22. prosince 2009 • 20:20

Vítkovice děkují Kvapilovi, byl u všech gólů

Autor: Tomáš Zetek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to už ohraná písnička. Jakmile dokvačí zápas k dramatickému penaltovému rozuzlení, Jihočeši upadají do deprese. Nyní rozhodovaly samostatné nájezdy už pátý budějovický zápas v této sezoně. Výsledek není těžké uhodnout. Zase porážka Mountfieldu, jako ve všech předchozích případech. Vítkovická parta si z předvánočního souboje odvezla dva body za výhru 4:3.



 

Utkání spělo k vyrovnané koncovce od začátku. Týmy se tahaly o gól a „houpačka“ se překláněla z jedné strany na druhou. „Nezačali jsme ideálně, Vítkovice byly na začátku aktivnější, ale my jsme pak přidali. Byl to kvalitní zápas a remíza v normální hrací době byla pro oba týmy zasloužená,“ hodnotil František Výborný, kouč domácích.

Branka Kvapila na konci druhé třetiny a Ujčíkova trefa na začátku dalšího dějství nasměrovaly hosty k zisku tří bodů, ale Budějovice se nevzdaly. V přesilovce pět na tři obtiskl obránce Ptáček puk těsně za spojnici tyče a břevna, učebnicově vymetená šibenice znamenala vyrovnání. Prodloužení a následné nájezdy mohl odvrátit Sailer, ale Jihočech ve vítkovických barvách Vladimír Sičák mu na poslední chvíli zmařil obrovskou příležitost.

Vyrovnaný duel dospěl k penaltovému vyvrcholení. A Mountfield zase zaplakal. Gól nedali Šimánek, Gulaš ani Melichárek. „Všichni tři to jsou praváci a šli do bekhendu, na což jsem byl tak trochu připravený,“ poznamenal Jakub Štěpánek, gólman hostů, jehož stále trápí zdravotní stav, kvůli němuž odchytal na Channel One Cupu v Moskvě jediné utkání.

„Je to úplně na prd, jsem pořád nachcípaný,“ ulevil si reprezentační gólman. „Trenér se mě zeptal, jestli chci chytat a cítím se na to, tak jsem řekl, že do toho chci jít. Ke konci utkání už jsem se ale necítil vůbec dobře,“ dodal Štěpánek. Penalty však zvládl bravurně.

Domácím nepomohl ani taktický tah, když na místo zkušeného Turka poslali do klece juniora Šimona Hrubce, jenž si odbyl extraligovou premiéru. Ujčíkovi sice parádně „vyčapal“ jeho vybroušený blafák, ale Kvapil mu poslal kotouč po krátké kličce mezi nohy a vítězný gól byl na světě.

„Dva body jsou pro nás super, jsme spokojení,“ svěřil se Viktor Ujčík. Jeho lajna s Kvapilem a Hruškou zařídila všechny branky Vítkovic. „Když se povede takovýhle zápas, tak se to hodnotí moc dobře, ale hlavně by bylo dobré, kdyby to šlo takhle i dál,“ usmál se Ujčík.

Penaltová noční můra tedy nadále přebývá v budějovické kabině. „Kdybyste věděl, co všechno my už zkoušíme,“ lomil rukama trenér Výborný.

„Na tréninku se tomu věnujeme každý den. I Eda Turek zkouší rozebírat se spoluhráči, co by asi tak mohlo platit na brankáře, ale je to těžké. V podstatě jsou tu vždycky tři možnosti a hráč si musí vybrat, jestli vystřelí švihem pod břevno, dá to mezi nohy anebo zkusí blafák. Nám ale nevychází nic,“ posteskl si kouč, který včera na jihu Čech podepsal s Budějovicemi smlouvu na další sezonu.

Když pustil tuto informaci hlasatel utkání do éteru, Budvar Arena aplaudovala. Právě Výborný totiž vytáhl mužstvo z marastu, v němž uvízlo pod taktovkou trenéra Tlačila. Nájezdy ale zatím své svěřence nenaučil…

HC Mountfield České Budějovice - HC Vítkovice Steel 3:4 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Melichárek (Sailer), 22. Kotaška (Šimánek), 49. Ptáček (Gřegořek, Vak) - 11. Ujčík (Kvapil), 39. Kvapil (R. Hruška), 45. Ujčík (R. Hruška, Kvapil), rozhodující nájezd Kvapil.
Rozhodčí: Svoboda, Turčan - Bejček, Lhotský.
Vyloučení: 5:5, navíc Melichar (Č. Budějovice) 10 min.
Využití: 2:1.
Diváci: 4658.

České Budějovice: Turek (na nájezdy Hrubec) - Ptáček, Tůma, Snopek, Gřegořek, Kotaška, Melichar - M. Hudec, Vak, Veselý - Gulaš, Mikeska, L. Květoň (26. Micka) - Melichárek, Šimánek, Sailer - Hřebejk, Mertl, Kotrla. Trenéři: F. Výborný, Kupka a Gula.
Vítkovice: Štěpánek - Jurečka, Barinka, Kuboš, Stehlík, Sičák, Trnka - Klimek, Burger, Hubáček - Szturc, Štefanka, Svačina - Kvapil, R. Hruška, Ujčík - Treille, Vrána, Šedivý. Trenéři: Hadamczik a Konečný.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud