28. prosince 2009 • 04:59

Drtivá zbraň pro olympiádu: Tomáš Plekanec

Autor: Tomáš Zetek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V posledních deseti utkáních nasbíral víc bodů než hvězdný Jevgenij Malkin, nejproduktivnější hráč minulé sezony, a měl taky stejně asistencí jako fenomén tohoto ročníku Joe Thornton. Tomáš Plekanec se vtělil do role vůdce české smečky v NHL. Útočník Montrealu je už osmý v bodování ligy a dokonce druhý mezi nahrávači.



„Kéž by mu tahle forma vydržela až do února,“ napadne asi každého fanouška. Rozhodně to není nereálná vidina. Pravděpodobnost, že by se kladenský odchovanec do nominace na oOlympijské hry do Vancouveru nevešel, je minimální.

A tak by mohla přijít třeba varianta: Plekanec s Jágrem v elitní formaci. Proč by ne?
„Tomáš určitě předvede na olympiádě dobré výkony, o tom jsem přesvědčen,“ tvrdí František Kaberle starší, spolupracovník Plekancova agenta Bobbyho Orra. „Vůbec nechci Růžovi (kouči Růžičkovi) kecat do toho, jak má Tomáše využívat, nebo ne, to on ví nejlépe sám, ale rozhodně je to pro tým hodně platný hráč. A ve Vancouveru to může dokázat.

Posledních 10 zápasů Tomáše Plekance
Alexander Ovečkin    18 (7 + 11)
Joe Thornton    17 (3 + 14)
Sidney Crosby     16 (7 + 9)
TOMÁŠ PLEKANEC    16 (2 + 14)
Jevgenij Malkin    12 (5 + 7)
Marián Gáborík    11 (5 + 6)

V posledních deseti zápasech má Plekanec průměr přes jeden a půl bodu na zápas. Kdyby mu forma vydržela, měl by trenér Růžička příjemné starosti s tím, jak co nejvíce vytížit útočný trumf Canadiens. „Bude hrát na olympiádě důležitou roli,“ je si jist Kaberle.

O žádném jiném českém hráči v NHL se v posledních týdnech tolik nemluví. Není se co divit. Vždyť Plekanec stoupá v produktivitě, už se zabydlel v elitní desítce, a dere se vzhůru i tabulkou nahrávačů.

Momentálně rozbil tábor těsně pod vrcholem. Ovšem na úplnou špičku se jen těžko vyškrábe, tam totiž burácí strašidelný uragán v podobě Joe Thorntona, nejproduktivnějšího borce ligy, jenž má ještě o osm asistencí více.

77309:gallery:true:true

Pro Plekance to přesto může být životní sezona, protože má za sebou zhruba polovinu odehraných utkání a pokud bude šlapat dál, mohl by v závěru základní části dosáhnout mety devadesáti bodů. Jeho dosavadní maximum je 69 bodů ze sezony 2008/2009. To byla i střelecky nejbohatší sezona montrealského centra, vstřelil 29 branek.

Právě góly jsou zatím v této sezoně jedinou Plekancovou bolestí. Má jich na svém kontě pouze osm. „Já se ale divím, že jej někdo vůbec hodnotí podle toho, kolik má zatím gólů. Když si vezmete jeho hru, jak nezištně přihrává a dokáže vytvořit pro spoluhráče ideální herní pozice…“ vypráví Kaberle.

A poslouchá se to hezky. Takových hráčů je totiž do olympijského týmu potřeba úplně stejně jako rozených střelců. Plekanec může být ve Vancouveru velkou zbraní českého výběru…

Plekanec v pěstním souboji.
Plekanec v pěstním souboji.




Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud