Jiří Fejgl
27. prosince 2009 • 12:50

SERIÁL: Ve jménu otce. Vyhraje Kreuziger Tour?

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dostal se do společnosti, kam žádný jeho krajan dosud nevstoupil. Roman Kreuziger, třiadvacetiletý cyklista, je počítán mezi muže, kteří mohou vyhrát Tour de France, královnu mezi světovými závody. Letos skončil syn bývalého mistra světa v cyklokrosu devátý. To je fantazie!



„Roman dokázal to, co žádný Čech nezvládl,“ pronesl uznale Kreuziger senior.
„Je to velmi talentovaný jezdec. Má předpoklady jednou Tour vyhrát,“ přidal se jeden ze zasvěcených, Chris Carmichael, osobní trenér proslulého Američana Lance Armstronga.

Už letos předvedl mladý Čech, že míří mezi velikány. Ač sužován střevními problémy, nakonec se vydrápal do elitní desítky. Splnil tedy svůj cíl. „Hodně lidí mě odepisovalo, ale já jsem jel přesně podle plánu,“ glosoval konečný výsledek člen italské stáje Liquigas.

Roman KreuzigerFoto ČTK/AP


Nakonec zaujal i stylem, jakým se prodral mezi nejlepší. Zaútočil totiž na posvátném cyklistickém místě, v předposlední etapě Tour, při stoupání na Mont Ventoux. Tady se cyklisté vydrápou do výšky 1912 metrů nad mořem, vzhůru jedou posledních 21 kilometrů etapy. „Nechal jsem tam všechno,“ řekl Kreuziger. „Věřil jsem si, že to dokážu.“

Povedlo se, v dalších ročnících by se však chtěl dostat ještě výš. „Během tří let,“ plánuje dobu, kdy by mohl zaútočit na triumf.

Co stojí proti němu? Především současný suverén, Španěl Alberto Contador. Je mu teprve sedmadvacet, vládnout se chystá hodně dlouho. „Je nejlepší, navíc jezdí jako gentleman,“ poklonil se velkému soupeři Lucemburčan Andy Schleck, jeden z Contadorových vyzývatelů.

Druhou potíž naznačil už jednou citovaný Armstrongův osobní trenér. „Zdá se mi, že by jeho cesta vzhůru mohla vypadat jinak,“ řekl Carmichael. „Je přetěžován, jsou na něj kladeny obrovské nároky. Nemyslím si také, že Itálie je vhodným prostředím pro budoucího vítěze Tour. Je tam tlak na okamžitý úspěch, určitá netrpělivost,“ varoval. „Nepředpokládám, že by z tohoto prostředí vzešel v nejbližší době vítěz Tour.“

Kreuziger chce tenhle názor změnit. Triumf na Tour je přece cyklistický zlatý grál. „Lepší závod prostě není. Nikde není taková sláva, ani peníze,“ říká otevřeně Kreuziger starší.

„Budu se rvát. Vyhrát Tour je můj sen,“ prohlásil jeho syn. Tak ať se splní!

Roman Kreuziger
Roman Kreuziger



Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud