24. prosince 2009 • 12:22

Lavička: Místní slaví Vánoce v plavkách

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalovému trenérovi Vítězslavu Lavičkovi už přineslo angažmá v FC Sydney spoustu nevšedních zážitků a další zajímavá zkušenost pětačtyřicetiletého kouče potká i dnes při oslavě Štědrého dne.



Místo, aby se Lavička vydal s rodinou do centra sněhem pocukrované Prahy, navlékne si tričko a šortky a s manželkou a dvěma dcerami vyrazí v Sydney na proslulou pláž Bondi, kde si Australané právě užívají horkého léta a do oceánu skáčou s dlouhými červenými čepicemi, které u nich nosí Santa Claus.

"Je fakt, že to bude něco velmi neobvyklého. Místní slaví vánoce v plavkách u moře, což je pro člověka zvyklého na jiné tradice dost bizarní. Poprvé navíc s rodinou netrávíme Vánoce doma v Čechách a ještě k tomu jsme na druhé straně zeměkoule. Hlavní je, že jsme všichni pohromadě," řekl Lavička v telefonickém rozhovoru s ČTK.

"Každopádně je to pro nás všechny zajímavá zkušenost a zpestření. Jsou ale i chvíle, kdy všichni vzpomínáme, jaké jsou Vánoce u nás doma," uvedl trenér.

Lavičkovi tak u protinožců stráví svátky ve třicetistupňových vedrech, přesto se nevzdají českých tradic. U štědrovečerní tabule nebude chybět ani kapr s bramborovým salátem.

"Všechno obstarala manželka. Na místním velkém rybím trhu byl naštěstí k dostání i ten kapr, obstarali jsme si i plzeňské pivo. Večeři budeme mít úplně stejnou jako v Čechách a na ní se zvlášť těším. Stejně jako na celkovou atmosféru, která už u nás vládne," popisoval Lavička.

On sám si však adventní čas nemohl vychutnávat tak, jak byl dlouhá léta zvyklý v České republice, kde mají ligová mužstva až na pohárové účastníky celý prosinec volno. Australská liga pádí vpřed ve zběsilém tempu téměř bez přestávky, ještě ve středu Lavičkův tým zdolal tým Central Coast Mariners 1:0 a bodově se dotáhl na vedoucí Melbourne Victory. Na Štědrý den dopoledne Lavička i se svým asistentem Michalem Zachem také mají pracovní povinnosti, mužstvo přivítají na regeneračním pozápasovém tréninku.

"I to je pro mě velká novinka, ale beru to tak, že mě i ta do budoucna obohatí, protože jsem na nic takového nebyl zvyklý," řekl Lavička. "Je fakt, že jsem si atmosféru Vánoc teď nemohl vychutnávat jako dřív. Vždyť jsem z posledního zápasu přijel až o půlnoci před Štědrým dnem, takže se moje myšlenky ještě ubíraly spíš k fotbalu, než k vánocům samotným. Ale ty nejnutnější dárky pro rodinu jsem i tak stačil nakoupit," vysvětloval Lavička s úsměvem.

Se svojí rodinou se u stromečku večer sejde už dnes, přestože Australané dárky rozbalují až ráno na Boží hod, jak je zvykem třeba i ve Spojených státech. Lavičkovi však stejně poznají, jak slaví vánoce místní lidé. Celá rodina dostala na 25. prosince pozvání ke svým australským známým.

"Takže ochutnáme krocana, šunku a vánoční pudink. Další zajímavá novinka. Jsme na to moc zvědaví," těšil se Lavička, jehož Sydney hraje už 27. prosince další ligový duel s Adelaide United.

Lavička může mít během svátků radost z toho, že se jím vedené mužstvo znovu rozjelo a atakuje špičku soutěže. Zapomenuta je listopadová krize, během které Sydney prohrálo tři ze čtyř zápasů. Naopak v prosinci tým šlape: vyhrál třikrát ze čtyř duelů, remizoval jen na půdě vedoucího Melbourne.

"Australská liga je hodně dlouhá a vyrovnaná soutěž, já doufám, že jsme si tu slabší chvilku už vybrali v listopadu. Výkyv tady potká každý tým. Teď jsme rádi za to, kde jsme. Klíčové bude ale až play off na začátku dalšího roku," připomněl Lavička systém soutěže, kde je klíčem k úspěchu hlavně počínání ve vyřazovací části, třeba jako v kanadsko-americké hokejové NHL.

Český trenér v současnosti také rozmýšlí nad svojí další budoucností. Zvažuje, jestli kývne na nabídku prodloužit smlouvu a v Sydney příští rok zahájí svoji druhou sezonu. Vedení klubu už Lavičkovi nový kontrakt předložilo a někdejší lodivod Žižkova, Liberce, reprezentační jednadvacítky či Sparty si nechává čas na rozmyšlenou. Do konce kalendářního roku prý své rozhodnutí oznámí.

"Z působení v Sydney mám dobrý dojem. Moc si vážím i toho, že přišla nabídka na další spolupráci, navíc i s rodinou jsme si tady zvykli a jsme spokojení. Mínusem je odloučení a velká vzdálenost od zbytku rodiny a domova. Brzy se rozhodnu," vzkázal Lavička.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud