27. prosince 2009 • 10:59

Turné čtyř můstků má jasné favority

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rok se sešel s rokem a Turné čtyř můstků ve skocích na lyžích má na svém začátku stejné jasné favority jako loni. Do 58. ročníku prestižní čtyřdílné soutěže v rámci Světového poháru vstoupí jako hlavní adepti na vítězství vedoucí muž seriálu SP Švýcar Simon Ammann a rakouský letec Gregor Schlierenzauer.



Jenomže loni ani jeden z nich v autě pro vítěze domů neodjel. Třemi výhrami po sobě jim triumf nečekaně vyfoukl Rakušan Wolfgang Loitzl.

"Ammann a Schlierenzauer jsou letos i mými favority. Oba předvádí nádherné skoky, ale nic jistého nemají. Turné se řídí vlastními zákony," řekl bývalý skokan Sven Hannawald, jediný muž, který dokázal v historii turné vyhrát v jednom ročníku všechny čtyři závody. "Na turné je třeba skákat dobře čtyřikrát za sebou. To je jednoduchá rovnice, jinak nevyhrajete," doplnil bývalý skokan Andreas Goldberger.

České kvarteto pro prestižní seriál tvoří Jakub Janda, Martin Cikl, Lukáš Hlava a Jan Matura. Po polovině turné pravděpodobně někoho z nich nahradí Romana Koudelka, který se na úvod sezony zatím trápil. Nikdo z Čechů ale nejspíš nezasáhne do bojů o přední příčky.

"Mohlo by se bodovat v každém závodu. A už bychom mohli mít taky jednou štěstí a bodovat v jednom závodu s celou čtveřicí," přál si před turné trenér David Jiroutek. Sám pasuje na vítěze devatenáctiletého Schlierenzauera. "Bude to mít těžké, ale vyhraje," mínil Jiroutek.

Souboj Ammanna se Schlierenzauerem elektrizuje fanoušky od začátku sezony. Společně se podělili o výhry v pěti ze šesti závodů a pouze Nor Björn Einar Romören jim dokázal občas konkurovat.

Dvojnásobný olympijský vítěz Ammann je ale před turné ve svých prohlášeních raději velice obezřetný. "Nebudu verbalizovat své plány a cíle. Chci hlavně skákat dobře a uvidíme," řekl skokan, který se může stát prvním švýcarským vítězem turné v historii.

Pro Schlierenzauera je turné vždy velkou událostí. Touží po celkovém triumfu, ale snaží se na úspěch moc nemyslet. "Turné letos není hlavním cílem," řekl směrem k olympiádě ve Vancouveru. "Vyhrát chce každý a k tomu je potřeba forma a taky hodně štěstí," řekl rakouský rekordman v počtu výher v závodech Světového poháru.

Loitzl sice počítá s tím, že mu bude věnována jako obhájci větší pozornost, ale snaží se nestresovat. "Já vyhrát nemusím, to jsem už dokázal. Vyhrát musí Schlieri nebo Simi (Ammann). Ostatní vyhrát můžou, což je naše velké plus," konstatoval Rakušan. K favoritům patří také jeho krajané Andreas Kofler a Thomas Morgenstern.

První závod je na programu v úterý v Oberstdorfu, na Nový rok se bude skákat v Garmisch-Partenkirchenu. Po dni volna čekají skokany závody v Innsbrucku a seriál skončí 6. ledna v Bischofshofenu.

Nejlepší skokan turné si může přijít na prémie ve výši 62.200 eur (1,6 milionu korun) v případě, že zopakuje Hannawaldův rekord ze sezony 2001/02 a vyhraje všechny závody.

Jednotlivá vítězství odmění pořadatelé částkou 10.000 švýcarských franků (177.000 korun), což je zhruba třetina loňské prémie, neboť odměny budou tentokrát nově rozděleny vždy mezi nejlepších třicet skokanů. Celkový vítěz navíc získá automobil Subaru Outback v hodnotě 920.000 korun.

Program:

28.-29. prosince: Oberstdorf (HS 137),

31. prosince-1. ledna: Garmisch-Partenkirchen (HS 140),

3.-4. ledna: Innsbruck (HS 130),

5.-6. ledna: Bischofshofen (HS 140).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud