Pavel Novotný
1. ledna 2010 • 04:57

Největší tenisové bitvy roku 2009

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nemohli jste si letošní tenisový rok díky pracovním či jiným povinnostem tak docela užít? Přijměte tedy pozvánku na krátké ohlédnutí za nejzajímavějšími duely uplynulé sezony, které zůstanou na hodně dlouhou dobu zapsány v myslích většiny příznivců bílého sportu.



1. utkání:

Finále Wimbledonu 2009: Federer - Roddick 5:7, 7:6, 7:6, 3:6, 16:14

Wimbledonské bitvy mezi Nadalem a Federerem se stávají již tradičním koloritem nejslavnějšího tenisového turnaje planety. A tak se čekalo, že Španělova absence může poslední ročník londýnského klání výrazně znehodnotit. O to, že se tak naštěstí nestalo, se postaral sedmadvacetiletý rodák z Omahy Andy Roddick.

Přestože vzájemná bilance obou tenistů mluví naprosto jednoznačně ve prospěch světové jedničky (19-2), wimbledonské finále bylo o něčem jiném. V úchvatné pětisetové bitvě byl Američan svému sokovi více než vyrovnaným soupeřem. Oba tenisté se ve finále grandslamového turnaje potkali již počtvrté ( Wimbledon 2004, 2005, US Open 2006), ve všech duelech odcházel jako vítěz rodák z Basileje.

Finále Wimbledonu 2009 zvedalo diváky ze sedadel.


Žádné z odehraných finálových klání však nemělo tak dramatickou a nervydrásající zápletku jako v letošním Wimbledonu. Osmadvacetiletý Federer udolal svého o rok mladšího soupeře až po 4 hodinách a 16 minutách boje. Američana přitom zahrnula současná světová jednička padesáti esy než vyhrála v páté sadě 16:14.

Se 77 odehranými gamy se letošní finálové klání zapsalo mezi nejdelší finálová utkání v historii grandslamových turnajů.  Druhý v pořadí je opět wimbledonský finálový souboj z roku 2008 mezi Federerem a Nadalem, při kterém oba borci spotřebovali "jen" 62 gamů.

Američan se v rozhodujícím duelu již jednou rukou téměř dotýkal pověstného prozatím zapovězeného wimbledonského vrcholu. Po vyhraném prvním setu vedl v tiebreaku sady druhé již 6:2, čtyři setboly však stačil Švýcar odvrátit a zkrácenou hru nakonec vyhrál.

I přesto, že současná světová sedmička prohrála stejným výsledkem i ve třetím setu, dokázal se bojovný Američan zvednout. Ve čtvrté hře čtvrté sady prolomil svému soupeři servis a poslal finále do páté sady. "Když jsem měl brejbol při Rogerově podání, věděl jsem, že jsou akorát dvě možnosti. Buď ho neproměním a budu na nelepší cestě k porážce, nebo se mi to povede a pak tady je možnost celý zápas vyhrát. Druhá varianta se mi líbila o moc víc," komentoval po utkání důležitý moment Andy.

V pátém setu měl Roddick podobnou možnost ještě dvakrát za stavu 8:8, tentokrát však bojoval o servis soupeře marně. Třicet sedm gamů, v kterých servíroval, nedal Američan svému soupeři šanci na prolomení podání. Ve třicáté hře páté sady však svoje podání již neudržel a o utkání bylo rozhodnuto. Na svůj druhý grandslamový titul (jediný získal v roce 2003 na US Open) si tak sympatický Andy bude muset počkat.



2. utkání

Semifinále turnaje v Madridu 2009: Nadal - Djokovič 3:6, 7:6, 7:6

Nejdelší třísetový zápas v otevřené éře spolu sehráli v letošním semifinále v Madridu Rafael Nadal a Novak Djokovič. Neskutečné 4 hodiny a 3 minuty si museli diváci počkat, než vyčerpaný Rafa konečně udolal bojovného soupeře.

Antukového krále trápil dvaadvacetiletý Srb forhendovými údery do Španělova bekhendu, čímž eliminoval největší zbraň současné světové dvojky. Agresivita především z forhendové strany Djokoviče znamenala naprosto vyrovnaný zápas až do konce.

Rodák z Mallorky odvracel v průběhu nekonečného boje ve druhém setu čtyři brejky, svého soupeře přesto pustil do vedení 3:1 na gamy. Nakonec dokázal sadu dovést do tiebreaku.

Nadal se svým soupeřem zkrácenou hru nikdy v kariéře neprohrál a platilo to i tentokrát. Mluvit o zkrácené hře je však v tomto případě poněkud scestné, protože diváci poznali vítěze setu až po výsledku 11:9, když forhendový úder Srba zastavila páska.

Djokovič trápil Nadala přes čtyři hodiny.


"Jsem nesmírně zklamaný. Hrál jsem nejlepší tenis, jaký umím a stejně to nestačilo. Myslím, že to byl můj nejlepší výkon na tomto povrchu," hodnotil utkání Novak.

Fenomenální Španěl se i díky vítězství v Madridu stal prvním tenistou, který vyhrál všechny tři turnaje série Masters hrané na antuce během jedné sezony. Nicméně nekonečný duel se podepsal i na fyzicky "nabušeném" Španělovi.

Následující finálový duel proti Federerovi již zjevně vyčerpaný Rafa nezvládl a prohrál teprve své druhé finálové utkání na oranžovém povrchu během posledních sedmadvaceti klání.


3. utkání

Semifinále Australian Open 2009: Nadal - Verdasco 6:7, 6:4, 7:6, 6:7, 6:4

I v další památné bitvě tohoto roku figuruje jména Rafaela Nadala. Hned na prvním grandslamovém turnaji Australian Open se mezi poslední čtyři dostali dva španělští tenisté a byl to duel se vším všudy.

Fernando Verdasco, který šest týdnů předtím pomohl své zemi k zisku Davisova poháru v Argentině, si skvělou formu udržel i v novém roce. Při svém australském tažení poslal šestadvacetiletý Španěl z kolo ven postupně například Andy Murrayho či finalistu turnaje z roku 2008 Tsongu.

Nekompromisní přestřelka od základních čar bavila diváky 5 hodin a 10 minut. Nadal si vypracoval 20 možností k brejku, proměnil však jen čtyři příležitosti. Naproti tomu Verdasco dostal stejnou možnost jen čtyřikrát, o to více však byl úspěšnější. Hned dvě z nich dokázal proměnit.

Španělská bitva na Australian Open.


Po vyčerpávající bitvě se s napětím čekalo, jak se nekonečný duel podepíše na kondici světové dvojky, zvláště když ve finále čekal jeho věčný sok Federer. Neutavitelný rodák z Mallorky však ukázal, že sil má ještě dost. V další pětisetové bitvě získal i finále a mohl se radovat z poháru za celkové vítězství.

Zároveň se stal i prvním tenistou od roku 1988, který vyhrál první grandslamový turnaj roku poté, co musel odehrát semifinálový i finálový duel na pět setů. Podobný kousek se naposledy povedl před téměř dvaadvaceti lety Matsu Wilanderovi.



4. utkání


Druhé kolo, US Open 2009: Dent - Navarro 6:4, 5:7, 6:7, 7:5, 7:6

Zdaleka se na kurtu nemusí objevit nikdo z užší světové špičky, aby si diváci přišli na své. Fanoušci, kteří zhlédli duel druhého kola mezi Dentem a Navarrem na US Open, si mohli připadat, jako by někdo otočil kolem dějin o několik let dozadu a přenesl je do éry Stefana Edberga a Borise Beckera.

Oba tenisté dali fanouškům vzpomenout na dobu, kdy na světových dvorcích našel uplatnění dnes stále vzácnější styl servis - volej. Oba hráči předvedli nadšeným divákům téměř 250 útoků na síť s více než 60% úspěšností.

Od Denta nic až tak překvapivého, antukovou odkojený Navarro však svým stylem, a nutno říct že úspěšným, všechny překvapil. A nejvíce samotného Američana, který místo očekávaného dobývání Španělových pozic za základní čarou čelil nečekané ofenzivní smršti. Ty zdolal až v nejzazším možném termínu - v pátém setu a zkrácené hře.

Osmadvacetiletý Američan častoval svého soupeře servisem, který dosahoval rychlosti přes 236 kilometrů za hodinu, Navarro kontroloval 209 kilometrů v hodině letícím podáním. Fantastický servis obou tenistů dokumentuje i neuvěřitelná úspěšnost prvního podání. Po pěti setech činila u Navarra stěží uvěřitelných 81%, Dent dosáhl hodnoty o deset procent nižší.

Chytat servis Denta není věc vskutku jednoduchá.


Navarro si místy musel připadat jako na střelnici, když na něj bylo během zápasu vypáleno dvacet es, jejichž rychlost neklesla pod 225 kilometrů v hodině. A že utkání bylo hodně emotivní, dokumentuje událost pro proměněném Dentově mečbolu. "Jste neskuteční, miluji vás," křičel šťastný Američan k divákům poté, co doběhl k hlavnímu rozhodčímu, od kterého si vypůjčil mikrofon.

Pro šestasedmdesátého hráče světa bylo vítězství o to cennější, že podle lékařů měl po dvou prodělaných operacích v letech 2006 a 2007 podle předpokladů ukončit kariéru.

A ještě zajímavost k Navarrovi. Španěl má zajímavý zvyk střídat raketu podle toho, zda jde na vlastní servis, či čelí podání soupeře. V pátém setu v probíhajícím tiebreaku se však již nenamáhal pro nový nástroj chodit k lavičce a raketu si nechal opřenou o židličku čárového rozhodčího. Na vítězství mu to však nestačilo.


5. utkání

 

Semifinále Turnaje mistrů v Londýně: Davyděnko - Federer 6:2, 4:6, 7:5

Z prvních sedmi bodů získala světová jednička v semifinálovém klání Turnaje mistrů proti Davyděnkovi sedm. Když k tomu přidáte fakt, že v předcházejících dvanácti vzájemných zápasech vyhrál všechny Švýcar, asi těžko by se našel někdo, kdo by na jeho vítězství nevsadil i tentokrát.

Osmadvacetiletý rodák z Volgogradu si v duelech se světovou jedničkou musel připadat jako český fotbalový klub snažící se čelit Barceloně v jejím domácím chrámu na Nou Campu. A přesto se "zázrak" stal.

Po několika minutách Rus vedl již 4:1 na gamy. Během prvního setu přišel překvapený Švýcar hned čtyřikrát o své podání. Ve druhé sadě si světová jednička na svojí chvíli počkala do desáté hry, kdy využila ojedinělé šance vzít ruskému tenistovi servis. 17 500 se tak mohlo těšit na třetí set.

I takovéto výměny si mohli diváci v Lodnýně vychutnat.


V rozhodující hře stál šestý hráč světa na hraně propasti, když prohrával za stavu 4:5 gamy při svém podání již 0:30, přesto dokázal gam zachránit a následným prolomeným podáním soupeře si připsal první vítězství nad švýcarským fenoménem.

"Celá moje rodina a moji fanoušci čekali právě na tento moment. Již jsem v kariéře porazil každého z první desítky, kromě Rogera. To se mi dnes podařilo. Věřil jsem, že se mi to může povést třeba v příštím roce nebo až v tom dalším. Ale povedlo se to již letos a jsem velmi šťastný. Je to pro mě nádherný pocit," řekl po semifinálovém vítězství Nikolaj.



Tenisová sezona s datem 2010 je na spadnutí a bezpochyby i ona přinese spoustu nezapomenutelných zápasů a slavných vítězství. Bylo by pro náš tenis výborné, kdyby se v nic pokud možno objevovali v co největší míře i čeští tenisté a tenistky.

Andy Roddick se probil až do finále Wimbedonu.
Andy Roddick se probil až do finále Wimbedonu.


Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud