1. ledna 2010 • 21:21

Tour de Ski: Šampionky dávají přednost olympiádě

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Může přinést slastný pocit vítězství a velkou finanční i bodovou odměnu, ale taky vysát z těla cenné síly nebo jej rovnou uvrhnout do nemoci. Tour de Ski je krásná a zrádná. Proto se ji někteří přední běžci na lyžích rozhodli v olympijské sezoně vynechat.



Na startu v Oberhofu chyběla vedoucí žena Světového poháru, norská běžkyně Marit Björgenová. Závod, který předloni vyhrála, si odpustila také Švédka Charlotte Kallaová. Nezávodí dvojnásobná olympijská vítězka Kristin Šmigunová-Vähiová z Estonska nebo Švéd Anders Södergren.

„Každý má svou taktiku. Dva vrcholy v sezoně se dají zvládnout a myslím, že před olympiádou je prostor na odpočinek. Ale pokud někdo chce jet dobře Světové poháry po Tour, musí zvážit, co si vybrat. Odjet kvalitně vše dokáže mezi ženami jen Justyna Kowalczyková,“ míní Kamila Rajdlová.

Polská závodnice je největší favoritkou Tour. „Ale mým hlavním cílem je olympiáda. Doufám, že Tour bude dobrý trénink,“ říká dvojnásobná mistryně světa Kowalczyková.

Mnozí závodníci však předem varují, že pokud by se jim na Tour nevedlo či začali bojovat s nemocí, klidně se v jejím průběhu sbalí. „Přes závit nepojedu,“ uvedl Němec Axel Teichmann, v prologu třetí.

„Olympijská příprava má absolutní přednost.“ Je dvojnásobným mistrem světa, vyhrál i celý Světový pohár. Jenže na Hrách nikdy neuspěl. „A tak teď chci konečně přijet domů s medailí a je jedno, jaké barvy a z jakého závodu bude.“

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud