23. prosince 2009 • 11:48

Bělorusko nominovalo všechny čtyři krajánky z NHL

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všichni čtyři běloruští krajánci z NHL jsou v hokejové nominaci na únorové olympijské hry ve Vancouveru. Hlavními oporami týmu kouče Michaila Zacharova budou bratři Andrej a Sergej Kosticynové z Montrealu, další útočník Michail Grabovskij z Toronta a obránce Ruslan Salej z Colorada.



V třiadvacetičlenném kádru osmého týmu letošního mistrovství světa ve Švýcarsku je 14 hokejistů z Kontinentální ligy, přičemž sedm z nich působí v Dinamu Minsk, a pět z běloruské ligy. Zacharov, jenž před měsícem převzal reprezentaci po odstoupení Kanaďana Glena Hanlona, vybral podobný tým, který hrál na šampionátu v Klotenu a Bernu i rok předtím v Kanadě.

Na olympiádě se představí Bělorusko potřetí. Premiéru měla tato postsovětská republika v roce 1998 v Naganu a o čtyři roky později v Salt Lake City dokonce pronikla až do semifinále. Obě akce má za sebou šestatřicetiletý Salej a také o rok mladší brankář Andrej Mezin z Dinama Minsk, jenž byl vyhlášen nejlepším gólmanem letošního MS.

V Salt Lake City se výrazně podílel na překvapivém vyřazení Švédska ve čtvrtfinále. Na olympiádě v USA hráli také útočníci Konstantin Kolcov z Ufy a Oleg Antoněnko z Jekatěrinburgu, který je v 38 letech nejstarším hráčem týmu.

V roce 2006 v Turíně Bělorusové chyběli. Ve Vancouveru se představí v základní skupině C. V prvním utkání je čekají ve středu 17. února Finové, o dva dny později se utkají v zajímavé repríze se Švédy a za další den budou hrát s Německem.

Konečnou nominaci na olympijské hry, která se může měnit jen kvůli zranění či jiným vážným důvodům, zveřejnili Bělorusové jako první. Následovat budou 25. prosince Rusové a o dva dny později Švédové.

Na 29. prosince mají naplánováno zveřejnění svého výběru Lotyšsko, Norsko a Slovensko. Další den přijde na řadu český tým i Kanada, Finsko, Švýcarsko a Německo. Jako poslední odtajní třiadvacítku účastníků 1. ledna Spojené státy americké.

Nominace Běloruska na olympijské hry ve Vancouveru:
Brankáři: Vitalij Koval, Andrej Mezin (oba Dinamo Minsk/KHL), Igor Brikun (HK Gomel),
obránci: Andrej Antonov, Andrej Baško, Vadim Suško, Alexandr Syrej (všichni Soligorsk), Viktor Kosťjučenok, Nikolaj Stasenko (oba Chabarovsk/KHL), Vladimir Denisov (Dinamo Minsk/KHL), Ruslan Salej (Colorado/NHL),
útočníci: Alexandr Kulakov, Andrej Michalev, Andrej Stas, Sergej Zadělenov (všichni Dinamo Minsk/KHL), Andrej Kosticyn, Sergej Kosticyn (oba Montreal/NHL), Oleg Antoněnko (Jekatěrinburg/KHL), Sergej Děmagin (Nižnekamsk/KHL), Alexej Kaljužnyj (Dynamo Moskva/KHL), Konstantin Kolcov (Ufa/KHL), Alexej Ugarov (Balašicha/KHL), Michail Grabovskij (Toronto/NHL).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud