Jiří Fejgl
23. prosince 2009 • 11:34

Pohled Hradečáka: Ruský Lev? To nebude můj klub

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to spíše fantasmagorie. Ale dobře, pojďme si zahrát tuhle zvláštní hru. Hradecký Lev, jakýsi hokejový klub, bude hrát ligu Jaromíra Jágra, ruskou – a v tu chvíli už evropskou – KHL.



Jak se na tuhle zprávu dívá někdo, kdo v Hradci Králové vyrůstal, žije v něm a nedá na město dopustit?

Před pár lety z jedné ankety vyplynulo: Obyvatelé Hradce jsou ze všech Čechů nejvíce hrdí na své město. Není divu, vždyť Hradec byl nazván Salonem republiky a několikrát byl vyhlášen místem, kde se nejlépe žije.

Čtěte více:
Zahraje si Hradec KHL? Naděje stoupá »
Hradec Králové jednal v Moskvě o KHL »

Jen ten sport u nás trochu hapruje. Fotbalisté i hokejisté se motají v druhé nejvyšší soutěži, jediným klubem v elitní společnosti jsou basketbalistky.

A teď má vtrhnout do města KHL, liga, která si dělá nároky být evropskou NHL…

Bude to atrakce. To ano. Přijede slovutný Jaromír Jágr. Ano, půjdeme se na něj podívat. Jenže to je tak všechno. Mě osobně – a myslím, že většinu Hradečáků – nebude trápit, jak si tým vede.

Tohohle Lva nevezmu za svůj klub.

Důvody?

Zaprvé. Bude to sebranka žoldáků bez historie a vazby k městu. Nebude to prostě hradecké mužstvo – to bude dál bojovat v první lize.

Zadruhé. Hradec byl vždycky fotbalové město. A to rád a s pýchou vzpomínám na jedinou extraligovou sezonu místních hokejistů. Na našlapaný zimák při památných bitvách s Pardubicemi… Jenže i tehdy se ukázalo, že tradiční rozložení, tedy hokej v Pardubicích a fotbal v Hradci Králové, je rozumné.

Zatřetí. Mamutí rozpočet téměř 400 milionů korun je naprosto mimo českou realitu. I když jeho část mají zajistit ruské zdroje. Vždyť fotbalová Sparta, dlouhodobě jednoznačně nejbohatší a nejúspěšnější český sportovní klub, operuje s částkou kolem 300 milionů.

Začtvrté. Otakar Janecký (ač byl můj dětský idol – ano, v hokeji jsem vždycky fandil Pardubicím), jedna z hlavních postav projektu, není zárukou toho, že projekt vyjde. Jeho podnikatelské výsledky jsou varující.

A navíc je z Pardubic. Tato poslední věta je samozřejmě se smajlíkem. Mám však dojem, že k smíchu by byl nakonec i Hradecký Lev.

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud