řadě. Kde a kdy? Pravděpodobně již při French Open.

Lepší výchozí pozici má o šest let mladší Nadal. Především díky tomu, že od května neobhajuje díky loňské pauze s bolavými koleny příliš bodů. Pokud vydrží být zdravý, skončí v žebříčku před Federerem.

Velkým uchazečem o první místo bude Djokovič. Loňskou sezonu začal mizerně kvůli změně rakety, končil ji však ve velkém stylu. Nyní stále tvrději pracuje na fyzičce a omezil svůj program tak, aby jeho forma kulminovala tehdy, kdy se to nejvíc počítá – tedy na grandslamech. Djokovič je nejpravděpodobnější jedničkou na konci roku 2010.

Rafael Nadal se loučí s US Open po semifinálové prohře s Del PotremFoto ČTK/AP

Andy Murray už začíná být pod palbou britského tisku, že nedokáže naplnit potenciál a konečně urvat grandslamové vavříny. Utišit kritiky se mu podaří již v Melbourne, kde skvěle fyzicky připravený Skot využije pomalejšího betonového povrchu a i když mu stále chybí velké koncové údery, svým skvělým taktickým myšlením si dojde v aréně Roda Lavera pro titul.

Ve druhé půlce sezony bude zářit Argentinec Del Potro. Jedenadvacetiletý šampion US Open po titulu z Flushing Meadows sice ustrnul na místě a musel se srovnat s úspěchem, postupem času však opět najde půdu pod nohama.

Suma sumárum, v roce 2010 by se mohli tenisoví fanoušci dočkat poprvé po sedmi letech čtyř různých grandslamových vítězů. Tak vyrovnaná je dnes konkurence, jež již Federerea s Nadalem pohltila.

Co se také dál stane

Čeští tenisté postoupí přes Belgii a Chile do semifinále Davis Cupu, pak ale podlehnou v USA

České tenistky nenaváží na semifinále Fed Cupu, v 1. kole doma prohrají s Německem, v baráži se však udrží mezi osmičlennou elitou

Roger Federer vyhraje Wimbledon a posune svůj grandslamový rekord na číslo 16

Andy Murray se dočká prvního grandslamu v životě již za měsíc při Australian Open

návrat Justine Heninové bude korunován již po půlroce dalším grandslamovým titulem – jak jinak než v její zamilované antukové Paříži


Rafael Nadal se loučí s US Open po semifinálové prohře s Del Potrem
Rafael Nadal se loučí s US Open po semifinálové prohře s Del Potrem

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud