Zdeněk Janda
22. prosince 2009 • 04:41

Růžička čtenářům děkuje, ale zviklat se nenechá

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nominace na únorovou olympiádu je na světě! Tedy zatím pouze ta vaše, kterou jste dali dohromady vy, čtenáři deníku Sport a diváci televize Nova. A co na ni říká Vladimír Růžička, kouč hokejové reprezentace? „Jsem rád, že se o hokej tak zajímáte, ale jestli jste se trefili, to se dozvíte až třicátého prosince,“ vzkázal.



Když včera na stadionu v Edenu vzal do ruky vámi navrženou nominaci, se zájmem se na ni podíval. Při otázce, jaký z ní má první dojem, ale nechtěl být konkrétní.

ANKETA: Tohle je vaše mužstvo! »

„Něco si v hlavě říkám, ale vám to povídat nebudu,“ pousmál se. Pak se na jeho tváři znovu objevil vážný výraz: „Opravdu nechci komentovat jednotlivá jména, do toho třicátého prosince ze mě nic nedostanete!“

NEJ čtenářské nominace
Nejvíc hlasů
Jaromír Jágr (9903)
Dlouho se v čele ankety držel Patrik Eliáš, ale fenomenální útočník Omsku nakonec urval vítězství doslova v posledních hodinách. K triumfu mu pomohly výborné výkony v reprezentaci na turnaji Euro Hockey Tour v Moskvě a hlasy diváků televize Nova, která na celém projektu spolupracovala.
Nejmíň hlasů
Jaroslav Špaček (4200)
Zdatného soupeře měl v Romanu Polákovi, který se skvěle předvedl na letošním šampionátu. Špaček nakonec svou pozici udržel, ale ze všech hráčů, které byste do Vancouveru poslali, nasbíral hlasů nejméně.
Nejmenší rozdíl v hlasech
Petr Čajánek a Martin Erat (26)
Kdo chtěl Čajánka, bral by s sebou i Erata, zdá se. Dva útočníky dělilo pouhých 26 hlasů, oba jste na olympiádu brali všema deseti. Čajánek ji má jistou i u Růžičky, to Erat bude do 30. prosince trnout v nervozitě.
Největší překvapení podle Sportu 
Aleš Kotalík
Na začátku sezony střílel útočník New York Rangers gól za gólem, v přesilovkách neomylně pálil od modré čáry. Jenže teď se trápí, jeden zápas už dokonce proseděl mezi zdravými náhradníky. Redakce Sportu by ho do nominace nezařadila. Vy máte opačný názor, co na to Růžička?
Největší jistota podle Sportu
Tomáš Vokoun a Jaromír Jágr
Tady není nejmenších pochyb. Na pozici prvního brankáře se asi shodnou všichni, Vokoun se na svou misi připravuje hodně dopředu, má trenérovu důvěru. A Jágr? Bez něj si neumíte reprezentaci představit ani vy, ani my a ani Růžička.

I když dlouho odolával i následným prosbám o dodatečný komentář, nakonec pár výjimek přeci jenom učinil... „Pokud jde o Tomáše Vokouna, není divu, že ho lidé vybrali. Je to prostě v současnosti náš nejlepší brankář,“ pravil Růžička.

Příliš ho ani nepřekvapilo, že mezi gólmany se až na šestém místě umístil legendární Dominik Hašek. „Ale kdybych byl vnitřně přesvědčený, že by měl být Dominik brankář číslo jedna, tak ho prostě vezmu, i kdyby si lidi přáli něco jinýho... Víte, nemůžu dělat nominaci podle názorů fanoušků, tu hlavní zodpovědnost přece ponesu já,“ vykládal reprezentační kouč.

Během rozhovoru svolil i k tomu, že se nechal se sestavou hokejových příznivců vyfotografovat. Sedl na pohovku a podíval se do objektivu, potom i na 23 vámi vybraných hokejistů. Ale dával si záležet, aby na sobě nedal znát, jestli mu v ní nějaké jméno sedí, nebo ne.

„Marně to zkoušíte, nic ze mě nedostanete,“ opakoval několikrát. Připustil ale, že ho nezaskočil rekordní počet hlasů pro Jaromíra Jágra, největší hvězdu v sestavě. „Říkal jsem si, že nejvíc lidi budou hlasovat právě pro něj, nebo pro Patrika Eliáše.“

V tom se nepletl, Eliáš nakonec získal pouze o 61 hlasů méně než slavnější reprezentační kolega. U čtenářů Sportu uspěl Eliáš, Jágr naopak triumfoval u diváků Novy. A v konečném účtování zněla bilance takto: Jágr – 9903 hlasů, Eliáš 9842.

Reprezentační kouč Vladimír Růžička
Reprezentační kouč Vladimír Růžička

„Lidi se trefili v tom, že právě na nich dvou by měla reprezentace stát. Tak a už jsem toho řekl až dost,“ pousmál se.

Další NEJ nominace
Nejpočetnější zastoupení klubu
Montreal (3 hráči)
Nejvíce zápasů v reprezentaci
Petr Čajánek (144)
Nejméně zápasů v reprezentaci
Ondřej Pavelec (0)
Nejstarší hráč
Jaromír Jágr (37let)
Nejmladší hráč 
Ondřej Pavelec (22 let)
Věkový průměr mužstva 
29,6 let
Věkový průměr brankářů
26,0 let
Věkový průměr obrany
31,9 let
Věkový průměr útoku  
29,3 let

Jinak ale byl rád, že anketa vyvolala mezi hokejovými lidmi tak velký zájem.

„Z toho mám velkou radost. Fanoušky olympiáda hodně zajímá a je vidět, že jsme hokejový národ. Teď jde o to, aby nám všem vydržela radost i po olympiádě. Udělám všechno proto, aby to pro nás dopadlo úspěchem,“ dodal reprezentační kouč, jenž jako kapitán dovedl národní tým k epochálnímu triumfu v Naganu v roce 1998. Povede se mu to i jako trenérovi?

Třicátého prosince zveřejní „svůj“ seznam. A ten bude klíčový. „A vy si u televize můžete dělat čárky, kolik hráčů jste uhodli,“ vzkázal čtenářům.

Hlasování Deniksport.cz: Vybírali jste brankáře, obránce a útočníky »

Vážněji ale dodal: „Vašeho zájmu si cením, každý má svůj názor. Ale nominaci prostě nemůžu dělat podle toho, jak si to někdo přeje. Já nesu hlavní zodpovědnost a na mou hlavu se snese případná kritika. Takže i hráče si musím vybrat podle toho, jak jim věřím. Každopádně děkuju, že se o reprezentaci takhle zajímáte.“

A jak jste byli úspěšní? Těšte se na 30. prosince. Zjistíte, jak moc se vaše představa liší.

VYBRALI JSTE TÝM PRO VANCOUVER
BRANKÁŘI
TOMÁŠ VOKOUN (Florida) - 8095 HLASŮ
ONDŘEJ PAVELEC (Atlanta) - 6945 HLASŮ
JAKUB ŠTĚPÁNEK (Vítkovice) - 4697 HLASŮ
OBRÁNCI
TOMÁŠ KABERLE (Toronto) - 7904 HLASŮ
MAREK ŽIDLICKÝ (Minnesota) - 7874 HLASŮ
PAVEL KUBINA (Atlanta) - 6552 HLASŮ
ROMAN HAMRLÍK (Montreal) - 5207 HLASŮ
FILIP KUBA (Ottawa) - 4597 HLASŮ
ZBYNĚK MICHÁLEK (Phoenix) - 4252 HLASŮ
JAROSLAV ŠPAČEK (Montreal) - 4200 HLASŮ
ÚTOČNÍCI
1. útok
JAROMÍR JÁGR (Omsk) - 9903 HLASŮ
PATRIK ELIÁŠ (New Jersey) - 9842 HLASŮ
MARTIN HAVLÁT (Minnesota) - 8362 HLASŮ
2. útok
TOMÁŠ PLEKANEC (Montreal) - 8182 HLASŮ
VÁCLAV PROSPAL (NY Rangers) - 7599 HLASŮ
JIŘÍ HUDLER (Dynamo Moskva) - 8005 HLASŮ
3. útok
MILAN HEJDUK (Colorado) - 7143 HLASŮ
PETR ČAJÁNEK (Petrohrad) - 7226 HLASŮ
MARTIN ERAT (Nashville) - 7252 HLASŮ
4. útok
MILAN MICHÁLEK (Ottawa) - 6894 HLASŮ
DAVID KREJČÍ (Boston) - 6115 HLASŮ
ROMAN ČERVENKA (Slavia) - 6489 HLASŮ
13. útočník
ALEŠ KOTALÍK (NY Rangers) - 5207 HLASŮ
Vstoupit do diskuse
5


Články odjinud


Články odjinud