30. prosince 2009 • 18:58

Kritický Vízek: Český fotbal už horší být nemůže

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když měl přijít alespoň na jednu pozitivní věc v českém fotbale, která se v roce 2009 udála, přemýšlel internacionál Ladislav Vízek poměrně dlouho. A pak vyhrkl: změna ve vedení svazu! To je prý jediná věc, na kterou může být fotbal pyšný. „Jinak musím kritizovat. Bohužel,“ řekl.



„Hodnotit uplynulý fotbalový rok je složitý, protože musím vlastně jen kritizovat, nemám šanci říct něco moc pozitivního. I když bych strašně chtěl. Horší než letos už to ale být nemůže,“ zoufá Vízek.

Co ho nejvíc zklamalo? „Hlavně české kluby na mezinárodní úrovni. Slavia mě v tomhle směru zarmoutila nejvíc. To, že se na podzim nedostala přes Tiraspol do Ligy mistrů, to pomalu rozdejchávám ještě teď,“ přiznal.

„Byl to fakt malér. Pro klub i český fotbal vůbec. Nehrát Ligu mistrů znamená, že jsme nazdárkové. Přitom mi nepřipadá, že by náš fotbal byl tak mizerný. Nebo se mýlím?! No, viděli jsme, jak nakonec dopadla reprezentace,“ přešel Vízek k dalšímu smutnému tématu – nepostup na světový šampionát.

Stanislav Vlček stojící opodál smutní, Slavii vyřadili tihle radující se hráči Tiraspolu!Foto Michal Beránek SPORT

„Cestička do Jižní Afriky byla přitom doslova uválcovaná. Bylo umění nepostoupit z kvalifikační skupiny se Slovenskem, Slovinskem a spol. Náš nároďák to ale přece jen dokázal,“ kroutí hlavou.

A nějaká dobrá věc, která se v českém fotbale stala? „To je trápení na něco přijít,“ přemýšlí dlouze Vízek. „Ale už to mám – odešlo vedení a funkcionáři na svazu, kterým zas až tak o fotbal nešlo,“ dodává.

„Téhle události bych na sklonku roku ještě jednou zatleskal, ta si to zaslouží. Do čela fotbalu a reprezentace se dostali lidi, který myslí jen na fotbal. Nejde jim o peníze, a to je v porovnání s minulostí strašně důležitý.“

Ivan Hašek (vlevo) u stolu s Jindřichem Rajchlem a Luďkem Vinšem v pozadíFoto Pavel Mazáč SPORT

Stejně tak Vízka potěšil i návrat Luďka Macely do role šéfa komise rozhodčích. „Vyčistil tam vzduch. Žádné maléry, žádné skandály, žádné tendenční pískání. Lidi jdou na fotbal a nikdo neví, jak zápas dopadne, rozhodčí netahají za nitky. To je přece paráda,“ míní bývalý reprezentant. „Teď už je to jen na umění hráčů. Nebo mám říct neumění?“

A co očekává Vízek od příštího roku? Tak především úspěšné zahájení kvalifikace na mistrovství Evropy.

„Tu náš nároďáku většinou zvládá. A musí to zmáknout i teď. V únoru navíc hraje reprezentace přátelák ve Skotsku. Už se těším, co po propadáku v Emirátech trenér Bílek a jeho hoši předvedou. Na druhou facku nemají nárok,“ má jasno.

„Ale na druhou stranu nejde o život, že jo. Je to jen fotbal. Tenhle mizerný rok všechny poučil, že nemůžou jen nadávat na nevydařené výsledky. Fandové musí být skromnější, čekají nás hubený léta,“ uzavřel Vízek.

Ladislav Vízek na halovém turnaji internacionálů
Ladislav Vízek na halovém turnaji internacionálů

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud