Miroslav Horák
21. prosince 2009 • 13:55

Nominace na olympiádu: Obloha se vyjasnila

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úkol před třetím turnajem série Euro Hockey Tour zněl jasně: smazat co nejvíce otazníků před nominací na olympiádu. Tu Vladimír Růžička oznámí den před Silvestrem. Kolik neznámých mu tři partie s Finy, Švédy a Rusy odstranily?



Pokud měl Channel One Cup sloužit jako nápověda k cestě na olympiádu, povedlo se. Test se vyplatil. A není od věci při závěrečném podniku před Vancouverem přijít na zjištění, že Češi na konkurenci stačí. Deník Sport odpovídá na základní otázky, kladené už před turnajem.

1. JÁGR JAKO LÍDR? ANO
Není co dodat, vůdce týmu prokazuje velmi vysoký standard, který v každém utkání několikrát povýšil o geniální myšlenku. U hrazení je neodstavitelný stejně jako dřív, silný na puku, tak ho známe. Na turnaji si připsal 5 bodů za gól a čtyři asistence.

Snad jen jeho koncovka neměla tolik údernosti, jak by si přál a zasloužil. On i jeho obdivovatelé. Částečně však může jít o pozůstatek nedávné dlouhé zdravotní pauzy.

2. PATŘÍ ČAJÁNEK NA ZOH? ANO
Ani tady není nejmenších pochybností, takových válečníků by se do Vancouveru hodilo víc. Jistě, ani Čajánkova hra není bez chyb, což ukázal poslední zápas s Rusy a tři tresty v krátkém sledu. Ovšem bez Čajánkovy zarputilosti by reprezentace neslavila výhru nad Finskem, nedotáhla by k bodu duel se Švédskem. A i střet se sbornou byl korunován ziskem po jeho nahrávce Červenkovi.

3. ČERVENKA V ÚTOKU S JÁGREM? ANO
Tahle varianta se zřejmě jeví jako záložní. Tedy pro Vancouver. Málokdo však vidí do hlavy kouče Růžičky, jenž umí překvapit. Kdyby do prvního duelu na olympiádě nasadil trio Jágr-ČervenkaČajánek, těžko by jej mohl někdo odsuzovat z nebetyčného riskování. Tahle trojka šlape lépe než v předchozím pokusu s Hudlerem na centru. Červenka je výtečný na buly, dravý, Jágr si s ním vyhoví.

4. MÁ BLAŤÁK NA VANCOUVER? ANO
Příjemné překvapení. I když, zase ne tak velké. Blaťák výrazně zapůsobil již na šampionátu ve Švýcarsku, kde byl nejlepším českým zadákem. Do kapsy strčil i ostříleného Židlického, NHL ošlehaného Rachůnka. Přesto se zdálo, že v konkurenci stabilních českých beků v NHL to na Vancouver stačit nebude. Blaťák úspěšně vyvádí skeptiky z omylu. Umí vše na vysoké úrovni. Na tu akci patří.

5. U GÓLMANŮ ROZHODNUTO? ANO
Tedy, spíše ano. Brankáři Štěpánek se Schwarzem předvedli přibližně stejné výkony. Logika by velela zařadit Marka Schwarze na olympijskou soupisku jedině v případě, že Štěpánkovu práci výrazně předčí. Což se nestalo. A protože to je Štěpánek, kdo strážil české brankoviště na posledním MS, letenku s velkou pravděpodobností získá on. Jako trojka za Vokounem a Pavelcem.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud