Jakub Hlaváč
26. prosince 2009 • 22:47

Ostuda! Dvacítka dostala od Švédů desítku

Vstoupit do diskuse
15
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hůř začít ani nemohli. Čeští reprezentanti do dvaceti let odstartovali mistrovství světa potupnou porážkou se Švédskem 1:10. Na svého soupeře absolutně nestačili, už po prvním dějství měli čtyřgólové manko. A už v neděli (začátek o půlnoci) je čeká nejdůležitější zápas na turnaji proti Finům. Jestliže opět zklamou, na boje o medaile mohou zapomenout…



Je to jasné, čeští junioři mezi špičku absolutně nepatří. Zápas se Švédskem jen znovu ukázal na dávno známou a palčivou pravdu. Letos měl přijít zvrat, po pěti letech bez medaile se chystal útok na přední příčky, místo toho to vypadá na boj o čirou záchranu v elitní skupině mistrovství světa. Rozhodne nedělní duel s Finskem.

Gólman Jakub Sedláček, to měl být hlavní český trumf, jenže se z branky pakoval ještě před koncem první třetiny. Za stavu 0:4 nasupeně opouštěl svou svatyni, jemu i všem ostatním aktérům utkání bylo navýsost jasné, že o výsledku je rozhodnuto.

Nutno podotknout, že brankář na inkasovaných gólech neměl rozhodující podíl. Obrana se dopouštěla obrovských přehmatů, soupeře lehce pouštěla do brankoviště a v závěru první dvacetiminutovky zkolabovala definitivně. V posledních pěti minutách úvodního dějství inkasovali Češi třikrát… Seveřané se nenechali ke skórování pobízet. Výsledky třetin 0:4, 1:2, 0:4 hovoří za vše.

MS "20" v hokeji: Švédsko - ČR
MS "20" v hokeji: Švédsko - ČR

Zatímco Švédové nastoupili s výběrem složeným převážně z hráčů jejich domácí soutěže, Češi využili služeb řady krajánků. Ale ani oni nebyli žádnými oporami, ačkoliv ve svých klubech patří ke klíčovým mužům a výhodou pro ně měla být znalost úzkého kluziště. Jordán, Vincour, Kubalík či Horák, všichni zapadli do mizérie celého souboru.

A co hůř, už v neděli čeká mladíky zápas pravdy. Není žádný prostor k vyčištění hlavy, načerpání ztraceného sebevědomí. V duelu s Finskem se bude rozhodovat o postupu ze základní skupiny. Ta čítá pět členů, všichni jsou z Evropy. Postupový klíč je prostý, první mužstvo jde rovnou do semifinále, druhé a třetí do čtvrtfinále.

O debakl jsme si řekli sami sami, litoval Šindel >>>


Co to znamená? Vyhrát alespoň dvě utkání a uzmout si třetí příčku. Pokud se to nepodaří, bude tým kouče Jaromíra Šindela muset bojovat o záchranu.
„Máme Švédy a Rusy, ty jsou odskočení, to víme. Na druhou stranu na turnaji se může stát cokoliv. Ale já věřím, že zvládneme klíčový zápas s Finskem, to je naše cesta k postupu,“ odhadoval už před šampionátem Milan Tichý, skaut Columbusu a expert na mládežnický hokej. Při těchto počtech kalkuluje ještě s výhrou nad nevyzpytatelným Rakouskem.

Jenže po debaklu těžko hledat optimismus. Ještě jedna věc totiž budí pozornost. Tomuto výběru chybí konfrontace s elitou na vrcholném turnaji. Na šampionátu osmnáctiletých válčil jen ve druhé kategorii. Odtud sice v polské Toruni bezpečně vybojoval postup zpět mezi nejlepší, ale těžké boje o medaile to může nahradit těžko.

Teď se tento handicap ukázal naprosto zřetelně. Co přinese šampionát v dalších zápasech?

MS hráčů do 20 let v ledním hokeji:
Skupina B (Regina):
Česká republika - Švédsko 1:10 (0:4, 1:2, 0:4)
Branky a nahrávky: 26. Káňa (Knotek, Vincour) - 8. Petersson (Erixon, Svensson-Pääjärvi), 16. Rodin (Ekman Larsson), 18. Tedenby (Krüger, Rundblad), 20. Lander (Petersson, Svensson-Pääjärvi), 23. Svensson-Pääjärvi (Erixon, Petersson), 26. Klingberg (Lundberg), 41. Erixon (Svensson-Pääjärvi), 43. Lander (Rodin), 52. Silfverberg (Rodin), 55. Larsson (Svensson-Pääjärvi, Johansson). Rozhodčí: Baluška (SR), Zalaski - Jobson, Traub (všichni Kan.). Vyloučení: 7:5. Využití: 1:3.
Sestavy:
Česká republika: Sedláček (20. Francouz) - Roth, Jordán, Gudas, Kempný, Voráček, Jeřábek - Nestrašil, Kousal, Novotný - Káňa, Knotek, Vincour - Horák, Kubalík, Kovář - Doležal, Hlinka. Trenéři: Jaromír Šindel a Zdeněk Moták.
Švédsko: Markström - Erixon, Rundblad, Ekman Larsson, Larsson, Kilström, Ekholm, Andersson - Johansson, Petersson, Svensson-Pääjärvi - Tedenby, Josefson, Krüger - Silfverberg, Lander, Rodin - Rasmussen, Klingberg, Lundberg - Brodin. Trenér: Pär Marts.

Vstoupit do diskuse
15

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud