25. prosince 2009 • 17:10

Dvacítku čeká na úvod silné Švédsko

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nelehký vstup čeká české hokejisty v jejich úvodním duelu na mistrovství světa hráčů do dvaceti let v kanadské Regině. V základní skupině B se v sobotu od 20:00 utkají se Švédskem.



To obhajuje stříbro z posledního šampionátu a i tentokrát se řadí k největším favoritům turnaje. Zápas vysílá přímým přenosem ČT4.

Mladý tým Tre kronor v přípravě těsně před šampionátem podlehl domácí Kanadě vysoko 2:6, na Štědrý den pak porazil Švýcarsko 5:1. Seveřané se netají tím, že touží ukončit dlouhé čekání na prvenství. To v historii dobyli pouze jedinkrát v roce 1981.

V letošních vzájemných utkáních se českým juniorům na Švédy vůbec nedařilo, podlehli jim postupně 0:2, 2:6 a 1:4. Tristní je také pohled do historie, neboť od MS v Kanadě na přelomu let 2005 a 2006 spolu obě mužstva odehrála 15 duelů a Češi se radovali pouze jedinkrát na konci srpna 2008, kdy v domácím prostředí udolali Švédy 4:3 v nastavení.

Trenér Jaromír Šindel však i přes sílu soupeře, který hrál na posledních dvou šampionátech finále, věří v dobrý výsledek. "Švédové mají velice silné mužstvo, ale hráči mají vyzkoušeno, že se s nimi dá hrát. Roli favorita musí potvrdit Švédové, v tom může být naše výchozí pozice snazší," uvedl Šindel.

Podobný názor sdílí také jedna z hlavních postav českého výběru na minulém mistrovství světa této věkové kategorie útočník Jan Káňa. "Švédsko je jasným favoritem skupiny, ale můžeme s ním hrát. Zejména když budeme mít v sestavě kluky z Kanady zvyklé na užší kluziště, co umí hrát tvrdě. Pak máme šanci uhrát výsledek i se Švédy," věří Káňa.

V českém týmu již po dvou povedených přípravných utkáních s Američany (3:2 po samostatných nájezdech) a Kanadou (2:3) došlo k zúžení kádru. Po prvním duelu tým opustil obránce Milan Dóczy. Podle původního záměru trenérů měl být kádr po tréninku na Štědrý den zúžen ještě o další dva hráče. "Zatím je však jediným potvrzeným obránce Adam Sedlák, druhé jméno ještě trenéři zvažují," řekl ČTK generální manažer týmu Jiří Látal.

Potvrdil také původní Šindelův záměr vyrazit do boje proti Švédům pouze ze třemi kompletními pětkami.

Program:
Sobota 26. prosince:
Skupina A (Saskatoon):
22:00 Lotyšsko - Kanada,
Skupina B (Regina):
20:00 Česká republika - Švédsko (ČT4),
24:00 Rusko - Rakousko.

Neděle 27. prosince:
Skupina A (Saskatoon):
2:00 Slovensko - USA.
22:00 USA - Švýcarsko,
Skupina B (Regina):
20:00 Rakousko - Švédsko,
24:00 Česká republika - Finsko.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud