21. prosince 2009 • 14:27

Bakeš senzačně čtvrtý

Autor: eli
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Každé olympijské hry mají své černé koně. Sportovce, kteří se připravují bez zájmu médií, aby v jedinou chvíli šokovali svět. Sobotním čtvrtým místem ve Světovém poháru se o post šedé eminence české výpravy hlasitě přihlásil snowboardcrossař David Bakeš.



Svůj životní výsledek zajel na trati, která má hodně blízko k té ve Vancouveru.

Sedmadvacetiletý Bakeš naznačil své možnosti už v kvalifi kaci, kterou poprvé po třech sezonách v SP vyhrál. Ve vyřazovací části pak opanoval jak osmifi nále, tak čtvrtfi nále. V obou případech dokázal svým soupeřům ujet o několik desítek metrů.

Na zřejmě nejnáročnější trati v historii SP ve Skalistých horách nebyla nouze o hromadné pády, český jezdec se ale dokázal vyvarovat velkých chyb a slavil svou úvodní účast ve finále SP. Přitom exceloval především v technické části závodu.

Na říjnovém soustředění ve Švýcarsku věnoval Bakeš hodně času zkoušení nových celokarbonových snowboardů. A pečlivý výběr z různých tvrdostí i technologií se bohatě vyplatil. „Prkna oproti loňskému roku zaznamenala obrovský skok kupředu po všech stránkách. Tvarem, jízdními vlastnostmi a hlavně váhou,“ pochvaloval si po pobytu v Saas Fee Bakeš.

„Jsem maximálně spokojen a těším se na další závod světového poháru, kde budu moci porovnat prkna se světovou konkurencí.“

Prorocká slova člena Dukly Liberec utrpěla šrám až ve finále závodu. V něm sice skvěle odstartoval, ale už v polovině závodu ho předjel budoucí vítěz a vedoucí muž SP Francouz Pierre Vaultier. Osudným se pak Bakešovi stal jediný skok, po kterém na chvíli vyjel z trati. Této chyby využili druhý Kanaďan Robert Fagan a třetí Američan Ross Powers.

Ve Světovém poháru se milovník windsurfingu a horských kol pohybuje od roku 2007, přesto je nepopulární čtvrtá pozice jeho nejlepším výsledkem v kariéře.

Dílčí úspěchy už má z Evropského poháru, za neúčasti zraněného Michala Novotného se také v březnu stal mistrem republiky, v nejprestižnější sérii závodů se ale do první desítky procpal teprve podruhé. Jeho dosud nejhodnotnějším výsledkem bylo osmé místo loni v únoru v Koreji.

V sobotu získal cenný skalp úřadujícího olympijského šampiona Setha Wescotta a usadil se na páté pozici celkového hodnocení SP. Co je ještě důležitější, trať na které v kvalifi kaci nenašel konkurenci, stavěl stejný muž, který bude mít na svědomí svah na OH ve Vancouveru. A jeho záludnosti českému boardercrossařovi evidentně seděly.

Další český reprezentant Michal Novotný, čtvrtý muž konečného pořadí loňského SP a vítěz finálového závodu minulého ročníku, skončil po osmém místě v kvalifi kaci a nepovedeném osmifi nále celkově osmnáctý. Světový pohár snowboardcrosařů pokračuje 10. ledna v rakouském Bad Gasteinu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud