Michal Petrák
27. prosince 2009 • 08:51

Hledá se Rooneyho parťák. Kdo doplní hvězdu Albionu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až do chvíle, kdy Anglie podlehla Ukrajině 0:1, prožívala dokonalou kvalifikaci. Možná až příliš dokonalou. Jak je totiž na ostrovech zvykem, tamní fanoušci a média už svěřencům Fabia Capella předali pohár pro mistry světa. Než ho však budou moct zvednout nad hlavu, musí jejich trenér vyřešit několik rébusů. Třeba ten se složením útoku...



Už tak dost silný optimismus anglické veřejnosti ještě přiživil los základních skupin mistrovství světa, který k Albionu poslal Slovinsko, Alžírsko a Spojené státy. A růžové brýle si nasadili i někteří hráči...

„Je to dobrý los. Viděl jsem, jak Američané porazili na Poháru FIFA Španělsko, ti budou obtížní. Ale další dva zápasy bychom měli vyhrát,“ netajil se radostnými vyhlídkami útočník Wayne Rooney, který přiznal, že televizní přenos losování z Kapského města prospal a výsledky se dozvěděl až o pět hodin později.

„Naše soupeře respektujeme, ale mohlo to být mnohem horší,“ přidal diplomaticky. „Mohlo to být mnohem horší. Věřím, že můžeme vstoupit do historie,“ prohlásil také kapitán John Terry.

Angličané mají rozhodně důvod k optimismu – od příchodu Fabia Capella na post trenéra reprezentace se zdá, že hráči konečně vědí, co a jak mají hrát, tým působí opravdu jako tým. Zlepšila se i disciplína na soustředěních reprezentace. Fotbalisté musejí chodit v jednotném týmovém oblečení, na společné obědy a večeře chodí pohromadě, při odchodu se zase nikdo nezvedne, dokud nedojedl i ten poslední.

„Železný Ital“ dokonce zašel se svou autoritou tak daleko, že svěřencům zakázal v týmovém hotelu herní konzole. „Máme z něj strach. Jsou to jen malé věci – když se potkáte na chodbě, způsob, jakým se na vás podívá... Víte, že je přísný, má kolem sebe takovou auru,“ vyznává se Rooney.„Ale pod ním skutečně vím, kde mám hrát,“ mne si rukama.

Právě forvard Manchesteru United bude pro Capella na šampionátu klíčovým hráčem – a zároveň bude představovat jednu z kardinálních otázek, na něž musí trenér anglické reprezentace odpovědět, pokud má jeho mužstvo skutečně pomýšlet na titul. Rooneyho výkon bude totiž ve velké míře záviset na tom, kdo bude hrát v útoku vedle něj.

Capellovi předchůdci často posílali bojovného forvarda do boje osamělého, ten si pak mezi řádky stěžoval, že mu role jediného hrotu nesedí – a projevovalo se to i na jeho disciplíně, sbíral až příliš mnoho karet...

Většinu kvalifikace po Rooneyho boku strávil Capellův překvapivý, byť staronový objev. Jedenatřicetiletý Emile Heskey už se pomalu vzdával reprezentačního dresu, avšak vedle dravého kolegy výrazně pookřál. Svou výškou a silou zaměstnává stopery a Rooney, který od něj sbíhá až mezi záložníky, tak získává prostor pro energické náběhy.

Problémem však je, že Heskey je na útočníka až zoufale neproduktivní – a kvůli tomu také vypadl ze sestavy Aston Villy. „Potřebuju, aby byl před bránou sobečtější. Aby se vrátil k tomu, jak hrál před sedmi lety, když za něj Liverpool zaplatil jedenáct milionů,“ prohlašuje manažer „villans“ Martin O’Neill, který Heskeyho vedl už kdysi v Leicesteru.

„Musí zabrat, aby byl produktivnější u nás a zároveň ještě prospěšnější v dresu Anglie.“ Capello v posledních kvalifikačních a přátelských zápasech zkoušel na Heskeyho místo další kandidáty, Darrena Benta (Sunderland) nebo Petera Crouche (Tottenham), přesto se zdá, že si útočník Aston Villy roli ofenzivního beranidla udrží.

I když za ním číhají na šanci ještě Jermain Defoe, který prožívá parádní sezonu, a nevyzpytatelný Michael Owen. „Nechci mít nálepku supernáhradníka,“ ošívá se Defoe, jehož podivná nominace Svena-Görana Erikssona připravila už o MS 2006 a který svými výkony v Tottenhamu dává najevo, že podobné zklamání podruhé zažít nechce.

Jenže ačkoli se mu v lize nanejvýš daří, v Capellově systému nemůže zastávat stejnou funkci jako Heskey a v roli náhradníka se zatím osvědčuje skvěle.

Devětadvacetiletý Owen pak sice v dresu Manchesteru United působí většinou jako střídající hráč, ovšem čas od času ukazuje, že svou chladnokrevnost před bránou soupeře neztratil – což ukázal třeba hattrickem do branky Wolfsburgu v Lize mistrů.

„To byl Michael Owen, jakého známe. Někteří lidé říkají, že nastupuje příliš zřídka, ale já tvrdím, že do mistrovství světa určitě odehraje dost zápasů na to, aby se s ním dalo počítat,“ chválí svého svěřence Sir Alex Ferguson. Capello musí mít těžkou hlavu – u každého z potenciálních Rooneyho parťáků existuje spletitá síť pro a proti.

Fungování útoku přitom bude pro Anglii důležité. Přes povedenou kvalifi kaci totiž nemá nijak oslnivou bilanci proti opravdu silným soupeřům. V Capellově éře prohrála s Francií, Španělskem a Brazílií, jimž nedala ani gól, a porazila jen trápící se Německo a remizovala s Nizozemskem. Dokáže přísný Ital vyřešit hádanku anglických útočníků?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud