23. prosince 2009 • 19:17

Spartě radí experti, kým nahradit Hubníka

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
20
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Najít nového Romana Hubníka. Zásadní věc, kterou Sparta řeší. Reprezentační stoper mizí do Herty Berlín a Letenští nutně potřebují parťáka k Tomáši Řepkovi. Kouč Jozef Chovanec o něm prý má jasno, z klubu ovšem doposud nic konkrétního nezaznělo. Kdo může být oním náhradníkem? Koho by doporučili Spartě experti?



Objevují se jména jako Smejkal nebo Dreksa, ve hře by ale mohli být i Neuwirth, Šimůnek či Rajnoch.

„V posledních dnech jsem nad tím často přemýšlel a vychází mi jen jedno jméno: Michal Smejkal. Z naší ligy si mi právě on jeví jako optimální varianta,“ říká trenér Stanislav Levý, kterému obránce Teplic prošel rukama při angažmá v Plzni.

Právě on jej z útočníka přeškolil na stopera a tato pozice Smejkalovi sedla. V týmu lídra ligy vytvořil s kapitánem Petrem Lukášem spolehlivou dvojici.

Proč by právě na něho mohla Sparta ukázat? „Je tam víc důvodů. Má postavu jako Hubník, jsou si podobní věkově, rychlostně je také dobře vybavený, umí se prosadit při standardkách,“ vyjmenovává Levý.

„Mně vyšel mladý Dreksa. Na podzim se mi moc líbil,“ tvrdí zase bývalý útočník Sparty Josef Němec, který spolukomentuje ligové zápasy pro Českou televizi.

„Podobně jako Hubník je důrazný, dokáže vyjet dopředu, prosazuje se v koncovce. Po boku Řepky by mohl růst,“ dodává nynější trenér divizních Blšan.

Oba svorně prohlašují, že dalšího adepta pro Spartu v domácí soutěži už nevidí. Přesto se jiná jména nabízejí. Výtečný podzim odehrál ostravský Aleš Neuwirth, stejně si vedl i olomoucký Pavel Dreksa.

„Neuwirth šel hodně nahoru, vyhrává souboje, je silný ve vzduchu. Ale ještě na tom není tak fotbalově. A Dreksa? V současné době by to na něj bylo velké sousto, zvládnout takový tlak,“ myslí si Levý.

Jinými adepty by mohli být Jan Rajnoch z Mladé Boleslavi nebo exsparťan Jan Šimůnek, jenž strádá v německém Wolfsburgu.

Zda se podaří přivést „nového Hubníka“ do začátku zimní přípravy, je ve hvězdách, stejně jako to, kdo jím má být. Klub nic konkrétního nesdělil.

„Snažíme se přivést hráče s podobnými parametry, jaké měl Roman. Ověřili jsme si, že ke spolupráci s našimi obránci je vhodný právě tento typ hráče,“ uvedl jen ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík.

Je nadevše jasné, že pro Spartu je angažování vhodného kolegy k Tomáši Řepkovi nejdůležitější věcí. Na podzim šlapala defenziva skvěle, právě z ní tým těžil. Pokud se nepodaří díru po Hubníkovi zacelit, bude mít problém.

S Hubníkem udělali Letenští před rokem mimořádnou trefu. Existuje ale vůbec naděje, že něco podobného po roce zopakují? Nebo je pravděpodobnější varianta, že tak kvalitního hráče už nenajdou?

„Velký klub udělá za rok tři trefy a jeden přestřel. Myslím, že Sparta bude chtít jít tou první cestou,“ usmívá se Němec.

„Musejí si zanalyzovat, proč se s Hubníkem strefili lidsky, výkonnostně i typologicky, a postupovat úplně stejně,“ radí Němec.

Konkurz na Hubníka číslo dvě zkrátka začal.

KDO BY MOHL NA LETNOU PŘIJÍT?

Jan ŠimůnekFoto archiv

JAN ŠIMŮNEK (Wolfsburg)
Věk: 22 let
Bilance v lize: 31 zápasů/0 gólů

Pravděpodobnost příchodu: 40%

+ Ve dvojici s Řepkou by si mohli vyhovovat. Šimůnek se neřadí jen ke stoperům - hlavičkářům, má také výbornou rozehrávku. Přestože mu je teprve dvaadvacet let, nasbíral už spoustu zkušeností.

Za poslední půlrok odehrál ve Wolfsburgu v bundeslize jen jeden zápas, jinak většinou chodil pouze na tribunu. Sám preferuje cizinu, ovšem na Hubníkově případu je vidět, že dočasný návrat může být dobrým řešením.

Aleš NeuwirthFoto Sport

ALEŠ NEUWIRTH (Ostrava)
Věk: 24 let
Bilance v lize: 66 zápasů/1 gólů
Pravděpodobnost příchodu: 20%

+ Během podzimu udělal ohromný výkonnostní vzestup. Z neobratného kolohnáta se přeměnil v elegantního stopera, který drží ostravskou defenzivu. Patří mezi nejlépe hodnocené hráče ligy.

V Baníku má platnou smlouvu a klub jej asi nebude chtít uvolnit. Pokud by přece jenom Ostrava souhlasila, patrně si řekne o přestupovou částku, která bude nad možnosti Sparty.

Pavel DreksaFoto ČTK

PAVEL DREKSA (Olomouc)
Věk: 20 let
Bilance v lize: 14 zápasů/3 gólů
Pravděpodobnost příchodu: 10%

+ Sice neoplývá talentem od Boha, ale všechno nahrazuje nesmírnou pracovitostí a houževnatostí. Navíc na podzim z postu stopera dokázal vstřelit tři góly, má před sebou slibnou budoucnost.

Olomoucký šéf Jiří Kubíček se netají tím, že raději své nadějné hráče prodá přímo do zahraničí, než aby posiloval elitní tuzemské kluby jako jsou Sparta nebo Slavia.

NĚKDO JINÝ
Pravděpodobnost příchodu: 30%

Sparta může získat na místo stopera i neznámého cizince. Ovšem tah s Niklasem Hohenedrem, jenž přišel na Letnou v létě z Lince, se zatím příliš neosvědčil.

Hledání posil v zahraničí se Spartě vůbec moc nedaří, důkazem jsou poslední dva transfery – Alexander Prudnikov a Denis Kovba.

Možná že má Sparta vyhlédnutého i jiného stopera z ligy, nabízí se třeba teplický Michal Smejkal či Jakub Štochl z Příbrami nebo zkušený Jan Rajnoch z Mladé Boleslavi.

Roman Hubník se raduje z gólu do sítě KlužeFoto Pavel Mazáč (Sport)

ANKETA: Koho z dostupných hráčů byste doporučili Spartě k Řepkovi?

„Zkusil bych vlastního odchovance Hejdu. Vedle Tomáše Řepky by se učil a získával zkušenosti, určitě by mu to prospělo. Rakouský stoper Hoheneder sice nedostával tolik příležitostí, ale když hrál, bohužel příliš nepřesvědčil. Já bych dal šanci Hejdovi.“
JIŘÍ NOVOTNÝ, dlouholetý stoper Sparty

„Šimůnka. Nevím však, jestli by nyní chtěl zpátky do Sparty. Na druhou stranu je to ale klub, ve kterém vyrostl, šel by do známého prostředí. Poslední dobou nehrál, určitě by mu to prospělo, je velmi talentovaný. Ovšem jestli by šel z Německa, to opravdu nevím.“
VLADIMÍR TÁBORSKÝ, bývalý hráč i trenér Sparty

„Nahradit Hubníka? To nebude lehké. Ukázaly to i poslední zápasy, ve kterých nehrál. Určitou alternativou by mohl být třeba Aleš Neuwirth. Poslední půlrok se mu opravdu vydařil, v Ostravě hrál výborně. Ale kromě fotbalových věcí se musíte ve Spartě připravit i na větší tlak a podobně a ne všichni hráči se s tím vyrovnají. Ovšem vedle Řepky si ho dovedu představit.“
VÁCLAV DANĚK, internacionál

Kdo by podle vás (čtenářů) nejlépe zapadl do sestavy Sparty vedle zkušeného Tomáše Řepky? Pište své názory do komentářů pod článkem!

Vstoupit do diskuse
20

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud