22. prosince 2009 • 16:39

Olympijská diskriminace platí. Skokanky neuspěly

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skokanky na lyžích se musí definitivně smířit s tím, že ve Vancouveru o olympijské medaile soutěžit nebudou.



Jejich poslední naděje padla - kanadský nejvyšší soud rozhodl, že se jejich odvoláním kvůli údajné diskriminaci zabývat nebude. Oznámila to agentura Canadian Press.

Skokanky na lyžích chtějí na olympiádu »

Když Mezinárodní olympijský výbor nezařadil ženský skok na lyžích na program olympiády, rozhodly se skokanky o svou šanci bojovat u soudu.

Sportovkyně se odvolávaly na kanadskou Listinu práv a domáhaly se rovných příležitostí - proč by mohli na olympiádě skákat muži, a my ne? Skupina elitních závodnic požadovala u soudu zařazení do programu Her, nebo naopak vyloučení zápolení jejich mužských kolegů.

Česká skokanka Vladěna Pustková
Česká skokanka Vladěna Pustková


Olympijský výbor vysvětluje své zamítavé stanovisko tím, že ženský skok nemá dostatečnou základnu a navíc nesplňuje podmínku dvou účastí na světových šampionátech. Ženy skokanky si ale odbyly svoji světovou premiéru teprve na MS v Liberci.

Školačky na můstku. Proč to tak doPADÁ? »

Kanadský soud nižší instance dal rozzlobeným ženám částečně zapravdu - rozhodnutí MOV prý bylo opravdu diskriminační.

Jenže soudkyně Lauri Ann Fenlonová zároveň konstatovala, že není v její moci skokanky na OH dostat - o programu totiž nerozhoduje organizační výbor Her, ale právě mezinárodní výbor. A ten nepodléhá kanadskému právu.

Skokanky neuspěly ani s odvoláním, proto se obrátily na Nejvyšší soud. Ten se ovšem jejich stížností odmítl zabývat. Ke svému rozhodnutí pak nepodal žádné zdůvodnění.

"Jsme velmi zklamaní, že nám Nejvyšší soud nedal šanci přednést naše argumenty," uvedl právník skokanek Ross Clark. "Přesto jsme spokojeni, že jsme pro naše klienty udělali všechno, co bylo možné," dodal zástupce skupiny čtrnácti nespokojených závodnic.

Lindsey VanováFoto ČTK


To bývalá starostka Salt Lake City a prezidentka amerického svazu skoků na lyžích Deedee Corradiniová byla o poznání méně smířlivá. "I když jsme hluboce zklamaní tím, že nás teď Nejvyšší soud odmítl vyslyšet, nehodláme se vzdát," prohlásila podle CP.

"Tohle je o lidských právech a diskriminaci. Je to křivda, a ta musí být napravena," dodala rozhodně Corradiniová, která se bije i za největší ženskou skokanskou hvězdu - historicky první mistryní světa se totiž v Liberci stala Američanka Lindsey Vanová.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud