Martin Hašek
21. prosince 2009 • 12:45

Hororové scény v korytech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zkušení šampioni i naivní nováčci už letos nechtěně nabídli výměnné televizní síti hororové záběry karambolů v bobových drahách. Nehody se udály nezávisle na sobě na čtyřech různých drahách a postižení ve všech případech bojují s těžkými následky.



Na olympiádě ve Vancouveru se přitom pojede na nejrychlejší dráze světa.
Rusce Irině Skvorcovové je teprve jednadvacet let a život, jak ho znala, už pro ni defi nitivně skončil. Mladá brzdařka bude ráda, když vůbec přežije následky srážky dvou bobů na dráze v německém Königsee.

Zatím stále leží v umělém spánku, i když byla už nakrátko probuzena a poznala svou maminku. Lékaři jí museli amputovat část nohy. Její osobní drama odhalilo nepříjemné skuliny v bezpečnostním systému v areálech bobových drah.

„Šetří se na všech frontách, snižují se počty lidí. Když se jede trénink Evropského poháru, ti, kdo zajišťují provoz drah, jsou všichni dobrovolníci,“ říká český pilot Ivo Danilevič. „V tomhle pohledu bych v Königsee viděl zanedbání.“

V Königsee se srazily dva ruské boby zřejmě kvůli komunikační chybě. Na dráze totiž havaroval ruský ženský bob a pak do něj narazil stroj jejich mužských kolegů. „Vím z doslechu, že vypustili bob z dámského startu, když neměli. Kdyby holky nespadly, stihly by se vyřadit z dráhy. Ale bohužel to skončilo jinak,“ řekl Danilevič.

„Policie už oznámila předběžný výsledek vyšetřování, že naše dívky nejsou vinny. Byla to chyba neopatrnosti rozhodčích,“ sdělil Vladimir Mysev, viceprezident ruské federace bobů.

Sezonu ale opepřily i běžné pády způsobené technickými chybami pilotů. Doplatili na ně německý nováček Robert Göthner, ale i zkušení veteráni Wolfgang Stampfer z Rakouska a Američan Todd Hays.

„Toho jsem viděl, stál jsem dvě stě metrů od něj,“ vzpomíná Petr Horn, místopředseda svazu, na karambol ve Wintebergu. „Byl to normální pád. Vypadnul z cílové zatáčky a vytáhlo ho to ven. Druhý den pohodlně chodil. Bývalý zápasník by to měl vydržet. Ale olympiádu musel vzdát, je to škoda.“

Hays skončil kariéru už podruhé. V letošní sezoně se vrátil k závodění jenom kvůli vidině dalšího startu na olympijských hrách. „Před olympiádou se hodně lidí snaží vyjet si limity za každou cenu,“ glosuje to Danilevič.

„Může se stát, že se tlačí na pilu, spěchá se. Tenhle sport je ale třeba brát s pokorou. Přetížení dosahuje šesti G, koncentrace musí být stoprocentní. I mistru světa se stane, že při závodech spadne. Zvlášť, když někdo nemá tolik zkušeností, a něco podcení, následky můžou být tragické.“

KDO TAKÉ MĚL NEHODU
WOLFGANG STAMPFER Elitní rakouský pilot havaroval v listopadu během tréninku na olympijské dráze ve Whistleru a podrobil se operaci plotýnky. Olympiádu by měl stihnout, plánuje comeback už v lednu v Königsee.
IRINA SKVORCOVOVÁ Ruská brzdařka je hlavní obětí nehody dvou bobů na dráze v Königsee. Lékaři po neštěstí stále bojují o její život. Od 23. listopadu je udržována v umělém spánku a musela jí být amputována část nohy.
ROBERT GÖTHNER Talentovaný německý pilot havaroval v zatáčce náročné dráhy v Altenbergu a je udržován v umělém spánku. V drážďanské nemocnici se podrobil operaci v oblasti krčních obratlů.
TODD HAYS Čtyřicetiletý Američan, který má stříbro z olympiády v Salt Lake City, chystal velký comeback, ale minulé úterý po tréninkové havárii na dráze ve Winterbergu v minulém týdnu ukončil kariéru. Příčinou byl hematom na mozku.
PROČ BOBISTÉ PADAJÍ
1. Dráhy i materiály jsou stále rychlejší
2. V olympijské sezoně zkouší štěstí i nezkušení piloti
3. Pořadatelé závodů z finančních důvodů šetří na bezpečnosti
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud