Martin Hašek
28. prosince 2009 • 04:57

Janda a Ahonen: šampioni v bodě nula

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Znovu je to Jakub Janda, který povede tým skokanů na lyžích do Turné čtyř můstků. Šampion ze sezony 2005/2006 se vrátil na místo české jedničky na úkor trápícího se Romana Koudelky, který zůstal doma. Prestižní seriál čtyř závodů dnes začíná kvalifikací v německém Oberstdorfu.



Před čtyřmi lety si Jakub Janda na konci Turné čtyř můstků podal ruku s Finem Jannem Ahonenem. Tehdy se podělili o vítězství. Na startu letošního Turné jsou na tom také podobně. Janda je uprostřed cesty zpátky do světové špičky a Ahonen má za sebou rozpačitý comeback po roční pauze.

„Začínám od nuly,“ říká Janda. „Ode mě se nečeká, že Turné vyhraju. Můžu jenom překvapit. Snad si odskáču stabilní výsledky. Bylo by pěkné, kdybych se zlepšoval.“
Ahonen po návratu zatím jen dvakrát nakoukl do první desítky a před třemi týdny navíc skončil s teplotami přes 39 stupňů v nemocnici v Lahti. Podezření na prasečí chřipku se sice nepotvrdilo, nicméně Ahonen pro jistotu bral přípravek Tamiflu.

Skokan na lyžích Jakub Janda tentokrát jezdil s lyžemi na vodě...Foto Jaroslav Legner (Sport)


„Z jeho strany bylo hodně očekávání a nervozity. Navíc byl nemocný. Nebylo to pro něj jednoduché,“ hodnotí Ahonenův návrat reprezentační trenér David Jiroutek. „Trápí se technicky, má hodně problémů na odraze. Snaží se to zachraňovat ve vzduchu. Tam je to starý Ahonen s citem pro vzduch.“

Přes všechny potíže je Ahonen na patnáctém místě průběžného pořadí Světového poháru, o jedenáct příček výš než Janda. Ten sice pravidelně boduje, ale elitní desítka mu uniká. Janda chtěl před Turné skákat pod dohledem svého osobního kouče Vasji Bajce na můstku ve slovinské Kranji, kvůli oteplení mu však plán nevyšel.

Jane Ahonen v akci.Foto Archív


„Před odrazem si pouštím ruce, hrozně trhnu a přeruší mi to rotaci. Chtěli jsme na téhle chybě pracovat, ale bohužel se neskákalo,“ lituje Janda. „Trénoval jsem kondičně. Jsem na tyhle situace zvyklý.“

Janda je každopádně pro Turné lídrem českého týmu, do kterého patří ještě Jan Matura, Lukáš Hlava a Martin Cikl. Roman Koudelka zůstává minimálně pro první dva závody v Německu doma.

„Papírovým lídrem by měl být Jandys, je nejzkušenější,“ líčí trenér David Jiroutek. „Uvidíme, jak se s tím popere celý tým. Na Turné je to trošku jako na tenisovém turnaji, protože první kolo se jezdí K.O. systémem. Je třeba se s tím porvat.“
Hlavními favority Turné jsou Švýcar Simon Ammann a Rakušan Gregor Schlierenzauer. K černým koňům patří především další Rakušan Andreas Kofler, Fin Harri Olli a Nor Björn Einar Romören.

Turné čtyř můstků

Pondělí 28. prosince 16.15 kvalifikace v Oberstdorfu (Eurosport)

Úterý 29. prosince 16.30 závod v Oberstdorfu (Eurosport)

Čtvrtek 31. prosince 13.45 kvalifikace v Garmisch-Partenkirchenu (Eurosport)

Pátek 1. ledna 13.45 závod v Garmisch-Partenkirchenu (Eurosport)

Sobota 2. ledna 13.30    kvalifikace v Innsbrucku (Eurosport)

Neděle 3. ledna 13.30 závod v Innsbrucku (Eurosport)

Úterý 5. ledna 16.30 kvalifikace v Bischofshofenu

Středa 6. ledna 16.30 závod v Bischofshofenu

Skokan na lyžích Jakub Janda tentokrát jezdil s lyžemi na vodě...
Skokan na lyžích Jakub Janda tentokrát jezdil s lyžemi na vodě...


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud