1. ledna 2010 • 04:59

Nejzajímavější hlášky českého sportu 2009

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český tenis letos bavil. V dobrém i zlém. Tažení daviscupového týmu po 29 letech opět až do finále soutěže provázely humorné reakce lídra a vrchního baviče Radka Štěpánka, který si tímto vysloužil vítězství v soutěži o autora nejlepších sportovních výroků roku.



Ovšem zajímavé komentáře přinesla i nemilá kauza zvacích dopisů pro legendy. Ale nejen v tenise zazněly podivuhodné věty. Přesvědčte se sami ve výběru 50 replik českých sportovních osobností.


1.
Radek ŠTĚPÁNEK „Je to jako když vás někdo postaví ke zdi a začne po vás střílet.“

Jako odsouzenec na smrt se cítil Štěpánek, nakonec však v daviscupovém semifinále přežil salvu 78 es Chorvata Iva Karloviče a Češi postoupili až do finále.

Kmotr, to jsou nej hlášky, má jasno Štěpánek >>>



2. Petr SVOBODA
„Jsem český Bolt nad překážkou.“

Ne, atlet nemá boxerské ego a velká ústa. S jamajským fenoménem totiž nesrovnával svoji rychlost, ale pomalé starty.



3. Kateřina NEUMANNOVÁ „Samozřejmě postupně budeme naše závazky hradit a doufám, že v konečném čísle uhradíme pokud možno všechny.“

Prezidentka organizačního výboru lyžařského mistrovství světa v Liberci v červnu slibovala nápravu dluhů. Ovšem stát tentokrát už nepomůže. Tak co s tím, Katko?



4. Josef VÁŇA „Neházejte starého Váňu do žita.“

Svérázný žokej už několikrát s Velkou pardubickou končil a zase se vracel. Tentokrát byl jeho comeback krátce před 57. narozeninami vítězný a flintu do žita teď házejí asi jeho soupeři.



5. Radek ŠTĚPÁNEK „V Ostravě je strašidelně férový publikum.“

Daviscupový tahoun by mohl udělat kariéru i v jazykovém ústavu, stále přichází s novými spojeními.



6. Jan CHAROUZ „No, párkrát se to asi povede. I mně se to stane. Ano, občas se tam nějaké podobné zklidnění najde.“

Vítěz letošního šampionátu Le Mans Series odpovídal na otázku, zda mají občas piloti o přestávce během maratonského závodu sex.



7. Roman KOUDELKA „Všichni si ze mě dělají srandu, že si ho za chvíli ukousnu. Ale já věřím, že vím, kdy ho mám zandat.“

Skokan na lyžích nemluví ve dvojsmyslech. To jen na Turné čtyř můstků vysvětloval, proč se nechce vzdát svého zvyku létat z můstku s vyplazeným jazykem.


8. Ivo MINÁŘ „Seřezal mě, jak měl.“

Člen daviscupového týmu projevil nebývalý nadhled, když hodnotil daviscupovou porážku s argentinskou hvězdou Juanem Martinem Del Potrem 1:6, 3:6, 3:6. To ještě netušil, že po tomto zápase měl pozitivní dopingový test.



9. Karel ABRAHAM „K psycholožce chodím jen občas, teď ji budu muset navštívit velmi brzo.“

Sport dokáže být někdy na hlavu. Zažil to i český motocyklový jezdec. Během GP Brna upadl v závodě hned po deseti metrech od startu. Co by mu na to řekl Sigmund Freud?



10. Ondřej BANK „Udělal jsem maturitu jenom díky tomu, že jsem napsal do písemky citát od Schopenhauera, že život bez bolesti nemá smysl. Tak se mě to asi drží. Můj život má v poslední době smysl docela dost.“

Poté, co se vrátil do závodů po více než roce a půl po otevřené zlomenině nohy, kvůli které rok trpěl při lyžování bolestí, si sjezdař hned zlomil prst na ruce.



11. Zdeněk SOUDNÝ "To je totální blbost. Cílem je vyrovnaný rozpočet."

Své povolání dělá mluvčí MS v klasickém lyžování v Liberci možná dobře, s matematikou je to už asi horší. V totální blbost se totiž změnil jeho lednový výrok. Šampionát skončil schodkem 81 milionů korun.




12. Roman KOUDELKA "Já jsem strašně zlenivěl, co mám auto. Jednou se mi nechtělo jít padesát metrů k popelnici, tak jsem sednul a jel jsem."

Mít vlastní auto je sen mnoha mladých lidí. Koudelka ho ale využívá i jaksi nestandardně. Nestačila by na odpadky motorka?




13. Petr SVOBODA "Kluk z Budišova, který vyrůstal na vesnici se sto obyvateli a má řidičák na traktor, to dotáhl na šesté místo na mistrovství světa. Úžasné."

Překážkáře šesté místo na mistrovství světa v závodě na 110 metrů téměř dojalo. A tak si vzpomněl i na traktoristickou minulost.



14. Martin KOUKAL "Je arogantní. Já, já, já, jenom já. Velká gesta, na ostatní kašle. Ale je nejlepší. Podle toho se asi chová."

Běžec na lyžích o norském soupeři Petteru Northugovi, trojnásobném vítězi mistrovství světa v Liberci. Jak zbavit Nora hvězdných manýrů? Porazit ho!



15. Zdeněk SOUDNÝ "Že je Bauer hlavní postava? To je o názoru."

Mluvčí libereckého MS takto vysvětloval, proč na propagačních billboardech k šampionátu chybí Lukáš Bauer, ale naopak na nich jsou klienti agentury Kentaura, která patří Josefu Jindrovi, partnerovi Kateřiny Neumannové. Co je pak střet zájmů?


16. Radek ŠTĚPÁNEK "Jsem český Stevie Wonder."

Ještě jednou dvanáctý tenista světa, tentokrát v přirovnání k hudebníkovi kvůli historii potíží s kontaktními čočkami. Když dohrává zápasy za umělého osvětlení, často trpí. Tentokrát si však ve Wimbledonu na Itala Staraceho posvítil.



17. Jaroslav NAVRÁTIL "Vtipy vypráví pořád. Znám ho dlouho, některý slyším už posté, ale dělám, že je neznám."

O tom, jak „těžký“ je život po Štěpánkově boku, hovořil kapitán daviscupového týmu.



18. Táňa KREMPASKÁ "Byl to nejsilnější zážitek v mé hráčské i trenérské kariéře. Holky nastupovaly s bojovností a neuvěřitelným nasazením. Vytvořily partu, kterou jsem za celý rok neviděla."

Volejbalová trenérka to řekla po úspěšné kvalifi kaci na MS. O dva měsíce později, po 10. místě na ME, sepsaly hráčky dopis, ve kterém žádaly její odvolání.



19. Nicole VAIDIŠOVÁ "Nevím, proč mi to nejde, nejsem filozof. Já jen pinkám tenis."

Bezradná česká tenistka se ve Wimbledonu ani nedokázala zamyslet nad tím, proč po loňském čtvrtfi nále skončila již v 1. kole.



20. Tomáš SATORANSKÝ "Zejména Amíci na mě koukají jako na exota. Zdá se jim nepochopitelné, že by někdo mohl jezdit na trénink veřejným autobusem."

Basketbalový talent po přestupu do Sevilly ještě nemohl řídit auto, protože nebyl plnoletý. A neušel posměškům spoluhráčů.



21. Roman ŠEBRLE "Běželi tam veteráni, včetně Roberta Změlíka. Přišel ke mně ten nejstarší, pan Kábele, a říká: Romane, příští rok už můžeš běžet s náma! A já říkám: Ty krávo, to je pravda! Ale já za veterány nebudu závodit nikdy. To mě radši zastřelte!"

Olympijský vítěz v desetiboji takto přemítal nad vyhlídkou kariéry v kategorii veteránů.



22. Tomáš ŠMÍD "Je to klauniáda. Dopis, který nám poslali, by měl být spíš určený nějakým bubeníkům, roztleskávačům nebo fanklubu. Je to absurdní, vážně urážka. Ne vždy byla letos okolo Davis Cupu legrace..."

Šmíd, vítěz trofeje z roku 1980, se takto vyjádřil o zvacím dopisu šéfa českého tenisu Iva Kaderky na letošní finále do Barcelony.



23. Petr PILÁT "Kdybych se nebál, byl bych blázen."

Freestyle motokrosař poté, co s primátorem Pavlem Bémem na svém motocyklu předvedl salto vzad na exhibici v Praze.



24. Josef MACHÁČEK "Vždycky, když jsem někoho předjel, říkal jsem své čtyřkolce: Tak můj Diktátore, opět jsme ukradli v tom prachu emisní povolenku."

Pětinásobný vítěz Dakarské Rally během letošního premiérového a také hodně prašného ročníku v Argentině a Chile.



25. Libor UHER "Annapurna je ruská ruleta, kde není v bubínku jeden náboj, ale tři. Možná čtyři. Šance se někam dostat a zůstat naživu je opravdu malá."

Český horolezec zatím hraje „ruskou ruletu“ s osmitisícovkami úspěšně. Na Annapurně však zahynul jeho krajan Martin Minařík.

Radek Štěpánek během duelu s Ferrerem.
Radek Štěpánek během duelu s Ferrerem.


26. Martin KOUKAL "Na spřádání plánů je jediný člověk, kterej to řídí. On je pan řídící, jede se podle jeho not. Ostatní dělají, co můžou."

Znovu Koukal, znovu o norském běžci Petteru Northugovi.



27. Pavel SLOŽIL "Je to příjemné. Kluci historii znají trochu líp než pan Kaderka, ten určitě (historické) sako v Barceloně nemá, že?"

Člen vítězného daviscupového týmu z roku 1980 si s chutí šťouchl do prezidenta tenisového svazu Kaderky, jenž ho ani ostatní hrdiny (ne)pozval do Barcelony. Tým legendy uctil tím, že nastoupil v replikách oblečení z roku 1980.



28. Roman KREUZIGER "Jsem naštvanej, vítězství bylo blízko. Takticky jsem ten závěr nezvládl úplně nejlíp. Je to pro mě stejné, jako kdybych byl osmadvacátý. Všichni si pamatují jen vítěze, druhé místo nic neznamená."

To si myslel talentovaný cyklista po druhém místě v 18. etapě na Vueltě, když poprvé v životě stanul na stupních vítězů v závodě Grand Tour.



29. Lukáš ŠEMBERA "Už ráno v den závodu jsem sletěl při tréninku, to bylo ale z pomalejší zatáčky, vyskočil jsem a odešel pryč. Pro mě nebyl šok, že jsem spadl. Pro mě byl šok, že tady ležím."

Motocyklový jezdec je odvážný muž. Ne vždycky však bohužel platí přísloví, že odvážnému štěstí přeje.



30. Martina SÁBLÍKOVÁ "V první moment jsem myslela, že do mě narazila rolba."

Sportovkyně roku 2009 o okamžiku, kdy ji k ledu těsně před startem závodu na 5000 metrů na mistrovství světa srazila Japonka Hozumiová. Sáblíková pak vyhrála.



31. Miroslav JANUŠ "Erotika musí z hlavy určitě zmizet. Možná, když jsme se o tom bavili, tak se mi zas při ostrém závodě vyjeví."

Střelec musí mít jasnou mysl, aby mohl skórovat." Věděl to i před mistrovstvím Evropy v Praze.



32. Ondřej SYNEK "Plně si užívám dovolenou. Během týdne jsem přibral šest kilo."

Mozoly na rukách, měsíce dřiny a odříkání. Veslování je drsný sport a není divu, že si skifař po konci sezony dopřává plnými doušky.



33. Barbora ŠPOTÁKOVÁ "Steffi Neriusové vítězství opravdu hodně přeju. Konec kariéry v Berlíně a ještě vyhrát? Němečtí diváci byli hotoví a Češi byli taky spokojení. Dneska je v Berlíně tolik šťastných lidí!“

Není nad to, když jsou všichni spokojení. Olympijská vítězka po stříbru na MS v Berlíně.



34. Roman ŠEBRLE "Každý má svou éru. A moje skončila. Na příštím mistrovství světa mi bude 36 let. Možná se připravím, třeba nebudu tak nervózní a škrtnu medaili."

Desetibojař pomalu míří do atletického důchodu, sny ale stále ještě má. Na MS v Berlíně to však byla spíš noční můra, skončil až jedenáctý.



35. Roman KREUZIGER "Českých vlajek oproti loňsku určitě přibylo, ale člověk to vnímá hlavně v momentě, kdy se večer podívá na sestřih z etapy v televizi. Během etapy vám prostě mávat nemůžu."

Tak snad Kreuziger zamává alespoň večer na televizi, když vidí, kolik českých fanoušků mu přijelo na Tour de France fandit.



36. Jaroslav HUDEČEK "Chtěli jsme, aby kluci poznali, jak těžce se vydělávají peníze. Tak jsme je poslali na den za horníky do dolů."

Trenér házenkářů Karviné prokázal dobré edukativní schopnosti. Karvinští překvapivě i letos vyhráli ligu.



37. Radek ŠTĚPÁNEK "Když se mě ptal vyplétač, na kolik si chci nechat vyplést rakety, tak Dlouhán (Lukáš Dlouhý) řekl, že jednu 26:24, jednu 26:23 a jednu 26:22. A sety jsme vyhráli 6:4, 6:3 a 6:2."

Pokud potřebujete sázkaři poradit, zavolejte deblovému specialistovi. Jeho věštecké schpnosti ocenil při Davis Cupu s Francií i Radek Štěpánek.



38. Lukáš DLOUHÝ "Iveta mi zakázala, abych na ni víc sahal. Takže můžu jen tak lehce."

Dlouhý vysvětluje, proč si při smíšené čtyřhře se svojí spoluhráčkou Ivetou Benešovou neplácají dlaněmi.



39. Tomáš BERDYCH "Nárok na chyby mají lajnoví rozhodčí, ale stroj by měl fungovat."

Nejen českého tenistu letos při Australian Open zaskočil v pětisetovém zápase s Rogerem Federerem výpadek videosystému Hawk Eye.



40. Zdeněk HUMMEL "Holkám někdy chybí sebekritika. Mají ve zvyku stěžovat si na všechno možné kolem dokola, než aby uznaly svoji chybu. Svým způsobem to člověk musí tolerovat. Těžko se to změní. Známe to i z domu..."

Ostřílený basketbalový trenér snad neměl po tomto výroku doma problémy...



41. Martina SÁBLÍKOVÁ "Připadám si zase jako úplně malinký trpaslík, který má přijít na led a závodit s celým světem."

Nejlepší rychlobruslařka na dlouhých tratích před nynější sezonou. Věřme, že z trpaslíka opět vyroste gigant.



42. Petra KVITOVÁ "Jsem na tom jako silný kuřák."

Kvitová při US Open zjistila, že trpí astmatem. Ani to ji však nezastavilo od výhry nad světovou jedničkou Dinarou Safinovou.



43. Jiří KYNĚRA "Teď rok dva nepadne žádný světový rekord. Vítězství je sice hezká věc, ale to už není zajímavý, to už není Phelps a jeho nadvýkony. Přeci nebudeme jezdit furt ve škodovkách, když máme octavii."

Plavecký trenér o zákazu polyuretanových plavek a ponechání stávajících rekordů.



44. Petr SVOBODA "Dostal jsem na zadek od dvou hvězd, to mi tak nějak nevadí."

Překážkář po bronzu na halovém mistrovství Evropy neviděl svět vůbec černě.




45. Jaroslav BÁBA "Vážně jsem to podělal."

Stručné, rychlé, výstižné. Komentář české výškařské hvězdy k pátému místu na MS.



46. Martin ŠONKA "Podletět most? To je hračka."

Až jednou uvidíte letoun, který si to střemhlav zamíří pod mostní konstrukci, je to Šonka, akrobatický pilot, který se probojoval do prestižního Red Bull Air Race.



47. Michal NAVRÁTIL "Nejhorší je, když vám na těle praskne zmodralá kůže."

Účastník extrémního šampionátu Red Bull Cliff Diving Series ve skocích do vody komentuje následky dalšího adrenalinového sportu, při němž se skáče z více než 20 metrů.



48. Iveta BENEŠOVÁ "V téhle soutěži hraju tak, jako bych byla pětistá na žebříčku. A to ještě přinejlepším. Sice toho mám už ve Fed Cupu dost odehráno, ale blbě."

Tenistka se po prohře s Američankou Glatchovou v semifinále Fed Cupu rozhodovala, zda skončit s reprezentací. V českých barvách totiž bývá poloviční.



49. Aleš RAZÝM "Já jsem slíbil Šárce, že když vyhraju, tak si dám vítězný kolečko. Takhle bych se tady projel, asi bych rozlámal hole, pozdravil bych se s lidmi a šel bych domů."

Běžec na lyžích vyprávěl, jakou oslavu měl po dohodě s přítelkyní Šárkou Sudovou připravenou pro případ, že by na MS v Liberci vyhrál bruslařský sprint. Skončil šestý.



50. Radek LONDÝN "Třeba legendární Cholmov, jeden z největších šachových talentů vůbec, se vždycky po turnaji zlil úplně namol. A občas hrál opilý i zápasy."

Svět na šedesáti čtyřech polích nemusí být tak nudný, jak vypadá. Své o tom ví Londýn, národní mistr v šachu.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud