27. prosince 2009 • 08:38

Bitva o vše: českou dvacítku čeká Finsko

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po úvodní vysoké porážce se Švédy se chtějí čeští hokejisté na mistrovství světa hráčů do 20 let velice rychle rehabilitovat. Od půlnoci z dneška na pondělí se svěřenci Jaromíra Šindela utkají s Finy, přes něž podle původních plánů mohla vést cesta do vytouženého čtvrtfinále.



Šindelova družina má po prohře 1:10 co napravovat. Při případné prohře s Finy by hrozba pádu do skupiny o udržení byla téměř neodvratitelná. "Pokud hráči mají nějakou kvalitu, musí ji prokázat právě proti Finům," prohlásil Šindel.

Podle něj jsou české šance v zápase proti Finům daleko vyšší než proti Švédům. "Finové jsou určitě hratelnější soupeř. Švédové loni nešťastně prohráli ve finále s Kanadou. Hrají pohromadě, o tom se nám jenom zdá," poukázal Šindel na jednu z hlavních předností hokejistů se třemi korunkami na dresech. Za pravdu mu dává i bilance s Finy.Z posledních sedmi vzájemných utkání jich šest vyhrál český výběr, přičemž letos si čeští mladíci připsali tři výhry a prohráli pouze na turnaji ve Finsku.

Problémem českého týmu byl nezvyk krajánků ze zámoří na evropský styl hokeje. Na soupisce figurovalo hned devět hráčů, kteří hrají v kanadských či amerických klubech. "Neznají hokej Švédů, dělalo nám to velké problémy," přiznal Šindel.

"Kanada i Amerika, se kterými jsme se potkali v přípravě, hrají jednoduše, přímočaře. Hokejisté ze zámoří se po celý zápas přizpůsobovali evropskému stylu. V tom jsme propadli," doplnil.

Na výprasku od Švédů přeci jen Šindel jedno pozitivum našel. Drtivá porážka nemrzí tolik jako nešťastná prohra o gól. "Z tohoto pohledu je lepší prohrát 10:1 než 2:1. To utkání bylo rozhodnuté opravdu brzy," přemítal kouč české dvacítky.

Finové se v Regině představí poprvé, v úvodním hracím dnu měli volno. Těsně před šampionátem podlehli v přípravném utkání Kanadě 0:3. Čeští junioři naproti tomu proti Švédům zcela propadli. "Každý zápas začíná za stavu 0:0. Myslím, že půjde o bytí a nebytí. Až ráno vstaneme, tak budeme pozitivní. Nebudeme myslet na Švédy, ale na Finy a pokusíme se vyhrát," plánoval odhodlaně útočník Tomáš Knotek.

Čeští reprezentanti budou muset na vysokou porážku opravdu co nejrychleji zapomenout. Mezi začátky obou duelů se severskými soupeři uběhne pouhých 28 hodin. "Jsem naučený tak, že se ráno vzbudím a nemyslím na předchozí den. Tímto se musí řídit celý tým," uvedl Knotek.

Nadcházející duel je klíčový. Těžko lze spoléhat na to, že by Češi v posledním utkání základní skupiny B porazili mladými hvězdičkami nabité Rusko. "Musíme se připravit úplně jinak. Podíváme se na video, abychom věděli, co jsme v zápase proti Švédům dělali špatně. Nemůže se nám stávat, abychom prohrávali 1:10," řekl další útočník Tomáš Vincour.

Pokud by Češi v Brandt Centre nestačili ani na tým Suomi, byli by zřejmě odsouzeni hrát o záchranu, o čemž věděli tak trochu dopředu. "Naše základní skupina byla už zpočátku taková, že cesta do čtvrtfinále vedla přes Finsko. A ukázalo se, že to je realita. Musíme Finy porazit," burcoval trenér Šindel.

Soupeře zatím hrál neviděl, ale Švédové jsou podle něho papírově silnější. "Ovšem Finy podcenit nemůžeme. Naopak se na ně připravíme ještě lépe než dnes na Švédy," ujistil Vincour.

Program:

Neděle 27. prosince:

Skupina A (Saskatoon):

22:00 USA - Švýcarsko,


Skupina B (Regina):

20:00 Rakousko - Švédsko,
24:00 Česká republika - Finsko (ČT4).

Pondělí 28. prosince:

Skupina A (Saskatoon):
2:00 Slovensko - Lotyšsko.
22:00 Kanada - Švýcarsko

Skupina B (Regina):
24:00 Finsko - Rusko.

Vstoupit do diskuse
4

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud