František Prachař
21. prosince 2009 • 14:25

Konečný: Triumf odneslo rameno

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zlatá generace vozila tituly odjinud. Hrát v Praze, zvítězíme taky, věří Reichel
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězství, které hodně bolelo. Český profi boxer Lukáš Konečný úspěšně zvládl první těžký test ve střední váze (do 72,5 kg), když v sobotu v ruském Jekatěrinburgu udolal po osmi kolech jasně na body běloruského šampiona Sergeje Chomického.



Triumf mu zřejmě otevřel dveře k boji o titul mistra světa, z duelu si však odnesl i poraněné rameno. To mu možná nedovolí vystoupit 30.
prosince v pražské Lucerně.

V ruském městě vzdáleném 3800 kilometrů nečekala nejlepšího českého boxera za 41. výhrou v profesionálním ringu snadná cesta. Chomický si připsal teprve sedmou prohru v 29 duelech, ale více než bilance protivníka strašil Konečného vlastní zdravotní stav.

Ve třetím kole boje dostal ránu do ramene a po zbytek střetnutí nemohl používat přední levou ruku, což průběh dost komplikovalo.

„Byla to bomba, kterou jsem chtěl krýt ramenem. Dotkla se mi ho jen lehce, ale okamžitě jsem cítil problém,“ řekl rohovník německé stáje SES, jenž vyhrál jasně u všech tří bodových rozhodčích. „Naštěstí jsem mohl ruku držet nahoře a krýt se. Jinak nevím, jak bych to zvládnul. Aby si soupeř nebyl jistý mými problémy, dával jsem přední pár úderů každé kolo, ale pořádně šla jen zadní, což byl problém. Nemohl jsem udělat nějakou kombinaci, která by třeba zápas ukončila.“

V krátké době to byl pro Konečného již druhý zápas, který absolvoval se zdravotními problémy. Když v březnu bojoval ve staré váze do 69,8 kg proti Jimmymu Colasovi o titul mistra Evropské unie, dostal křeč do lýtek a nemohl se v ringu téměř pohybovat. I přesto dokázal vyhrát a problém přičítal shazování váhy na poslední chvíli. Nyní měl den před soubojem v Rusku rovněž dvě kila nad limit, která musel tvrdě vypotit.

Triumf nad Chomickým dělá z Konečného zajímavého soupeře pro aktuální šampiony čtyř nejuznávanějších organizací WBA, WBC, WBO a IBF. I přesto, že má za sebou 31letý Čech teprve druhý zápas ve střední váze, kam přestoupil letos v červenci.

Konečný je pro promotéry zárukou kvality. Celý svět profiboxu si pamatuje, že v boji o nejcennější pás WBO předvedl skvělý výkon se Sergejem Dzinzirukem, kdy prohrál těsně a podle mnohých neprávem. Navíc v minulosti dvakrát porazil arménského tvrďáka Chorena Gevora, jemuž nyní patří v žebříčku střední váhy osmé místo. Dokonce ho ústecký ranař jednou knockoutoval, což se po něm podařilo pouze hvězdnému Arturu Abrahamovi, králi organizace IBF.

Manažer českého borce Ulf Steinforth prý dokonce dostal dvě předběžné nabídky na titulový souboj, z nichž první mohla být aktuální již na konci ledna. Jenže kvůli zraněnému ramenu nic není jisté. Konečný dokonce neví, zda bude schopen nastoupit k zápasu o mezinárodní český titul, který je na programu 30. prosince v pražské Lucerně. Proti maďarskému soupeři Atilovi Kissovi je jasným favoritem. Jelikož outsider prohrál 55 ze 67 bitev, měla boxerská jednička v plánu jen lehkou přípravu mezi svátky, kterou by proložila rodinnou lyžovačkou.

Nyní je však zřejmé, že s jednou rukou by duel na deset kol nezvládl. „Je to špatný, nevidím to nadějně. Nevím, jak to bude, ani zda s tím půjde lyžovat,“ hodnotil včera svůj aktuální stav. O všem rozhodne dnešní lékařská prohlídka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud