Jakub Hlaváč
31. prosince 2009 • 12:01

Sparťanské trápení nebere konce. Proč?

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Sparta - Baník: Haraslín nádhernou ranou překonal Markoviče, 4:1!
Sparta - Baník: Drama na Letné! Ewertonův průnik zužitkoval Kubala, 4:3!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chvíli to vypadalo, že vládnou zvláštní mocí. Trenéři David Volek s Milošem Holaněm přišli do krizí zbídačené Sparty a vyhráli šest zápasů v řadě. Jenže pak přišel další pád. Z posledních deseti zápasů vyhrálo mužstvo z Holešovic pouhé tři. Proč se slavný klub znovu potácí ve zmaru? Deník Sport se pokusil pojmenovat hlavní příčiny.



Už se zdálo, že bude vše fungovat, že tým složený z mužů slovutných hokejových jmen konečně zabere a vyšvihne se do popředí tabulky. Nic takového, chvilkové vzepětí bylo jen krátkou iluzí. Teď je vše při starém, hvězdný soubor se trápí v koncovce, krčí se na devátém místě. A chemie týmu zcela evidentně nepracuje, jak by měla.

Sport se pokusil všechny body zkonzultovat s trenérem Davidem Volkem, ten ovšem neměl celé včerejší odpoledne čas. Komentář poskytl asistent Miloš Holaň, trval však na jediné podmínce – jeho slova musí posvětit generální manažer Petr Bříza. Jenže ten rozhodl, že nikdo z vedení ani z realizačního týmu se k současné sparťanské situaci nebude vyjadřovat. Tudíž přinášíme čistě pohled Sportu.

VŠICHNI MAJÍ SVÉ JISTÉ
Sparta si do svého středu vzala hráče s velkou minulostí, zavázala si je smlouvami a tak trochu vzkázala – vítejte doma a užívejte si to. Při pohledu na soupisku je jasné jedno. Pražané nemají řadové hráče, se kterými se dá jen tak obchodovat. Přesto, řez je nutný.

Jenže koho vyměnit? Výborný, Ručinský, Broš či Kratěna se do Prahy vrátili s tím, že chtějí zůstat dlouho, a dali jí přednost před konkurencí. Tomáš Netík před sezonou podepsal roční smlouvu za minimální mzdu, aby mohl setrvat. S těmito muži se vedení bude těžko loučit. Petr Ton je nepostradatelný. V tu chvíli zbývá z lukrativního zboží jen Jakub Langhammer, ale ten odvádí stabilní výkony a jeho odchod by byl chybou.

Takže nezbývá než sáhnout na „vyvolené“. Kabina potřebuje výrazný impulz a další změna realizačního týmu nic nevyřeší.

OPORY ZNOVU ZMLKLY
Herní projev není tragický, ale klíčoví hráči nestřílí góly, to je velká bolest. V posledních třech duelech dali sparťané pouhé tři branky ze hry a dvě z nich navíc obránci. V tuto chvíli mají zabrat lídři, na nich leží hlavní díl odpovědnosti.

S nástupem nových trenérů se začali předpokládaní tahouni mužstva zvedat. Vyhovovala jim hra na tři útočné formace, užívali si dostatek času na ledě. Vše bylo ideální. Hrát na tři pětky ovšem nelze věčně, únava by nejvytěžovanější muže semlela. Jenže po rozšíření sestavy se většina hvězd znovu stáhla do průměru, ze kterého vyčnívá snad jen kanonýr Petr Ton a pravidelně bodující Tomáš Netík.

Zkrátka, hráči kteří mají důvěru trenérů a dostávají hodně prostoru na ledě musí znovu začít tuto půjčku rychle splácet. Drtivá většina z nich hrála v cizině a moc dobře vědí, že tam by jim podobné výkony nebyly tolerovány. Jejich místo by rychle obsadili jiní.

NIČÍ JE PROPAST
Byla to parádní jízda, šest vítězství za sebou. Jenže pak přišel její krušný konec ve Vítkovicích. A od té doby už Sparta deset kol nedokázala vyhrát dvakrát v řadě. Když byl odvolán Pavel Hynek, na hráčích byla vidět obrovská vůle, hlad po vítězství. Teď jejich nasazení opět nabralo sestupnou tendenci, navíc jakoby si proti týmům z horních extraligových pater nevěřili.

Možná i proto, že navzdory výhrám se mužstvo v tabulce příliš neposouvalo. Nedokázalo se dostat do klidného prostředí, každý neúspěch ho znovu srazil na nepříjemné příčky. Nejistota je sžírající a hokejisty vystavuje enormnímu tlaku.

BOLESTNĚ CHYBÍ VYKOUKAL
Je to jen jeden hráč, ale jeho status je výjimečný. S jeho přítomností na ledě roste hra celého mužstva, dokáže strhnout spoluhráče k heroickým výkonům.

Navíc je nepostradatelný prakticky ve všech důležitých herních situacích. Hraje oslabení, řídí přesilovky, má nenahraditelný přehled. Jeho návrat sparťané vyhlížejí jako smilování. Svalové zranění by zkušeného beka mohlo pustit do hry hned po Novém roce.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud