2. ledna 2010 • 12:12

Olomoucký hokejista zachránil soupeři život

Autor: Tomáš Koníček
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdyby mu nepomohli, určitě by během chvíle třebíčský hokejista Lukáš Sláma umřel! Olomoučtí hráči Tomáš Zbořil (26), Jakub Čuřík (24) a Jakub Bartoň (28) byli u toho, když zrovna zkolaboval. Nejprve si mysleli, že se na zemi protahuje, za chvíli však pochopili, že mu jde o život. Bez váhání ho začali zachraňovat.



Blesk.cz

„Bylo nás tam víc. Kopali jsme si s míčem a najednou viděli, že sebou bouchnul o zem. Hned jsme za ním vyběhli,“ líčí Tomáš Zbořil, který nemohl být u oživování do úplného konce.

„Je to můj kamarád. Známe se z mládežnických srazů. Udělalo se mi nevolno a musel jsem se vzdálit,“ vysvětlil Zbořil. Trojici radila do příjezdu doktora po telefonu záchranářka.

„Říkala nám, co máme dělat. Jenže ty chvíle, než přijela sanitka, byly nekonečné. Strašně se to táhlo,“ oklepal se bývalý útočník Třince.

Co se vlastně stalo?

Chvíle hrůzy zažili hokejisté prvoligové Třebíče před středečním zápasem s Olomoucí. Jeden z nich, obránce Lukáš Sláma (26), totiž zkolaboval při individuální rozcvičce. I díky rychlému zásahu protihráčů, kteří stáli opodál, žije.

Nicméně stále leží na jednotce intenzivní péče v třebíčské nemocnici a bojuje o život! Stejně jako před každým utkáním dělal Sláma rozcvičku »na suchu«. Sám, bez spoluhráčů, se kousek od ledové plochy rozběhával a protahoval. Do utkání zbývala hodina a čtvrt.

Najednou se nečekaně sklátil k zemi. Naštěstí byli poblíž olomoučtí hráči, kteří Slámu začali oživovat a doběhli zavolat záchranku.

„Doktor mi pak říkal, že kluci rozhodující krok. Kdyby ho nezačali resuscitovat, bylo by zle,“ řekl Karel Čapek, ředitel třebíčského klubu. Nyní leží hráč v nemocnici.

Včera ho doktoři začali probouzet z umělého spánku. „Je to proces, který trvá několik hodin. Lukáše pak bude čekat řada vyšetření, aby se vědělo, co s ním vlastně je a proč se mu to stalo,“ řekl Čapek, podle něhož dělá klub vždy před sezonou zdravotní vyšetření hráčů.

„Lukáš byl v pořádku. Nechápeme, jak se to mohlo stát,“ kroutil hlavou ředitel klubu. Podle něj bylo štěstí, že venku pršelo a hráč se rozcvičoval v ochozech stadionu. „Normálně chodí ven. Tam by mu nejspíš nikdo nepomohl,“ řekl Čapek, který doufá, že nebude mít trvalé následky.

„Je to srdcař a bojovník. Bezvadný kluk, který tu pomáhá i s mládeží. Snad se z toho dostane a bude v pořádku.“ Zápas se nakonec nehrál, Olomouc vyšla Třebíči vstříc s odložením. „Každý měl myšlenky někde jinde. Byla to samozřejmost,“ řekl olomoucký kouč Petr Fiala.
Dobrá zpráva: Sláma je při vědomí a komunikuje s okolím

Podle posledních informací internetových stránek třebíčského klubu se Lukáš Sláma již při vědomí a komunikuje se svým okolím. "Podle všeho je všechno v pořádku," uvedl lékař týmu Tomáš Madrý.

Hráče čekají v následujících dnech vyšetření, která by měla ozřejmit příčinu kolapsu. "Zápal plic je jednou z možných variant, ale po přesné příčině budeme pátrat, uvedl ředitel třebíčské nemocnice Leoš Novotný.
Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud